Przygotowania do 30. rocznicy katastrofy w Czarnobylu

W Odargowie na Kaszubach spotkała się grupa działaczy i działaczek z Polski i Niemiec zaangażowanych
w „Tydzień Akcji dla Przyszłości bez Czarnobyla i Fukuszimy”. Spotkanie, na które przyjechała reprezentacja niemieckiej organizacji IBB koordynującej projekt w 10 państwach Europy, było okazją do podsumowania tegorocznych działań, ale przede wszystkim zastanowieniem się nad organizacją – przypadającej w przyszłym roku – 30. rocznicy katastrofy w Czarnobylu. Pomysłów jest wiele: spotkania ze świadkami i świadkiniami, konferencje, działania teatralne. Przewiduje się, że przedsięwzięcie zostanie zrealizowane  na szerszą skalę
i w większej – niż dotychczas – liczbie ośrodków.

Dyskusji towarzyszyło również zwiedzanie Europejskiego Centrum Solidarności w Gdańsku, w którym można prześledzić historie i herstorie strajków, związków zawodowych i przemian ustrojowych. Zapraszamy do śledzenia aktualności.

[huge_it_gallery id=”16″]

fot. E. Dryjańska

Pobierz raport, w którym oddajemy głos nastoletnim chłopakom i opowiadamy jak budować dla nich skuteczną edukację równościową!

6 na 10 polskich nastolatków doświadcza przemocy. To już wiemy. Czas temu skutecznie przeciwdziałać. Ten cel nie uda się, jeśli do równości nie zaprosimy chłopaków.

Dr Katarzyna Chajbos-Walczak i dr Zofia Małkowicz bez oceny i dociekliwie wysłuchały nastoletnich chłopaków. Opowiadali, z czym zmagają się na co dzień, co jest dla nich trudne, co ich cieszy, co myślą o dyskryminacji i przemocy – i kiedy są gotowi powiedzieć im STOP.

Na podstawie ich odpowiedzi autorki opracowania zbudowały zrozumiały portret, zmapowały główne problemy i stworzyły praktyczne rekomendacje JAK PRACOWAĆ Z CHŁOPAKAMI.

Raport „Nastoletni chłopacy o dyskryminacji i swojej codzienności” możesz pobrać, klikając w obrazek okładki (plik pdf, 2,5 MB).

Jeśli chcesz z nami budować skuteczną edukację równościową, dołącz do naszych matronów i patronek!