Uncategorized

Zrobiłyśmy Warsztaty WenDo i antydyskryminacyjne w Żytomierzu!

Jakiś czas temu wróciłyśmy z tygodniowego wyjazdu do Żytomierza (UA) w ramach projektu RITA  Przemiany w Regionie. Przeprowadziłyśmy tam warsztaty antydyskryminacyjne i warsztaty samoobrony i asertywności dla kobiet WenDo. Były to nasze pierwsze warsztaty na Ukrainie i już teraz wiemy, że chcemy tam pracować więcej i na dłużej, a już 4 czerwca zaczynamy pracę z tą samą grupą w Lublinie!

Mamy już książkę o losach społeczności żydowskiej z Krasnegostawu!

Z przyjemnością udostępniamy Wam elektroniczną wersję naszej publikacji wydanej w ramach projektu Krasnystaw – utracony sztetl! Jest to tym samym pierwsza publikacja dotycząca krasnostawskiej społeczności żydowskiej wydana w tak szerokim kontekście! Wersja elektroniczna na ISSUU – Losy Żydów z Krasnegostawu i okolic. Zbiór artykułów i scenariuszy zajęć z zakresu antydyskryminacji i edukacji o Zagładzie. Poza ogólnodostępną wersją elektroniczną mamy do… Zobacz więcej →

Lubelsko-żytomierskiego siostrzaństwa ciąg dalszy

Przez 2 tygodnie (24/08/205 – 04/09/2015) HerStory miała gościnie z Żytomierza reprezentujące tamtejsze organizacje polonijne. Ira, Bogdana i Karina przyjechały na wizytę studyjną, podczas której miały okazję poznać specyfikę działalności Fundacji, jej codzienną pracę oraz realizowane projekty. Program pobytu był bardzo różnorodny, wizytatorki uczestniczyły w warsztatach na temat feminizmu, social media, ewaluacji projektu, stereotypów kobiet w mediach, oraz w spacerach śladami społeczności żydowskiej oraz aktywistek lubelskich. Ten ostatni przygotowała Anna Sykała – stażystka Fundacji, która współpracuje z nami przy szlakach herstorycznych. Pobytowi towarzyszyła też praktyczna możliwość popracowania nad tym, z jakich programów współpracy polsko-ukraińskiej można skorzystać, w jaki sposób prawidłowo opracować wniosek aplikacyjny czy też pismo matronackie/patronackie.  Na koniec dziewczyny zrobiły niezłą niespodziankę – sprayowe malowidła :)

fot. L. Bielska, I. Koval, B. Zaritskaya