WenDo

WenDo dla nieheteroseksualnych kobiet z Lublina!

Copy of Copy of WENDO - SAMOOBRONA I ASERTYWNOŚĆ DLA KOBIET

Zapraszamy na bezpłatne warsztaty samoobrony i asertywności WenDo dla kobiet nieheteroseksualnych mieszkających w Lublinie i okolicach.

WenDo jest metodą, którą uczy jak w każdej sytuacji: w miejscu publicznym, na ulicy, w pracy, w domu – przestać czuć się bezradną i bezbronną. Uczy także, jak reagować na przemoc. Wzmacnia poczucie pewności siebie i poczucie własnej wartości. Pomaga rozwiązywać konflikty, przełamać stereotypy i obawy, poczucie winy i wstyd.

Warsztat organizowany jest dla grupy nieheteroseksualnych i nieheteronormatywnych kobiet (lesbijek, kobiet będących w relacjach z innymi kobietami), a jego program będzie przygotowany tak, aby jak najbardziej wzmocnić samoobronę w sytuacjach ataków i przekraczania granic z powodu homofobii, bifobii, transfobii oraz z powodu seksizmu.

Przyjdź na warsztat, jeśli chcesz nauczyć się:
• skutecznej, spójnej, asertywnej komunikacji
• rozpoznawania i diagnozowania sytuacji przekraczania granic
• podejmowania decyzji
• reagowania na sytuacje przekraczania granic, dyskryminację i przemoc ze względu na płeć i inne
• samoobrony fizycznej w sytuacjach ataku/napaści

Więcej info i zgłoszenia: TUTAJ

Warsztaty są bezpłatne dla uczestniczek, finansowane przez Kampanię Przeciw Homofobii.
Deadline zgłoszeń to 5 stycznia 2018, liczba miejsc ograniczona!
Wiek: 18+

Zrobiłyśmy Warsztaty WenDo i antydyskryminacyjne w Żytomierzu!

Jakiś czas temu wróciłyśmy z tygodniowego wyjazdu do Żytomierza (UA) w ramach projektu RITA  Przemiany w Regionie. Przeprowadziłyśmy tam warsztaty antydyskryminacyjne i warsztaty samoobrony i asertywności dla kobiet WenDo. Były to nasze pierwsze warsztaty na Ukrainie i już teraz wiemy, że chcemy tam pracować więcej i na dłużej, a już 4 czerwca zaczynamy pracę z tą samą grupą w Lublinie!

WenDo: samoobrona i asertywność dla kobiet / Lublin 21-22.05

Zapraszamy na niezwykłą możliwość uczestnictwa w warsztatach WenDo: samoobrona i asertywność dla kobiet* w Lublinie! Jest to prawdopodobnie jedyna okazja na przestrzeni kilku miesięcy, tym bardziej zachęcamy do uczestnictwa :)

WenDo pomoże odnaleźć Twoją wewnętrzną siłę, pewność siebie, odpowiedzieć na pytania i wątpliwości związane z przekraczaniem granic i z przemocą. Na warsztatach zdobędziesz praktyczne umiejętności samoobrony w formie uwolnień, ciosów, kopnięć i trików pomocnych w sytuacjach zagrożenia. W ciągu tych kilku dni będziesz mieć okazję nawiązać nowe znajomości, spędzić dobrze czas w bezpiecznej przestrzeni zarezerwowanej tylko dla naszej grupy.

Wszystkie potrzebne informacje znajdują się tutaj – https://web.facebook.com/events/242003409491066/

* oraz dla osób socjalizowanych do roli kobiety.

Nasze podsumowanie akcji 16 Dni…

Tegoroczna kampania 16 Dni Przeciwdziałania Przemocy Ze Względu Na Płeć była pełna wydarzeń, które przyciągnęły niemało osób. Rozpoczęłyśmy pokazem filmu “Za kratami nie nosimy burek”. Odbyły się dwa warsztaty Consent – czyli świadomej zgody, dwa warsztaty samoobrony i asertywności dla kobiet* WenDo, po których uczestniczki czekają już na trening drugiego stopnia. Spora grupa ucieszyła nas na pokazie filmu “Solidarność Według Kobiet”, po którym odbyło się spotkanie autorskie z Piotrem Śliwowski – jednym z twórców filmu oraz Magdą Bielską – autorską pracy naukowej o lubelskiej Solidarności.  W końcu kampanii odbył się warsztat antydyskryminacyjny i podsumowanie akcji, którego główną gościnią była Joanna Piotrowska – prezeska Feminoteki opowiadająca o swojej pracy w zakresie przeciwdziałania przemocy.

O naszej kampanii możecie przeczytać też w mediach, w radiu słyszałyście/słyszeliście pewnie już nie raz!

Zobacz Radio Centrum Radio Lublin Radio ER

Akcja była współorganizowana ze Stowarzyszeniem Klub XXI Wieku i Stowarzyszeniem Dobrych Praktyk Społecznych “Zmiana” .

Kolejne warsztaty antydyskryminacyjne i warsztaty WenDo planujemy jeszcze w zimowej części 2016 roku!

*WenDo są warsztatami samoobrony i asertywności dla kobiet i osób z doświadczeniem życia jako kobieta.

fot. L.Bielska