Misja

Rozwijamy i tworzymy innowacje w edukacji antyprzemocowej i antydyskryminacyjnej. Wspieramy, uczymy i wzmacniamy młodzież i dorosłych w zakresie kompetencji społecznych, budowania bezpieczniejszych relacji, zrozumienia siebie oraz różnorodnego świata, który nas otacza. Naszą misją jest Twój głos – edukujemy na rzecz bezpiecznego świata.

Wizja

Naszą wizją jest świat, w którym wszystkie osoby są uznane w swojej różnorodności i mogą żyć bez przemocy i wykluczenia, w zgodzie ze sobą. To świat takich wartości, jak wzajemna troska, bezpieczne i zdrowe relacje społeczne, współpraca i otwartość na porozumienie poza różnicami.

Stały zespół fundacji

Lena Bielska
Prezeska

Certyfikowana trenerka WenDo, trenerka antydyskryminacyjna i Consent, trenerka dramy stosowanej I stopnia. Współzałożycielka i prezeska Fundacji HerStory, gdzie zajmuje się historią i herstorią mówioną, edukacją antydyskryminacyjną i antyprzemocową.

Obecnie w trakcie studiów psychoterapeutycznych Gestalt i uzupełniającego kursu psychologii. Współpracuje na stałe z wrocławskim oddziałem Centrum Praw Kobiet, gdzie prowadzi indywidualne procesy wsparcia dla kobiet z doświadczeniem przemocy i kryzysów. Trenersko pracuje głównie w obszarze przeciwdziałania przemocy i dyskryminacji a także empowermentu, przeciwdziałania wypaleniom i kryzysom w pracy aktywistycznej i społecznej.

Kreatorka projektów na rzecz zmiany społecznej. Absolwentka Uwr, UMCS i The DO School w Berlinie. Od 2020 roku stypendystka międzynarodowego programu dla obrońców/czyń praw człowieka – Alfred Landecker Democracy Fellowship. Doświadczenie zdobywa nie tylko w Polsce, ale głównie dzięki współpracy z międzynarodowymi organizacjami i inkubatorami innowacji społecznych.

Magda Szewciów
Wiceprezeska

Certyfikowana trenerka samoobrony i asertywności dla kobiet i dziewcząt WenDo, trenerka antydyskryminacyjna a także moderatorka procesów Design Thinking w obszarze innowacji społecznych. Z wykształcenia pedagożka i animatorka społeczno- kulturowa.

Jako trenerka zajmuje się edukacją z zakresu różnorodności, równości płci, a także przeciwdziałania przemocy i przeciwdziałania dyskryminacji. Pomysłodawczyni stworzenia metody SZTAMY. Wiceprezeska Fundacji Herstory i członkini zarządu Towarzystwa Edukacji Antydyskryminacyjnej.

Ukończyła m.in. Kurs Trenerski w Szkole Trenerów Organizacji Pozarządowych STOP, Szkołę Dramy Stosowanej I Stopnia, Kurs Moderatora Design Thinking, Podyplomowe Studia Zarządzania Innowacją, Szkołę Gender Mainstreaming IBL PAN, Akademię Trenerów i Działaczy Antydyskryminacyjnych, Akademię Treningu WenDo oraz szereg kursów i szkoleń z zakresu pracy z grupami, przeciwdziałania dyskryminacji i przemocy. W trakcie certyfikacji na providerkę TRE i kursu psychoterapii w Szkole Psychoterapii w nurcie analizy bioenergetycznej Polskiego Stowarzyszenia Analizy Bioenergetycznej.

Maria Czarnecka
Specjalistka ds. projektów

Wymyśla koncepcje, kreuje plan, a następnie prowadzi projekty z zakresu praw człowieka, działań społecznych i kulturalnych. Związana z sektorem pozarządowym od ponad ponad 15 lat. Prezeska Stowarzyszenia Antropologów Kultury Etnosfera, z Fundacją HerStory działa od początku 2021 roku. Aktywistka, feministka, wrażliwa na kwestie równego traktowania.
Współpracowała z osobami, grupami nieformalnymi i organizacjami na całym świecie.

Wierzy, że wszystko jest polityczne, dlatego z uwagą obserwuje politykę krajową i światową; pasjonatka literatury światowej, ze szczególnym uwzględnieniem tej powstałej w Europie Środkowo-Wschodniej.

Nina Ptak
Specjalistka ds. fundraisingu i projektów międzynarodowych

Ogarnia, spina, wymyśla, komunikuje i pomaga zbierać hajs. Dołączyła do Fundacji, bo mocno wierzy jej misję i ma parcie na społeczną sprawiedliwość. Wkurzają ją przestarzałe normy, które dyktują jak mamy żyć, jakie i jacy powinniśmy być, i jak możemy się wyrażać.

Wkurza ją, że ten system opiera się na nierównościach, wyzysku i opresji. Nadal trochę wierzy, że możemy lepiej. Z wykształcenia specjalistka z zakresu zdrowia publicznego, studiowała dziennikarstwo i komunikację społeczną na UWR i ma podyplomówkę z Gender Studies na IBL PAN. Skończyła też szereg szkoleń ONZ na temat przeciwdziałania przemocy ze względu na płeć oraz z zarządzania i monitorowania projektów związanych z gender mainstreaming.

Przeżuta przez międzynarodowe korporacje, pracę w organizacjach prawoczłowieczych zaczynała w Azji Poł-Wsch. Aktualnie współpracuje też z wrocławskim Stowarzyszeniem Nomada, członkinią Grupy Granica. Prywatnie lubi się przemieszczać, odbierać dźwięki, rozwodzić nad kondycją świata i rzucać sucharami. Dobrze się czuje tam gdzie zielono, karmi się roślinami, a i całkiem nieźle jej idzie utrzymywanie przy życiu tych domowych.

Teo Łagowska
Specjalistx ds. komunikacji i PR

Osoba budująca drogi. Od człowieka do człowieka, od słowa do słowa.  Nie zna odpowiedzi na pytanie, czy woli zawodowo projektować komunikację czy z pasją malować świat na tęczowo. Po prostu pojawia się w miejscach, w których może robić obie rzeczy na raz.

Millenials z urodzenia, zetka z nieodróżniania reala od wirtuala. Zdolności specjalne: spinanie komunikacji online z wydarzeniami i mówienie w zrozumiały sposób o edukacji i zmianie społecznej. W pracy mocno opiera się o dwukierunkowe wykształcenie filologiczne i psychologiczne i doświadczenia zdobyte we współpracy m.in z Uniwersytetem SWPS, Fundacją Dom Pokoju i lubańskim samorządem. J

est osobą współautorską publikacji upamiętniającej żywą his/herstorię “Jak Lubań stał się naszym domem”. Pisał_ o Tokarczuk, Chutnik, nieodpłatnej domowej pracy kobiet i feminizmie na wsi zanim to było modne. Prywatnie queerowy rodzic queerowego dziecka, osoba artystyczna (i autystyczna), rozpolitykowana, drag king.

Agnieszka Wywrot
Specjalistka ds. rekrutacji

Formalnie specjalistka ds. rekrutacji, a mniej formalnie wielka entuzjastka relacji, które stara się wzmacniać i pielęgnować – zawodowo i prywatnie. Wierzy, że solidarność, siostrzeństwo i radykalna empatia mogą realnie zmienić ten świat.

Dołączyła do Fundacji z początkiem 2022 roku, bo chce być częścią równościowej zmiany społecznej. Jest pierwszym kontaktem dla osób korzystających ze wsparcia Fundacji. Przyjmuje osoby, informuje o możliwych formach wsparcia i odpowiednio kieruje dalej. Jest dobrą organizatorką a jej siłą są kontakty z osobami, grupami, organizacjami i instytucjami działającymi lokalnie i ogólnopolsko.

Poza Fundacją pracuje na styku kultury, aktywizmu i zaangażowania w sprawy społeczne. Wieloletnia stała współpracowniczka wrocławskiego oddziału Centrum Praw Kobiet oraz Wrocławskiego Instytutu Kultury. Koordynuje projekty, sieciuje osoby i inicjatywy, edukuje i wspiera osoby wchodzące do aktywizmu i zaangażowania w sprawy społeczne.

W swojej aktywności wykorzystuje prawnicze wykształcenie zdobyte na WPAiE UWr i doświadczenia z pracy z osobami doświadczającymi przemocy oraz osobami pozbawionymi wolności. Ma na swoim koncie współtworzenie i współprowadzenie feministycznej audycji radiowej i podcastu. Po godzinach miłośniczka jazdy na rowerze, diety roślinnej oraz spędzania czasu ze swoim psem w plenerze.

Rada Fundacji

Sylwia Vargas