HerStory na Festiwalu Równych Praw we Wrocławiu

Ostatni weekend był dla nas niesamowicie emocjonujący i pracowity we wspaniałym towarzystwie. Na zaproszenie Stowarzyszenia Kultura Równości z Wrocławia Lena prowadziła zajęcia pt. Warsztaty Herstoryczne – odzyskujemy pamięć i przestrzeń. W sobotę odbył się też 7 Marsz Równości, który uważamy za wielki wrocławski sukces i gratulujemy organizacji Kulturze Równości. Dziękujemy przybyłym gościom i gościniom na warsztaty oraz za wspaniałą atmosferę podczas całego Festiwalu Równych Praw, który odbywał się we Wrocławiu cały zeszły tydzień. Dziękujemy też za świetne niedzielne wegańskie śniadanie pomarszowe w Księgarni Hiszpańskiej!

Pokaźną galerię zdjęć ze wszystkich wydarzeń znajdziecie na fanpage’u Kultury Równości!
[huge_it_gallery id=”20″]
fot. M. Kempczyńska

Pobierz raport, w którym oddajemy głos nastoletnim chłopakom i opowiadamy jak budować dla nich skuteczną edukację równościową!

6 na 10 polskich nastolatków doświadcza przemocy. To już wiemy. Czas temu skutecznie przeciwdziałać. Ten cel nie uda się, jeśli do równości nie zaprosimy chłopaków.

Dr Katarzyna Chajbos-Walczak i dr Zofia Małkowicz bez oceny i dociekliwie wysłuchały nastoletnich chłopaków. Opowiadali, z czym zmagają się na co dzień, co jest dla nich trudne, co ich cieszy, co myślą o dyskryminacji i przemocy – i kiedy są gotowi powiedzieć im STOP.

Na podstawie ich odpowiedzi autorki opracowania zbudowały zrozumiały portret, zmapowały główne problemy i stworzyły praktyczne rekomendacje JAK PRACOWAĆ Z CHŁOPAKAMI.

Raport „Nastoletni chłopacy o dyskryminacji i swojej codzienności” możesz pobrać, klikając w obrazek okładki (plik pdf, 2,5 MB).

Jeśli chcesz z nami budować skuteczną edukację równościową, dołącz do naszych matronów i patronek!