V Kongres Kobiet Lubelszczyzny

Fundacja HerStory dołączyła grona organizacji partnerskich podczas V Kongresu Kobiet Lubelszczyzny. Tegoroczne wydarzenie odbyło się pod hasłem Jesteśmy mądre – chcemy być równe. Na Kongres przyjechało ponad 200 kobiet – zarówno feministek o ugruntowanych poglądach, kobiet poszukujących, przyszłych radnych, burmistrzyń, przedsiębiorczyń, żon, matek, naukowczyń, polityczek, tych jak to się mawia, z prawa i z lewa, debiutantek kongresowych i stałych bywalczyń. Kongres Kobiet Lubelszczyzny po raz kolejny wyraźnie wskazał na konieczność obecności kobiet we wszystkich sferach życia: społecznego, politycznego, gospodarczego. Dał wyraz autentycznego uznania dla zasług, profesjonalizmu i zaangażowania kobiet. Potwierdził również, że to właśnie on stanowi tę przestrzeń Lublina i regionu, która promuje kobiety w całej ich różnorodności.

Pobierz raport, w którym oddajemy głos nastoletnim chłopakom i opowiadamy jak budować dla nich skuteczną edukację równościową!

6 na 10 polskich nastolatków doświadcza przemocy. To już wiemy. Czas temu skutecznie przeciwdziałać. Ten cel nie uda się, jeśli do równości nie zaprosimy chłopaków.

Dr Katarzyna Chajbos-Walczak i dr Zofia Małkowicz bez oceny i dociekliwie wysłuchały nastoletnich chłopaków. Opowiadali, z czym zmagają się na co dzień, co jest dla nich trudne, co ich cieszy, co myślą o dyskryminacji i przemocy – i kiedy są gotowi powiedzieć im STOP.

Na podstawie ich odpowiedzi autorki opracowania zbudowały zrozumiały portret, zmapowały główne problemy i stworzyły praktyczne rekomendacje JAK PRACOWAĆ Z CHŁOPAKAMI.

Raport „Nastoletni chłopacy o dyskryminacji i swojej codzienności” możesz pobrać, klikając w obrazek okładki (plik pdf, 2,5 MB).

Jeśli chcesz z nami budować skuteczną edukację równościową, dołącz do naszych matronów i patronek!