Spacery herstoryczne

Spacery herstoryczne na Sezonie Lublin 2017!

Zapraszamy do uczestnictwa w naszych herstorycznych spacerach na tegorocznym Sozonie Lublin. Będzie to już drugi raz, kiedy Fundacja przygotowuje spacery na jedną z największych turystyczną imprezę Lublina. Tym razem zaplanowałyśmy trzy spacery tematyczne śladami lubelskich artystek i działaczek kultury, kobiet nauki i edukacji oraz Żydówek. Szczegółowy program wydarzeń do pobrania tutaj:  Sezon_Lublin_Folder.

Już teraz możecie zobaczyć folder Sezonu Lublin 2017, zapraszamy!

Zapraszamy na I Forum Herstoryczne!

forum2

Fundacja HerStory ma zaszczyt zaprosić na I Forum Herstoryczne, które odbędzie się w Lublinie 27-28.05.2017.

Herstoria to perspektywa włączająca opowieści kobiet do równoważnej narracji historycznej. Polega na poszukiwaniu zapomnianych i przemilczanych w dziejach kobiet, ich dokonań, zasług, życia codziennego

i przywróceniu ich powszechnej pamięci.

Celem I Forum Herstorycznego jest popularyzacja wiedzy dotyczącej herstorii, wymiana doświadczeń

i wzajemna inspiracja. Chciałybyśmy/chciellibyśmy wspólnie zastanowić się nad metodami pracy

z zapomnianymi biografiami kobiet, odzyskiwaniem narracji herstorycznych oraz porozmawiać

o mechanizmach kulturowych, które prowadzą do wykluczenia kobiet z historii, zatarcia ich obecności

i dokonań. Forum będzie również okazją do opowiedzenia zebranych/odzyskanych herstorii: miejskich, indywidualnych, rodzinnych, wojennych.

Zapraszamy do włączenia się w uczestnictwo w Forum i przygotowanie 45-minutowego wystąpienia poświęconego szeroko pojętemu tematowi herstorii. Lista zagadnień jest bardzo szeroka. Podajemy kilka przykładowych, mając nadzieję, że przyszłe uczestniczki oraz uczestnicy zechcą ją wzbogacić o własne propozycje: metodologia herstorii, herstoria rodzinna, wojenna, miejska, indywidualna, stan badań nad perspektywą herstoryczną, kulturowe aspekty opowiadania o przeszłości.

Do udziału w Forum zapraszamy specjalistki i specjalistów, osoby zainteresowane tematem z różnych dziedzin. Prosimy o przesyłanie propozycji wystąpienia przy użyciu formularza: https://goo.gl/forms/rOl83Bvp2xeKpUHH2 wraz z imieniem i nazwiskiem, afiliacją, tytułem wystąpienia oraz streszczeniem na adres forumherstoryczne@gmail.com  do 20 kwietnia. Potwierdzenie przyjęcia zgłoszenia i akceptacji wystąpienia zostanie wysłane do 30 kwietnia.

Wydarzenia będzie miało charakter otwarty i bezpłatny.

Dodatkowe pytania proszę kierować na adres:

forumherstoryczne2017@gmail.com

Nasza nowa publikacja herstoryczna – zapraszamy do pobierania!

folder1

Mamy dla Was nową publikację herstoryczną – Życie codzienne kobiet żydowskich w przedwojennym Lublinie w dwóch wersjach językowych! Wersję elektroniczną znajdziecie na ISSUU, a wersję drukowaną przekazujemy w Lublinie i Wrocławiu, niedługo będzie można też ją dostać w niektórych punktach w Lublinie. Egzemplarze są bezpłatne. Na wiosnę zapraszamy na nasze szlaki o tym samym tytule!

Publikacja została zrealizowana w ramach projektu finansowanego przez Miasto Lublin.

Opracowanie treści: Lena Bielska

Grafika i wykonanie: Liliana Piskorska

Już w sobotę startuje nowy szlak herstoryczny!

Zapraszamy na spacer o 10:00, startujemy pod pomnikiem Marii Skłodowskiej-Curie pod UMCS.

Spacer śladami lubelskich naukowczyń i działaczek na rzecz edukacji jest okazją do spotkania z biografiami i herstoriami znanych i nieznanych kobiet związanych z Lublinem.
Jest to okazja do poznania smaczków oraz anegdot z ich życia codziennego, ich twórczości, pracy, inspiracji oraz wkładu w rozwój Lublina. Sięgniemy po pełne kolorytu życiorysy lubelskich naukowczyń, intelektualistek i działaczek oświatowych.

W trakcie spaceru zapoznamy się z kontekstem powstania pierwszego Uniwersytetu w Lublinie, wspomnień jego pierwszych studentek i wykładowczyń. Dowiemy się dlaczego Maria Curie Skłodowska została patronką jednej z uczelni i czy Lublin miał kiedyś jakąś rektorkę uniwersytecką. Odpowiemy na pytania jaki procent kadry akademickiej stanowią kobiety dzisiaj oraz ile studentek w ogóle kształci się w Lublinie.

Poznamy związki z Lublinem Wandy Półtawskiej, znanej lekarki, specjalistki w dziedzinie psychiatrii oraz Narcyzy Żmichowskiej uważanej za matkę polskiego ruchu emancypacji kobiet. Zatrzymamy się przy życiorysach Krystyny Modrzewskiej, Heleny Mysakowskiej, Józefy Kunickiej oraz wielu innych.

nowy-szlak-herstoryczny

We are starting herstorical tours in ukrainian!

baby-shower-1

Прогулянка Herstoryслідами (не)відомих люблінянок.

Шлях (не)відомих люблінянок – це зустріч, на якій можна довідатись про видатних жінок Любліна, які займались мистецтвом, суспільною і культурною діяльністю. Їхні біографії охоплюють не тільки будні, а й захоплюючі історії та різні цікавинки. Можна дізнатись про їх творчість, натхнення, вклад в розвиток міста. Опис життя відважних інтелектуалісток, художниць, поетес, солдаток втілюється в незвичайних історіях, званих herstory.

Нашими героїнями будуть: Кристина Моджевська (жидівська науковиця, антроположка, письменниця, транссексуалістка), Анна Лангфус (французька письменниця єврейського походження, лауреатка нагороди Goncourt), Аліна Вавжонек (художниця, фармацевтка). Прогулянка відбудеться на вулицях Старого Міста і Центру, де відвідаємо кам’яниці, подвір’ячка і куточки, які приховують незнані або забуті розповіді. Прогулянка триватиме близько 2,5 години.

Чим є Herstory?

Herstory (її історія) – протилежність history (його історія), погляд у минуле з перспективи жінок. Народження цього типу оповідей пов’язана з другою хвилею фемінізму, коли жінки почали виступати за свої права: рівність перед законом та соціумом, автономність, можливість самостійно приймати рішення. З цього часу чимало праці було вкладено, щоб відкрити і показати вклад жінок в розвиток цивілізації, що мало допомогти зміцнити індивідуальність жінки та протидіяти її виключенню. Herstory це не тільки доповнення розділу про жінок в загальній історії, але передусім політичний чин, який несе ідею емансипації, відкритість на минуле тa представлення сучасності усіх тих, чиє місце в історії було маргінальне.

For more information visit our site HERSTORICAL TOURS IN LUBLIN

Rury – dzielnicowe herstorie

Uwaga, zaczynamy nowy lubelski projekt herstoryczny: Rury – dzielnicowe herstorie!

Celem projektu “Rury – dzielnicowe herstorie” jest zwiększenie aktywnego uczestnictwa w kulturze mieszkańców i mieszkanek dzielnicy Rury poprzez wspólne odkrywanie nieznanych biografii i historii lublinianek związanych z tym miejscem. Na podstawie zebranych informacji powstanie szlak herstoryczny, który cyklicznie będzie przybliżać ważne postacie kobiece zainteresowanym mieszkańcom i mieszkankom miasta. Zwieńczeniem projektu będzie także przeprowadzenie gry miejskiej dotyczącej historii lublinianek związanych z dzielnicą Rury, w której wezmą udział zainteresowani mieszkańcy miasta. Poprzez szeroką ofertę działań edukacyjnych, artystycznych i kulturalnych projekt ma podnosić kompetencje kulturowe lublinian i lublinianek i aktywować grupy rzadko lub w ogóle niekorzystające z oferty kulturalnej. Projekt, który kontynuuje działania “Lubelskich Szlaków Herstorycznych” koncentruje się na społeczności lokalnej i wzmacnia postawy partycypacyjne i obywatelskie w dzielnicy Rury. Nowe spojrzenie na historię miejsca umożliwia także włączenie opowieści o zwykłej codzienności do głównego nurtu historii. Projekt ma szerzyć również wartości związane z równością w działaniach kulturalnych i edukacyjnych i zwiększać poczucie odpowiedzialności za przestrzeń wspólną.

Bez tytułu2sand

Sezon Lublin 2016 / Lubelskie Szlaki Herstoryczne

Jakiś czas temu zakończyła się 5. edycja Sezonu Lublin, w trakcie której realizowałyśmy aż 4 spacery herstoryczne. Były to specjalnie przygotowane przez nas trasy, które łączyły w sobie nasz szlak lubelskich artystek i działaczek kultury oraz szlak zasłużonych kobiet żydowskiego pochodzenia. Przez 11 przystanków przeszłyśmy przez herstorie m.in. Anny Langfus (Szternfinkiel), lubelskich fotografek z końca XIX wieku czy Krystyny Modrzewskiej (Mandelbaum). Odwiedziłyśmy stare miasto, okolice Placu Litewskiego oraz Placu Zamkowego. Dziękujemy wszystkim przybyłym i zapraszamy na kolejne spacery! Mamy nadzieję, że już niedługo pojawią się nowe szlaki!

fot. M. Łuczyn, Sz. Juros