partnerstwa\

Książka o twórczyniach inicjatyw herstorycznych do pobrania!

Zapraszamy do czytania online oraz pobierania publikacji (KLIKNIJ I POBIERZ) zawierającej zbiór wywiadów z polskimi herstoryczkami oraz opisy ich herstorycznych inicjatyw. Naprawdę warto dowiedzieć się, jak wiele wspaniałych rzeczy dzieje się na polskiej herstorycznej mapie dzięki tym osobom! Wśród wywiadów znajdą się też rozmowy z Leną i Julitą – twórczyniami Lubelskich Szlaków Herstorycznych. Publikacja została wydana przez Fundację Przestrzeń Kobiet w ramach działalności Sieci Herstorycznej.

typ3_normalny_herstoryczki-okladka

Podsumowanie spotkań z panią Haliną Kalashnikową

Współpraca w ramach Tygodnia Akcji dla przyszłości bez Czarnobyla i Fukuszimy przyniosła nam wiele satysfakcji i zainspirowała do kontynuowania podobnych działań w następnym roku. Warto wspomnieć, że w przyszłym roku przypada 30-ta rocznica wybuchu reaktora elektrowni atomowej w Czarnobylu. Nasza gościni z Białorusi – Pani Halina Kalashnikowa – opowiedziała, w każdym odwiedzonym przez nas miejscu, niezwykle ciekawe historie związane z tą ekologiczną katastrofą. Wspominała o ówczesnej sytuacji geopolitycznej, która wpłynęła na wydłużenie czasu dezinformacji na temat wybuchu, o konsekwencjach zdrowotnych dla ludzi i zwierząt czy też mutacjach roślinnych. Wspomniała również o procesie likwidacji szkód i stacji badawczej, która mieści się w zamkniętej, w promieniu 30 km wokół reaktora, strefie. Jest to jednak tylko część informacji, jakie przekazała nam świadkini – każda prelekcja była przez nas nagrywana i tłumaczona z języka rosyjskiego. W niedługim czasie planujemy więc zamieścić na naszym kanale You Tube obszerny materiał , który być może odkryje wiele tajemnic czarnobylskiej katastrofy. Nie zapomniałyśmy też o fotorelacji!

fot. L. Bielska, P. Sewruk, E. Salak