wydarzenia

Pokaz filmu Niezłomne + dyskusja (Fotorelacja)

Dziękujemy wszystkim przybyłym, oglądającym i dyskutującym za czynny udział w naszym wydarzeniu przygotowanym z okazji rocznicy pierwszych polskich wyborów, w których mogły głosować kobiety. Dziękujemy za współorganizację i wsparcie Galerii Labirynt i Lubelskiemu Klubowi Krytyki Politycznej.

fot. J. Szafrański

Zapraszamy na pokaz filmu “Niezłomne” i dyskusję o roli kobiet w polityce i przestrzeni publicznej!

26 stycznia 1919 odbyły się pierwsze wybory parlamentarne, w których wzięły udział kobiety. Do Sejmu trafiło wówczas 8 posłanek, które stanowiły zaledwie ok. 2% ogólnej liczby polskiego Sejmu. W ciągu dwóch pierwszych miesięcy swojej parlamentarnej pracy wykorzystały wszystkie możliwe formy aktywności sejmowej: wnioski, interpelacje, przemówienia. Najczęściej na mównicy sejmowej przemawiała Zofia Sokolnicka, a pierwszą kobietą, która zabrała głos w sejmie była Maria Moczydłowska.

Aby uczcić rocznicę wywalczenia przez kobiety praw wyborczych zapraszamy na pokaz filmu “Niezłomne” połączony z dyskusją na temat obecności kobiet w dyskursie publicznym. “Niezłomne” (Iron Jawed Angels) to opowieść o grupie amerykańskich sufrażystek, które na przełomie XIX i XX wieku podjęły walkę o prawa kobiet.

Oparta na faktach historia znanej amerykańskiej bojowniczki o prawa kobiet, Alice Paul (Hilary Swank). W 1913 roku Alice wraz z przyjaciółką (Molly Parker) powołały do życia komitet ds. obrony kobiet. Aby zwrócić uwagę opinii publicznej na drażliwą społecznie kwestię emancypacji, jego członkinie organizowały liczne akcje protestacyjne, w tym demonstracje pod Białym Domem. Najważniejszym celem sufrażystek było uzyskanie przez kobiety prawa głosu w wyborach. Mimo iż Alice wielokrotnie była szykanowana i zatrzymywana przez policję, nie poddała się i nigdy nie zaprzestała walki o równouprawnienie. Jeszcze za życia stała się ikoną feminizmu. Świetnie zrealizowany i zagrany dramat historyczny w reżyserii pochodzącej z Niemiec Katji von Garnier.

Po projekcji zapraszamy na dyskusję poświęconą obecności kobiet w dyskursie publicznym.
Porozmawiamy o kobietach w przestrzeni społecznej, politycznej, medialnej oraz kulturowej.
Czy można mówić o modelu przywództwa politycznego kobiet? Czy płeć determinuje sposób uprawiania polityki? Dlaczego, 99 lat po wywalczeniu praw wyborczych, kobiet w polityce jest dalej tak mało? Czemu kobiety zabierają głos jako ekspertki w mediach ok. 3 razy rzadziej niż mężczyźni? Jakie przesłanki kulturowe warunkują nie(obecność) kobiet w dyskursie publicznym?

Panelistki:
Magdalena Długosz – członkini partii Razem i asystentka w Instytucie Kulturoznawstwa UMCS. Po wielu latach prywatnej niezgody na pozycję kobiet w społeczeństwie, w ostatnim czasie współorganizuje i współprowadzi protesty oraz spotkania na rzecz praw kobiet i ich obecności w życiu publicznym.
Magdalena Łuczyn – członkini lubelskiej Krytyki Politycznej, filozofka, aktywistka, feministka, działaczka kultury, organizatorka wielu miejskich eventów w obszarze spraw społecznych oraz kultury i sztuki.
Agnieszka Ziętek – adiunktka w Zakładzie Filozofii i Socjologii Polityki UMCS, zajmuje się problematyką z pogranicza socjologii, politologii i teorii kultury. Realizuje badania (jakościowe i ilościowe) z zakresu polityki kulturalnej i równościowej, jak również społecznych oddziaływań sztuki.
Moderatorka: Julita Juros – wiceprezeska Fundacji HerStory, trenerka antydyskryminacyjna, aktywistka, feministka.

Pokaz filmu jest możliwy dzięki uprzejmości HBO Polska.
POKAZ FILMU-NIEZŁOMNE- (3)

30. rocznica wybuchu reaktora w Czarnobylu – spotkania lubelskie

Bez tytułu

Fundacja HerStory w partnerstwie z Fundacją Eko-rozwoju będzie ponownie gościć Panią Halinę Kalashnikow – świadkinię wydarzeń z Czarnobyla, która bezpośrednio po wybuchu reaktora usuwała skutki katastrofy. W dniach 21 – 26 kwietnia będzie ona odwiedzać lubelskie szkoły, oraz uczelnie, w których podzieli osobistymi przeżyciami i doświadczeniem. Spotkanie ma charakter wykładu i otwartej dyskusji połączonej z projekcją filmową.

W tym roku obchodzona jest 30. rocznica wybuchu rektora elektrowni atomowej w Czarnobylu. Wydrzenia z tym związane będą miały miejsce w wielu mistach w Polsce i za granicą. Koordynatorką lubelskich spotkań jest podobnie jak w zeszłym roku Fundcja HerStory.

W związku z tym poszukujemy szkół, instytucji, grup i osób, które zechciałyby przyjąć panią Halinę na prelekcję, posłuchać jej herstorii i zapytać o szczegóły katastrony oraz likwidacji szkód.

KRONIKA CZARNOBYLA

Blisko 33 lat temu, 21 grudnia 1983, uruchomiono w elektrowni w Czarnobylu na Ukrainie reaktor nr 4. Niespełna 3 lata później jego wybuch doprowadził do największej katastrofy w historii energetyki atomowej i jednej z największych katastrof przemysłowych XX w. Katastrofa elektrowni w Czarnobylu zdarzyła się w trakcie testu, który miał służyć poprawie bezpieczeństwa.

W nocy z 25 na 26 kwietnia 1986 r. pracownicy rozpoczęli obniżanie mocy reaktora. Jednak moc spadła o wiele bardziej niż planowano. W tej sytuacji operatorzy zdecydowali się z powrotem podwyższyć moc reaktora, co było błędem i przyczyną katastrofy. Załoga całkowicie straciła kontrolę nad reaktorem. O godz. 1:22 doszło do kolejnego spadku mocy, który zanotowały przyrządy. Doszło do reakcji chemicznych, po których nastąpiła eksplozja wodoru, wybuch rozsadził rdzeń reaktora i zerwał przykrywającą go, ważąca 2 tys. ton, stalową płytę. Do atmosfery przedostały się duże ilości substancji radioaktywnych. Skażeniu uległ nie tylko teren elektrowni i jej najbliższe otoczenie, ale znaczny obszar Europy. Władze ZSRR początkowo zaprzeczały katastrofie, a następnie podawały skąpe i niemożliwe do zweryfikowania dane.

Skutki katastrofy najbardziej dotknęły terytorium Ukrainy, gdzie skażeniu uległo 9% kraju. Z powodu odniesionych ran i w wyniku napromieniowania zginęło 31 osób pracujących elektrowni i strażaków próbujących ugasić pożar. Około 1 000 osób otrzymało duże dawki promieniowania, co doprowadziło do poważnych chorób. Po katastrofie przesiedlono ok. 300 000 ludzi mieszkających w promieniu 100 km od elektrowni. Do dziś trwa spór o liczbę ofiar tragedii.

OCZAMI ŚWIADKINI

Pani Halina Kalashnikaw (ur. 26/02/1958 w obwodzie grodzieńskim) ukończyła Białoruski Państwowy Uniwersytet w Mińsku i po studiach podjęła pracę jako nauczycielka i sekretarka
w szkole rolniczej w miejscowości Narowla (na granicy z Ukrainą, 40 km od Czarnobyla). Pani Halina wyszła za mąż w 1990 r., cztery lata później urodziła córkę – ta niestety cierpiała na schorzenia układu pokarmowego i wzroku. Obecnie obie działają w sektorze edukacji w Mińsku – są pedagożkami i nauczycielkami. Pani Halina otrzymała niewspółmiernie małe wsparcie wobec poniesionych strat – w początkowej fazie były to m.in. zniżki na wybrane linie komunikacji miejskiej, opieka medyczna, która z czasem została zniesiona. Od 1992 r. mieszka w Mińsku, gdzie pracuje jako Dyrektor szkoły.

Narowl – niewielka, spokojna i malowniczą miejscowość w obwodzie homelskim. Ciekawym jest, że przed katastrofą grono nauczycielskie oraz młodzież szkoły rolniczej z Narowli utrzymywali kontakty z przedstawicielstwem czarnobylskiej elektrowni odwiedzając m.in. „słynny” blok 4. Dowód tego stanowi zdjęcie Pani H. Kalashnikow z terenu elektrowni. Pani Halina o wybuchu dowiedziała się przypadkiem, od spotkanej w podróży do miasta Homel byłej uczennicy, było to ponad 2 tygodnie po tym jak reaktor wybuchł. Informacja ta była dla Pani Haliny prawdziwie szokująca. Kiedy sprawa katastrofy wyszła na jaw młodzież oraz grono nauczycielskie z narowlskiej szkoły ewakuowana w ciągu jednej nocy, docelowo do nadczarnomorskiego kurortu – do Narowli powrócili pod koniec sierpnia 1986 r. Niebawem po ich przyjeździe pojawiło się wojsko, które zaangażowało kadrę szkody do likwidowania szkód po wybuchu.

Drugie urodziny HerStory!

Fajnie nam poinformować, że 11 marca obchodzimy już drugie urodziny. Postarałyśmy się choć w niewielkiej części pokazać nad czym pracowałyśmy przez ostatnie miesiące i lata. Oczywiście wydarzyło się o wiele więcej, aniżeli możemy zmieścić na tak niewielkiej grafice! Dziękujemy wszystkim osobom i organizacjom/instytucjom za współpracę i liczymy na pomyślną kontynuację!

untitled-infographic

Nasze podsumowanie akcji 16 Dni…

Tegoroczna kampania 16 Dni Przeciwdziałania Przemocy Ze Względu Na Płeć była pełna wydarzeń, które przyciągnęły niemało osób. Rozpoczęłyśmy pokazem filmu “Za kratami nie nosimy burek”. Odbyły się dwa warsztaty Consent – czyli świadomej zgody, dwa warsztaty samoobrony i asertywności dla kobiet* WenDo, po których uczestniczki czekają już na trening drugiego stopnia. Spora grupa ucieszyła nas na pokazie filmu “Solidarność Według Kobiet”, po którym odbyło się spotkanie autorskie z Piotrem Śliwowski – jednym z twórców filmu oraz Magdą Bielską – autorską pracy naukowej o lubelskiej Solidarności.  W końcu kampanii odbył się warsztat antydyskryminacyjny i podsumowanie akcji, którego główną gościnią była Joanna Piotrowska – prezeska Feminoteki opowiadająca o swojej pracy w zakresie przeciwdziałania przemocy.

O naszej kampanii możecie przeczytać też w mediach, w radiu słyszałyście/słyszeliście pewnie już nie raz!

Zobacz Radio Centrum Radio Lublin Radio ER

Akcja była współorganizowana ze Stowarzyszeniem Klub XXI Wieku i Stowarzyszeniem Dobrych Praktyk Społecznych “Zmiana” .

Kolejne warsztaty antydyskryminacyjne i warsztaty WenDo planujemy jeszcze w zimowej części 2016 roku!

*WenDo są warsztatami samoobrony i asertywności dla kobiet i osób z doświadczeniem życia jako kobieta.

fot. L.Bielska

Rusza Kampania BEZ PRZEMOCY w ramach 16 Dni…

Niedługo zaczynamy Kampanię 16 Dni Przeciwdziałania Przemocy Ze Względu Na Płeć (25.11.-10.12.) ale już od początku listopada ruszymy z naszymi działaniami!

Głownym rdzeniem 16 Dni w Lublinie będzie projekt „Kampania BEZ PRZEMOCY”, współfinansowany ze środków Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Lublinie, daje możliwość skorzystania z niekonwencjonalnego wsparcia, adresowanego do dorosłych kobiet doświadczających przemocy i/lub będących ich świadkiniami. Działania skierowane są do mieszkanek woj. lubelskiego, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet z terenów wiejskich, narażonych na tzw. dyskryminację krzyżową.

W ramach przedsięwzięcia zaplanowano nowatorską formę wsparcia w formie warsztatów WenDo oraz Consent (zgoda), dzięki którym uczestniczki będą w stanie w asertywny i skuteczny sposób bronić się w sytuacjach narażających ich dobrostan, komfort psychiczny, emocjonalny, fizyczny, etc. oraz wyznaczać swoje granice fizyczne i psychiczne.

Wśród zaplanowanych działań, których realizacja przewidziana jest od 08/2015 do 12/2015, znajdują się:

• warsztaty WenDo – jest to metoda przeciwdziałania przemocy wobec kobiet (i osób z doświadczeniem życia jako kobieta). Uczy jak w każdej sytuacji: w miejscu publicznym, na ulicy, w pracy, w domu – przestać czuć się bezradną i bezbronną. Uczy także, jak reagować na przemoc. Wzmacnia poczucie pewności siebie i poczucie własnej wartości. Pomaga rozwiązywać konflikty, przełamać stereotypy i obawy, poczucie winy i wstyd. WenDo jako sztuka samoobrony psychicznej pokazuje, jak istotna jest umiejętność rozwiązywania konfliktów, a przede wszystkim podtrzymywanie komunikacji, niezrywanie kontaktu. Jest to ważny aspekt WenDo jako profilaktyki przemocy. WenDo jest po prostu sposobem na to, jak nie stać się ofiarą;
  • warsztaty Consent – Consent czyli zgoda. Zgoda czyli dobra komunikacjaWarsztat służy odpowiedzi na następujące pytania: Czy rozmawianie o dotyku może nie być krępujące? A czy może być seksi? Dlaczego i po co rozmawiać o dotyku? Jak aktywnie się zgadzać i świadomie mówić nie? Czy seks to tylko działanie bez gadania? Czym jest komunikacja w intymnej sytuacji? Czym jest naruszenie czyjejś granicy cielesnej?
  • poradnictwo – jego celem będzie informowanie wszystkich zainteresowanych kobiet na temat tego, gdzie możliwe jest uzualnie pomocy, wsparcia, specjalistycznej porady
    w przypadku zaistnienia sytuacji przemocowej. Będzie to swoistego rodzaju mapowanie kluczowych podmiotów oraz dostępnych narzędzi możliwych do wykorzystania,
    w sytuacji gdy dojdzie do przemocy.
  • działania informacyjno-promocyjne – kampania w mediach społecznościowych dedykowana przeciwdziałania przemocy (kulminacyjny moment przypadnie na Akcję 16 Dni Przeciwdziałania Przemocy ze względu na Płeć).

Ponadto w ramach lubelskich 16 Dni odbędą się jeszcze we współpracy ze Stowarzyszeniem Klub XXI Wieku i Stowarzyszeniem Dobrych Praktyk Społecznych “Zmiana”:

• Warsztaty antydyskryminacyjne
  • Projekcja Filmu “Za kratami nie nosimy burek”
  • Debata, podsumowanie i wręczenie nagród równości
  • Projekcja filmu Solidarność Według Kobiet + spotkanie autorskie z Martą Dzido i Piotrem Śliwowskim (05.12. godz. 17:00, Galeria Labirynt)

(Wydarzenia szczęśliwie mogą ulec rozmnożeniu!)

ZAPISZ SIĘ NA NASZE WYDARZENIA:     LINK DO ZAPISÓW

KALENDARIUM:

NAZWA WYDARZENIA

DATA

I GODZINA

MIEJSCE

WCZEŚNIEJSZE ZAPISY

PORADNICTWO

01.11.-10.12.

KONTAKT@FUNDACJAHERSTORY.ORG

WWW.FUNDACJAHERSTORY.ORG

TYLKO KONTAKT

MAILOWY/SPOTKANIE

FILM „ZA KRATAMI NIE NOSIMY BUREK”

25.11., GODZ. 18:00

KAMPANIA NA FACEBOOK

25.11.-10.12.

WARSZTATY WENDO

28.-29.11.

GODZ. 9:00-15:00

Link Formularza

Pokaz filmu “Solidarność według kobiet” i spotkanie z reżyserem Piotrem Śliwowskim

05.12.2015, GODZ. 18:00

Galeria Labirynt

WARSZTATY CONSENT

01.12., GODZ. 17:00

WARSZTATY CONSENT

02.12., GODZ. 17:00

WARSZTATY WENDO

05.-06.12.

GODZ. 9:00-15:00

Link Formularza

WARSZTAT ANTYDYSKRYMINACY – Silne Razem – Szkolenie wzmacniające dla kobiet, zapewniające wyposażenie uczestniczek w wiedzę w zakresie przeciwdziałania dyskryminacji ze względu na płeć, zapoznanie z narzędziami obrony.

(Stowarzyszenie Klub XXI Wieku)

08.12., GODZ. 16:00-20:00

PODSUMOWANIE AKCJI I WRĘCZENIE NAGRODY KOBIETA LUBELSZCZYZNY 2015

(Stowarzyszenie Klub XXI Wieku)

09.12., GODZ. 18:00

HOTEL WIENIAWSKI, UL. SĄDOWA 4

Matronaty/Patronaty

Pełnomocniczka Rządu ds. Równego Traktowania

Pełnomocniczka Wojewody Lubelskiego ds. Równego Traktowania

rlbiale

Wsparcie finansowe

logo_rops

Lubelska Kampania 16 Dni Przeciwdziałania Przemocy ze Względu na Płeć

organizowana jest we współpracy z

Stowarzyszeniem Dobrych Praktyk Społecznych “Zmiana”

Stowarzyszeniem Klub XXI Wieku

kogo stowarzyszenie xxi w

HerStory na Festiwalu Równych Praw we Wrocławiu

Ostatni weekend był dla nas niesamowicie emocjonujący i pracowity we wspaniałym towarzystwie. Na zaproszenie Stowarzyszenia Kultura Równości z Wrocławia Lena prowadziła zajęcia pt. Warsztaty Herstoryczne – odzyskujemy pamięć i przestrzeń. W sobotę odbył się też 7 Marsz Równości, który uważamy za wielki wrocławski sukces i gratulujemy organizacji Kulturze Równości. Dziękujemy przybyłym gościom i gościniom na warsztaty oraz za wspaniałą atmosferę podczas całego Festiwalu Równych Praw, który odbywał się we Wrocławiu cały zeszły tydzień. Dziękujemy też za świetne niedzielne wegańskie śniadanie pomarszowe w Księgarni Hiszpańskiej!

Pokaźną galerię zdjęć ze wszystkich wydarzeń znajdziecie na fanpage’u Kultury Równości!

fot. M. Kempczyńska

1. Wieczór Herstoryczny już 10 września!

Zapraszamy na pierwsze spotkanie herstoryczne do Kawiarni Kawka, którego gościnią będzie Katarzyna Babis: rysowniczka, graficzka, miłośniczka kotów, a przede wszystkim autorka popularnego bloga Kącik Kiciputka!

Wieczory Herstoryczne są częścią projektu “(Nie)znane herstorie Lublina – artystyczne i kulturowe szlaki lublinianek”, który realizowany jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin. Spotkania te będą prezentować lubelskie artystki i inne kobiety, które działają w szeroko pojętej kulturze miejskiej.

image-14

Bubbles Beyond Borders Kraków 2015!

W ostatnią sobotę (22/08/2015) w Krakowie wiceprezeska HerStory miała niesamowitą przyjemność współorganizować i uczestniczyć w wydarzeniu Bańki Ponad Granicami – polską odsłonę międzynarodowej kampanii Bubbles Beyond Borders, która powstała w 2014 roku w ramach sprzeciwu wobec dyskryminacji kobiet i dziewcząt oraz ograniczania im dostępu do edukacji. Wydarzeniem zapalnym było porwanie nigeryjskich uczennic przez organizację terrorystyczną Boko Haram, która sprzeciwia się prawu do edukacji dziewcząt. Inicjatywa #BubblesBeyondBorders ma miejsca w różnych krajach na całym świecie. W Krakowie zorganizowała ją ekipa Akademii Treningu WenDo, której jedna ze współzałożycielek HerStory jest szczęśliwą uczestniczką. Więcej o samej inicjatywie oraz obszerna galeria zdjęć do odnalezienia -> tutaj.

fot. L. Bielska

Siostrzaństwo Lublina i Żytomierza

Za Fundacją HerStory weekend (03/07/2015 – 05/07/2015) pełen energii, aktywności i intensywnej pracy
z tematem fundraisingu, nowych mediów, interaktywnych aplikacji, design’u. Nie zabrakło też energizerów wprawiających grupę w świetny nastrój. Swoją wiedzą i praktyką z uczestnikami i uczestniczkami Szkoły Polonijnych Liderów Lokalnych z Żytomierza, na zaproszenie Fundacji Sempre a Frente, dzieliły się Katarzyna Zabratańska i Lena Bielska.

Dla grupy 18 działaczy i działaczek polonijnych 3-dniowe spotkanie było szansą na zdobycie nowych doświadczeń, inspiracji, odkrycia innowacyjnych ścieżek rozwoju własnych projektów i organizacji; zaś dla trenerek z Fundacji HerStory okazją do podzielania się know-how i pracy networking’owej z pomysłowymi
i ciekawymi ludźmi. W efekcie, każda ze stron powróciła natchniona nowymi ideami, motywacją i
power’em do podejmowania kolejnych wyzwań.

Jednak to nie koniec pracy – być może niedługo znów spotykamy się w Lublinie :)

fot. Alina Dembicka