„Życie codzienne żydowskich kobiet w przedwojennym Lublinie”

W tym miesiącu startujemy z nowym projektem herstorycznym, który zrealizujemy przy wsparciu finansowym Miasta Lublin w ramach współpracy z Wydziałem Sportu i Turystyki. Projekt obejmie stworzenie nowego szlaku oraz folderu najważniejszych informacji i ciekawostek związanych z życiem codziennym żydowskich kobiet w przedwojennym Lublinie. Tym samym pogłębimy też nasz istniejący już szlak śladami (nie)znanych lublinianek żydowskiego pochodzenia. Projekt uważamy za początek większej pracy związanej z tym tematem i zamierzamy go rozwijać w 2017r.

copy-of-kinetic-1

Pobierz raport, w którym oddajemy głos nastoletnim chłopakom i opowiadamy jak budować dla nich skuteczną edukację równościową!

6 na 10 polskich nastolatków doświadcza przemocy. To już wiemy. Czas temu skutecznie przeciwdziałać. Ten cel nie uda się, jeśli do równości nie zaprosimy chłopaków.

Dr Katarzyna Chajbos-Walczak i dr Zofia Małkowicz bez oceny i dociekliwie wysłuchały nastoletnich chłopaków. Opowiadali, z czym zmagają się na co dzień, co jest dla nich trudne, co ich cieszy, co myślą o dyskryminacji i przemocy – i kiedy są gotowi powiedzieć im STOP.

Na podstawie ich odpowiedzi autorki opracowania zbudowały zrozumiały portret, zmapowały główne problemy i stworzyły praktyczne rekomendacje JAK PRACOWAĆ Z CHŁOPAKAMI.

Raport „Nastoletni chłopacy o dyskryminacji i swojej codzienności” możesz pobrać, klikając w obrazek okładki (plik pdf, 2,5 MB).

Jeśli chcesz z nami budować skuteczną edukację równościową, dołącz do naszych matronów i patronek!