Już w sobotę startuje nowy szlak herstoryczny!

Zapraszamy na spacer o 10:00, startujemy pod pomnikiem Marii Skłodowskiej-Curie pod UMCS.

Spacer śladami lubelskich naukowczyń i działaczek na rzecz edukacji jest okazją do spotkania z biografiami i herstoriami znanych i nieznanych kobiet związanych z Lublinem.
Jest to okazja do poznania smaczków oraz anegdot z ich życia codziennego, ich twórczości, pracy, inspiracji oraz wkładu w rozwój Lublina. Sięgniemy po pełne kolorytu życiorysy lubelskich naukowczyń, intelektualistek i działaczek oświatowych.

W trakcie spaceru zapoznamy się z kontekstem powstania pierwszego Uniwersytetu w Lublinie, wspomnień jego pierwszych studentek i wykładowczyń. Dowiemy się dlaczego Maria Curie Skłodowska została patronką jednej z uczelni i czy Lublin miał kiedyś jakąś rektorkę uniwersytecką. Odpowiemy na pytania jaki procent kadry akademickiej stanowią kobiety dzisiaj oraz ile studentek w ogóle kształci się w Lublinie.

Poznamy związki z Lublinem Wandy Półtawskiej, znanej lekarki, specjalistki w dziedzinie psychiatrii oraz Narcyzy Żmichowskiej uważanej za matkę polskiego ruchu emancypacji kobiet. Zatrzymamy się przy życiorysach Krystyny Modrzewskiej, Heleny Mysakowskiej, Józefy Kunickiej oraz wielu innych.

nowy-szlak-herstoryczny

Pobierz raport, w którym oddajemy głos nastoletnim chłopakom i opowiadamy jak budować dla nich skuteczną edukację równościową!

6 na 10 polskich nastolatków doświadcza przemocy. To już wiemy. Czas temu skutecznie przeciwdziałać. Ten cel nie uda się, jeśli do równości nie zaprosimy chłopaków.

Dr Katarzyna Chajbos-Walczak i dr Zofia Małkowicz bez oceny i dociekliwie wysłuchały nastoletnich chłopaków. Opowiadali, z czym zmagają się na co dzień, co jest dla nich trudne, co ich cieszy, co myślą o dyskryminacji i przemocy – i kiedy są gotowi powiedzieć im STOP.

Na podstawie ich odpowiedzi autorki opracowania zbudowały zrozumiały portret, zmapowały główne problemy i stworzyły praktyczne rekomendacje JAK PRACOWAĆ Z CHŁOPAKAMI.

Raport „Nastoletni chłopacy o dyskryminacji i swojej codzienności” możesz pobrać, klikając w obrazek okładki (plik pdf, 2,5 MB).

Jeśli chcesz z nami budować skuteczną edukację równościową, dołącz do naszych matronów i patronek!