Gościnnie w Fundacji Szpilka!

Lipiec należał do HerStory, a to za sprawą zaproszenia z zaprzyjaźnionej Fundacji Szpilka, która zaproponowała nam poprowadzenie wykładów otwartych o wielokulturowym Lublinie. Pierwszy z nich poświęcony był „nieistniejącemu miastu”, czyli żydowskiemu Lublinowi (02/07/2014), zaś drugi mozaice kulturowej koziego grodu (22/07/2014). Spotkanie w klimatycznych wnętrzach klasztorów Dominikanów poprowadziła Prezeska Fundacji Katarzyna Zabratańska. Zobacz jak przebiegał projekt Czuję Miętę do Lublina!

Pobierz raport, w którym oddajemy głos nastoletnim chłopakom i opowiadamy jak budować dla nich skuteczną edukację równościową!

6 na 10 polskich nastolatków doświadcza przemocy. To już wiemy. Czas temu skutecznie przeciwdziałać. Ten cel nie uda się, jeśli do równości nie zaprosimy chłopaków.

Dr Katarzyna Chajbos-Walczak i dr Zofia Małkowicz bez oceny i dociekliwie wysłuchały nastoletnich chłopaków. Opowiadali, z czym zmagają się na co dzień, co jest dla nich trudne, co ich cieszy, co myślą o dyskryminacji i przemocy – i kiedy są gotowi powiedzieć im STOP.

Na podstawie ich odpowiedzi autorki opracowania zbudowały zrozumiały portret, zmapowały główne problemy i stworzyły praktyczne rekomendacje JAK PRACOWAĆ Z CHŁOPAKAMI.

Raport „Nastoletni chłopacy o dyskryminacji i swojej codzienności” możesz pobrać, klikając w obrazek okładki (plik pdf, 2,5 MB).

Jeśli chcesz z nami budować skuteczną edukację równościową, dołącz do naszych matronów i patronek!