szkolenia

Nasze podsumowanie akcji 16 Dni…

Tegoroczna kampania 16 Dni Przeciwdziałania Przemocy Ze Względu Na Płeć była pełna wydarzeń, które przyciągnęły niemało osób. Rozpoczęłyśmy pokazem filmu “Za kratami nie nosimy burek”. Odbyły się dwa warsztaty Consent – czyli świadomej zgody, dwa warsztaty samoobrony i asertywności dla kobiet* WenDo, po których uczestniczki czekają już na trening drugiego stopnia. Spora grupa ucieszyła nas na pokazie filmu “Solidarność Według Kobiet”, po którym odbyło się spotkanie autorskie z Piotrem Śliwowski – jednym z twórców filmu oraz Magdą Bielską – autorską pracy naukowej o lubelskiej Solidarności.  W końcu kampanii odbył się warsztat antydyskryminacyjny i podsumowanie akcji, którego główną gościnią była Joanna Piotrowska – prezeska Feminoteki opowiadająca o swojej pracy w zakresie przeciwdziałania przemocy.

O naszej kampanii możecie przeczytać też w mediach, w radiu słyszałyście/słyszeliście pewnie już nie raz!

Zobacz Radio Centrum Radio Lublin Radio ER

Akcja była współorganizowana ze Stowarzyszeniem Klub XXI Wieku i Stowarzyszeniem Dobrych Praktyk Społecznych “Zmiana” .

Kolejne warsztaty antydyskryminacyjne i warsztaty WenDo planujemy jeszcze w zimowej części 2016 roku!

*WenDo są warsztatami samoobrony i asertywności dla kobiet i osób z doświadczeniem życia jako kobieta.

fot. L.Bielska

Rusza Kampania BEZ PRZEMOCY w ramach 16 Dni…

Niedługo zaczynamy Kampanię 16 Dni Przeciwdziałania Przemocy Ze Względu Na Płeć (25.11.-10.12.) ale już od początku listopada ruszymy z naszymi działaniami!

Głownym rdzeniem 16 Dni w Lublinie będzie projekt „Kampania BEZ PRZEMOCY”, współfinansowany ze środków Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Lublinie, daje możliwość skorzystania z niekonwencjonalnego wsparcia, adresowanego do dorosłych kobiet doświadczających przemocy i/lub będących ich świadkiniami. Działania skierowane są do mieszkanek woj. lubelskiego, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet z terenów wiejskich, narażonych na tzw. dyskryminację krzyżową.

W ramach przedsięwzięcia zaplanowano nowatorską formę wsparcia w formie warsztatów WenDo oraz Consent (zgoda), dzięki którym uczestniczki będą w stanie w asertywny i skuteczny sposób bronić się w sytuacjach narażających ich dobrostan, komfort psychiczny, emocjonalny, fizyczny, etc. oraz wyznaczać swoje granice fizyczne i psychiczne.

Wśród zaplanowanych działań, których realizacja przewidziana jest od 08/2015 do 12/2015, znajdują się:

• warsztaty WenDo – jest to metoda przeciwdziałania przemocy wobec kobiet (i osób z doświadczeniem życia jako kobieta). Uczy jak w każdej sytuacji: w miejscu publicznym, na ulicy, w pracy, w domu – przestać czuć się bezradną i bezbronną. Uczy także, jak reagować na przemoc. Wzmacnia poczucie pewności siebie i poczucie własnej wartości. Pomaga rozwiązywać konflikty, przełamać stereotypy i obawy, poczucie winy i wstyd. WenDo jako sztuka samoobrony psychicznej pokazuje, jak istotna jest umiejętność rozwiązywania konfliktów, a przede wszystkim podtrzymywanie komunikacji, niezrywanie kontaktu. Jest to ważny aspekt WenDo jako profilaktyki przemocy. WenDo jest po prostu sposobem na to, jak nie stać się ofiarą;
  • warsztaty Consent – Consent czyli zgoda. Zgoda czyli dobra komunikacjaWarsztat służy odpowiedzi na następujące pytania: Czy rozmawianie o dotyku może nie być krępujące? A czy może być seksi? Dlaczego i po co rozmawiać o dotyku? Jak aktywnie się zgadzać i świadomie mówić nie? Czy seks to tylko działanie bez gadania? Czym jest komunikacja w intymnej sytuacji? Czym jest naruszenie czyjejś granicy cielesnej?
  • poradnictwo – jego celem będzie informowanie wszystkich zainteresowanych kobiet na temat tego, gdzie możliwe jest uzualnie pomocy, wsparcia, specjalistycznej porady
    w przypadku zaistnienia sytuacji przemocowej. Będzie to swoistego rodzaju mapowanie kluczowych podmiotów oraz dostępnych narzędzi możliwych do wykorzystania,
    w sytuacji gdy dojdzie do przemocy.
  • działania informacyjno-promocyjne – kampania w mediach społecznościowych dedykowana przeciwdziałania przemocy (kulminacyjny moment przypadnie na Akcję 16 Dni Przeciwdziałania Przemocy ze względu na Płeć).

Ponadto w ramach lubelskich 16 Dni odbędą się jeszcze we współpracy ze Stowarzyszeniem Klub XXI Wieku i Stowarzyszeniem Dobrych Praktyk Społecznych “Zmiana”:

• Warsztaty antydyskryminacyjne
  • Projekcja Filmu “Za kratami nie nosimy burek”
  • Debata, podsumowanie i wręczenie nagród równości
  • Projekcja filmu Solidarność Według Kobiet + spotkanie autorskie z Martą Dzido i Piotrem Śliwowskim (05.12. godz. 17:00, Galeria Labirynt)

(Wydarzenia szczęśliwie mogą ulec rozmnożeniu!)

ZAPISZ SIĘ NA NASZE WYDARZENIA:     LINK DO ZAPISÓW

KALENDARIUM:

NAZWA WYDARZENIA

DATA

I GODZINA

MIEJSCE

WCZEŚNIEJSZE ZAPISY

PORADNICTWO

01.11.-10.12.

KONTAKT@FUNDACJAHERSTORY.ORG

WWW.FUNDACJAHERSTORY.ORG

TYLKO KONTAKT

MAILOWY/SPOTKANIE

FILM „ZA KRATAMI NIE NOSIMY BUREK”

25.11., GODZ. 18:00

KAMPANIA NA FACEBOOK

25.11.-10.12.

WARSZTATY WENDO

28.-29.11.

GODZ. 9:00-15:00

Link Formularza

Pokaz filmu “Solidarność według kobiet” i spotkanie z reżyserem Piotrem Śliwowskim

05.12.2015, GODZ. 18:00

Galeria Labirynt

WARSZTATY CONSENT

01.12., GODZ. 17:00

WARSZTATY CONSENT

02.12., GODZ. 17:00

WARSZTATY WENDO

05.-06.12.

GODZ. 9:00-15:00

Link Formularza

WARSZTAT ANTYDYSKRYMINACY – Silne Razem – Szkolenie wzmacniające dla kobiet, zapewniające wyposażenie uczestniczek w wiedzę w zakresie przeciwdziałania dyskryminacji ze względu na płeć, zapoznanie z narzędziami obrony.

(Stowarzyszenie Klub XXI Wieku)

08.12., GODZ. 16:00-20:00

PODSUMOWANIE AKCJI I WRĘCZENIE NAGRODY KOBIETA LUBELSZCZYZNY 2015

(Stowarzyszenie Klub XXI Wieku)

09.12., GODZ. 18:00

HOTEL WIENIAWSKI, UL. SĄDOWA 4

Matronaty/Patronaty

Pełnomocniczka Rządu ds. Równego Traktowania

Pełnomocniczka Wojewody Lubelskiego ds. Równego Traktowania

rlbiale

Wsparcie finansowe

logo_rops

Lubelska Kampania 16 Dni Przeciwdziałania Przemocy ze Względu na Płeć

organizowana jest we współpracy z

Stowarzyszeniem Dobrych Praktyk Społecznych “Zmiana”

Stowarzyszeniem Klub XXI Wieku

kogo stowarzyszenie xxi w

Lubelsko-żytomierskiego siostrzaństwa ciąg dalszy

Przez 2 tygodnie (24/08/205 – 04/09/2015) HerStory miała gościnie z Żytomierza reprezentujące tamtejsze organizacje polonijne. Ira, Bogdana i Karina przyjechały na wizytę studyjną, podczas której miały okazję poznać specyfikę działalności Fundacji, jej codzienną pracę oraz realizowane projekty. Program pobytu był bardzo różnorodny, wizytatorki uczestniczyły w warsztatach na temat feminizmu, social media, ewaluacji projektu, stereotypów kobiet w mediach, oraz w spacerach śladami społeczności żydowskiej oraz aktywistek lubelskich. Ten ostatni przygotowała Anna Sykała – stażystka Fundacji, która współpracuje z nami przy szlakach herstorycznych. Pobytowi towarzyszyła też praktyczna możliwość popracowania nad tym, z jakich programów współpracy polsko-ukraińskiej można skorzystać, w jaki sposób prawidłowo opracować wniosek aplikacyjny czy też pismo matronackie/patronackie.  Na koniec dziewczyny zrobiły niezłą niespodziankę – sprayowe malowidła :)

fot. L. Bielska, I. Koval, B. Zaritskaya

Zapraszamy na Akademię Herstorii!

Projekt “(Nie)znane herstorie Lublina – artystyczne i kulturowe szlaki lublinianek” zaczynamy od Akademii Herstorii – będą to trzy spotkania warsztatowe poświęcone herstoriom, jako nowej perspektywie, herstorii/historii mówionej, storytelling oraz związanej z tym pracy technicznej (kamera, montaż, multimedia).

Od jakiegoś czasu działa również fanpage na Facebook’u Lubelskie Szlaki Herstoryczne, które będziemy sukcesywnie promować i rozwijać. Warsztaty w ramach Akademii Herstorii będą bezpłatne i rozpoczną się już w drugiej połowie sierpnia. Zapraszamy wszystkie/wszystkich chętne/chętnych! Limit miejsc wynosi 10, a deadline zgłoszeń to 10 sierpnia.

Można zrobić to już teraz poprzez podlinkowany formularz!

akademia herstoryczna plakat

Infografika: L.Bielska

Siostrzaństwo Lublina i Żytomierza

Za Fundacją HerStory weekend (03/07/2015 – 05/07/2015) pełen energii, aktywności i intensywnej pracy
z tematem fundraisingu, nowych mediów, interaktywnych aplikacji, design’u. Nie zabrakło też energizerów wprawiających grupę w świetny nastrój. Swoją wiedzą i praktyką z uczestnikami i uczestniczkami Szkoły Polonijnych Liderów Lokalnych z Żytomierza, na zaproszenie Fundacji Sempre a Frente, dzieliły się Katarzyna Zabratańska i Lena Bielska.

Dla grupy 18 działaczy i działaczek polonijnych 3-dniowe spotkanie było szansą na zdobycie nowych doświadczeń, inspiracji, odkrycia innowacyjnych ścieżek rozwoju własnych projektów i organizacji; zaś dla trenerek z Fundacji HerStory okazją do podzielania się know-how i pracy networking’owej z pomysłowymi
i ciekawymi ludźmi. W efekcie, każda ze stron powróciła natchniona nowymi ideami, motywacją i
power’em do podejmowania kolejnych wyzwań.

Jednak to nie koniec pracy – być może niedługo znów spotykamy się w Lublinie :)

fot. Alina Dembicka

Grant dla HerStory na realizację wydarzeń w ramach “16 Dni Przeciwdziałania…” 2015

Fundacja HerStory otrzymała grant na realizację działań w ramach tegorocznych obchodów 16 Dni Przeciwdziałania Przemocy ze Względu na Płeć. Głównym punktem programu będą warsztaty Consent (Zgody) oraz warsztaty asertywności i samoobrony dla kobiet WenDo. Grant został otrzymany w ramach otwartego konkursu ofert na wspieranie realizacji zadań z zakresu pomocy społecznej w 2015 roku. Konkurs był organizowany przez Regionalny Ośrodek Pomocy… Zobacz więcej →

Dobry rok – rok z WenDo!

Miło nam poinformować, że wiceprezeska HerStory weźmie udział w rocznej Akademii Treningu WenDo organizowanej przez krakowską Fundację Autonomia i współfinansowenej z Funduszy EOG w pragramie Obywatele Dla Demokracji. WenDo jest to technika samoobrony i aserywności dla kobiet stworzona 30 lat temu w Kanadzie. Jakie są jej zalety? Jak wygląda trening WenDo? Zobacz tutaj! Zobacz więcej →

HerStory na szkoleniu Centre for Gender Equality z Islandii

Nasz fundacyjny team miał okazję uczestniczyć w warsztatach Train the trainers dedykowanych tematyce gender mainstreaming. Spotkanie zorganizowane przez Stowarzyszenie Kongres Kobiet (Warszawa, 29/01-30/01/2015), prowadziły przedstawicielki islandzkiej organizacji Centre for Gender Equality.

Dwudniowe szkolenie zgromadziło akademiczki/akademików, trenerki/trenerów, działaczki/działaczy z całej Polski. Była to doskonała okazja, aby poznać doświadczenia Islandii w zakresie polityki równych szans kobiet i mężczyzn; rozwinąć swoją w wiedzę i umiejętności pozwalające na prowadzenie zajęć w obszarze przeciwdziałania dyskryminacji ze względu na płeć oraz wzmocnić swoje kompetencje w zakresie promowania postaw tolerancji, podejmowania działań względem mowy nienawiści w mediach, a także metod jej zwalczania.

Na tym nie koniec, już niebawem będziemy mieć okazje sprawdzić w praktyce zdobytą wiedzę i umiejętności, organizując samodzielny warsztat, na który już teraz zapraszamy. Szczegóły wkrótce!