Publikacje

Nasza nowa publikacja herstoryczna – zapraszamy do pobierania!

folder1

Mamy dla Was nową publikację herstoryczną – Życie codzienne kobiet żydowskich w przedwojennym Lublinie w dwóch wersjach językowych! Wersję elektroniczną znajdziecie na ISSUU, a wersję drukowaną przekazujemy w Lublinie i Wrocławiu, niedługo będzie można też ją dostać w niektórych punktach w Lublinie. Egzemplarze są bezpłatne. Na wiosnę zapraszamy na nasze szlaki o tym samym tytule!

Publikacja została zrealizowana w ramach projektu finansowanego przez Miasto Lublin.

Opracowanie treści: Lena Bielska

Grafika i wykonanie: Liliana Piskorska

Wokół książki: Herstoryczne spotkanie autorskie z Magdą Szcześniak

plakata2herstory2

Zapraszamy na spotkanie z Magdą Szcześniak, autorką książki “Normy widzialności. Tożsamość w czasie transformacji” (wyd. Fundacja Bęc Zmiana). Spotkanie poprowadzi Julita Juros w Centrum Spotkania Kultur, Mediateka (Poziom 0) 09.12.2016, godz. 18:00.

“Normy widzialności. Tożsamość w czasach transformacji” to podróż do lat 90. śladami wizerunków „normalności” – od biznesmenów ze zdjęć stockowych, przez podróbki zachodnich towarów, po wyklęte białe skarpetki.

Normalność”, słowo-klucz polskiej transformacji, to nieprecyzyjne, ale wygodne pojęcie przywołujące powab Europy, Zachodu, właściwego i rzekomo neutralnego porządku (gospodarczego, społecznego, estetycznego). Uznaje się ją za stan „naturalny”, który pojawia się samoistnie wraz ze zmianą systemową.

Jednocześnie w latach 90. normalność była czymś, czego należało się nauczyć poprzez uważne naśladowanie zachodnioeuropejskich wzorów i standardów, których źródłem były przede wszystkim krążące w transformacyjnej sferze publicznej obrazy. Na łamach “Norm widzialności” Szcześniak opisuje m.in. wyłanianie się dominującego wizerunku polskiej klasy średniej oraz przygląda się dyskusjom o wizerunku nowoczesnego „geja” wewnątrz zmarginalizowanej mniejszości seksualnej.

dr Magda Szcześniak – kulturoznawczyni, pracuje w Instytucie Kultury Polskiej UW. Bada polską transformację po 1989 roku, ze szczególnym uwzględnieniem przemian kultury wizualnej i sfery publicznej. Zajmuje się teorią tożsamości, studiami gender i queer, teorią krytyczną, historią kultury polskiej XX wieku oraz sztuką współczesną. Stypendystka Fundacji Fulbrighta oraz Narodowego Centrum Nauki. Redaktorka pisma “Widok. Teorie i praktyki kultury wizualnej”.

Książka o twórczyniach inicjatyw herstorycznych do pobrania!

Zapraszamy do czytania online oraz pobierania publikacji (KLIKNIJ I POBIERZ) zawierającej zbiór wywiadów z polskimi herstoryczkami oraz opisy ich herstorycznych inicjatyw. Naprawdę warto dowiedzieć się, jak wiele wspaniałych rzeczy dzieje się na polskiej herstorycznej mapie dzięki tym osobom! Wśród wywiadów znajdą się też rozmowy z Leną i Julitą – twórczyniami Lubelskich Szlaków Herstorycznych. Publikacja została wydana przez Fundację Przestrzeń Kobiet w ramach działalności Sieci Herstorycznej.

typ3_normalny_herstoryczki-okladka

Słuchowisko Krasnystaw – szlak dziedzictwa żydowskiego

Słuchowisko zrealizowano w ramach projektu Krasnystaw – utracony sztetl współfinansowanego ze środków EOG w programie Obywatele dla Demokracji, którego operatorem jest Fundacja im. S. Batorego.

Partnerem projektu jest Stowarzyszenie Inicjatyw Trawnickich.

Realizacja: Radio Lublin
Czytają: Ewa Mateuszuk, Jacek Dragun
Tekst: Krzysztof Kowalczyk
Redakcja: Lena Bielska

Mamy już książkę o losach społeczności żydowskiej z Krasnegostawu!

Z przyjemnością udostępniamy Wam elektroniczną wersję naszej publikacji wydanej w ramach projektu Krasnystaw – utracony sztetl! Jest to tym samym pierwsza publikacja dotycząca krasnostawskiej społeczności żydowskiej wydana w tak szerokim kontekście! Wersja elektroniczna na ISSUU – Losy Żydów z Krasnegostawu i okolic. Zbiór artykułów i scenariuszy zajęć z zakresu antydyskryminacji i edukacji o Zagładzie. Poza ogólnodostępną wersją elektroniczną mamy do… Zobacz więcej →