inicjatywy

Zapraszamy na pokaz filmu “Niezłomne” i dyskusję o roli kobiet w polityce i przestrzeni publicznej!

26 stycznia 1919 odbyły się pierwsze wybory parlamentarne, w których wzięły udział kobiety. Do Sejmu trafiło wówczas 8 posłanek, które stanowiły zaledwie ok. 2% ogólnej liczby polskiego Sejmu. W ciągu dwóch pierwszych miesięcy swojej parlamentarnej pracy wykorzystały wszystkie możliwe formy aktywności sejmowej: wnioski, interpelacje, przemówienia. Najczęściej na mównicy sejmowej przemawiała Zofia Sokolnicka, a pierwszą kobietą, która zabrała głos w sejmie była Maria Moczydłowska.

Aby uczcić rocznicę wywalczenia przez kobiety praw wyborczych zapraszamy na pokaz filmu “Niezłomne” połączony z dyskusją na temat obecności kobiet w dyskursie publicznym. “Niezłomne” (Iron Jawed Angels) to opowieść o grupie amerykańskich sufrażystek, które na przełomie XIX i XX wieku podjęły walkę o prawa kobiet.

Oparta na faktach historia znanej amerykańskiej bojowniczki o prawa kobiet, Alice Paul (Hilary Swank). W 1913 roku Alice wraz z przyjaciółką (Molly Parker) powołały do życia komitet ds. obrony kobiet. Aby zwrócić uwagę opinii publicznej na drażliwą społecznie kwestię emancypacji, jego członkinie organizowały liczne akcje protestacyjne, w tym demonstracje pod Białym Domem. Najważniejszym celem sufrażystek było uzyskanie przez kobiety prawa głosu w wyborach. Mimo iż Alice wielokrotnie była szykanowana i zatrzymywana przez policję, nie poddała się i nigdy nie zaprzestała walki o równouprawnienie. Jeszcze za życia stała się ikoną feminizmu. Świetnie zrealizowany i zagrany dramat historyczny w reżyserii pochodzącej z Niemiec Katji von Garnier.

Po projekcji zapraszamy na dyskusję poświęconą obecności kobiet w dyskursie publicznym.
Porozmawiamy o kobietach w przestrzeni społecznej, politycznej, medialnej oraz kulturowej.
Czy można mówić o modelu przywództwa politycznego kobiet? Czy płeć determinuje sposób uprawiania polityki? Dlaczego, 99 lat po wywalczeniu praw wyborczych, kobiet w polityce jest dalej tak mało? Czemu kobiety zabierają głos jako ekspertki w mediach ok. 3 razy rzadziej niż mężczyźni? Jakie przesłanki kulturowe warunkują nie(obecność) kobiet w dyskursie publicznym?

Panelistki:
Magdalena Długosz – członkini partii Razem i asystentka w Instytucie Kulturoznawstwa UMCS. Po wielu latach prywatnej niezgody na pozycję kobiet w społeczeństwie, w ostatnim czasie współorganizuje i współprowadzi protesty oraz spotkania na rzecz praw kobiet i ich obecności w życiu publicznym.
Magdalena Łuczyn – członkini lubelskiej Krytyki Politycznej, filozofka, aktywistka, feministka, działaczka kultury, organizatorka wielu miejskich eventów w obszarze spraw społecznych oraz kultury i sztuki.
Agnieszka Ziętek – adiunktka w Zakładzie Filozofii i Socjologii Polityki UMCS, zajmuje się problematyką z pogranicza socjologii, politologii i teorii kultury. Realizuje badania (jakościowe i ilościowe) z zakresu polityki kulturalnej i równościowej, jak również społecznych oddziaływań sztuki.
Moderatorka: Julita Juros – wiceprezeska Fundacji HerStory, trenerka antydyskryminacyjna, aktywistka, feministka.

Pokaz filmu jest możliwy dzięki uprzejmości HBO Polska.
POKAZ FILMU-NIEZŁOMNE- (3)

Żywa Biblioteka w Lublinie!

Żywa Biblioteka organizowana jest w ramach projektu Innowacyjne metody przeciwdziałania przemocy dla Żytomierza i współfinansowana jest w programie RITA Przemiany w Regionie. W wydarzeniu uczestniczyć będą przedstawiciele i przedstawicielki różnych grup mniejszościowych, które obarczone są ryzykiem uprzedzeń i dyskryminacji, dlatego też Żywa Biblioteka jest metodą edukacji i przeciwdziałania stereotypom, uprzedzeniom i dyskryminacji. Zapraszamy do poznania naszych Żywych Książek – osób o niezwykłej historii/herstorii, ideach, doświadczeniach – jest to moment, w którym czasem pierwszy raz w życiu doznajemy spotkania z przedstawicielką/przedstawicielem grupy, na temat której utarte już zostały stereotypowe opinie i przesądy Dowiedz się tutaj więcej o Żywej Bibliotece: http://zywabibliotekapolska.pl/

plakat żywa biblioteka maly

Nasze podsumowanie akcji 16 Dni…

Tegoroczna kampania 16 Dni Przeciwdziałania Przemocy Ze Względu Na Płeć była pełna wydarzeń, które przyciągnęły niemało osób. Rozpoczęłyśmy pokazem filmu “Za kratami nie nosimy burek”. Odbyły się dwa warsztaty Consent – czyli świadomej zgody, dwa warsztaty samoobrony i asertywności dla kobiet* WenDo, po których uczestniczki czekają już na trening drugiego stopnia. Spora grupa ucieszyła nas na pokazie filmu “Solidarność Według Kobiet”, po którym odbyło się spotkanie autorskie z Piotrem Śliwowski – jednym z twórców filmu oraz Magdą Bielską – autorską pracy naukowej o lubelskiej Solidarności.  W końcu kampanii odbył się warsztat antydyskryminacyjny i podsumowanie akcji, którego główną gościnią była Joanna Piotrowska – prezeska Feminoteki opowiadająca o swojej pracy w zakresie przeciwdziałania przemocy.

O naszej kampanii możecie przeczytać też w mediach, w radiu słyszałyście/słyszeliście pewnie już nie raz!

Zobacz Radio Centrum Radio Lublin Radio ER

Akcja była współorganizowana ze Stowarzyszeniem Klub XXI Wieku i Stowarzyszeniem Dobrych Praktyk Społecznych “Zmiana” .

Kolejne warsztaty antydyskryminacyjne i warsztaty WenDo planujemy jeszcze w zimowej części 2016 roku!

*WenDo są warsztatami samoobrony i asertywności dla kobiet i osób z doświadczeniem życia jako kobieta.

fot. L.Bielska

HerStory na Festiwalu Równych Praw we Wrocławiu

Ostatni weekend był dla nas niesamowicie emocjonujący i pracowity we wspaniałym towarzystwie. Na zaproszenie Stowarzyszenia Kultura Równości z Wrocławia Lena prowadziła zajęcia pt. Warsztaty Herstoryczne – odzyskujemy pamięć i przestrzeń. W sobotę odbył się też 7 Marsz Równości, który uważamy za wielki wrocławski sukces i gratulujemy organizacji Kulturze Równości. Dziękujemy przybyłym gościom i gościniom na warsztaty oraz za wspaniałą atmosferę podczas całego Festiwalu Równych Praw, który odbywał się we Wrocławiu cały zeszły tydzień. Dziękujemy też za świetne niedzielne wegańskie śniadanie pomarszowe w Księgarni Hiszpańskiej!

Pokaźną galerię zdjęć ze wszystkich wydarzeń znajdziecie na fanpage’u Kultury Równości!

fot. M. Kempczyńska

Przygotowania do 30. rocznicy katastrofy w Czarnobylu

W Odargowie na Kaszubach spotkała się grupa działaczy i działaczek z Polski i Niemiec zaangażowanych
w „Tydzień Akcji dla Przyszłości bez Czarnobyla i Fukuszimy”. Spotkanie, na które przyjechała reprezentacja niemieckiej organizacji IBB koordynującej projekt w 10 państwach Europy, było okazją do podsumowania tegorocznych działań, ale przede wszystkim zastanowieniem się nad organizacją – przypadającej w przyszłym roku – 30. rocznicy katastrofy w Czarnobylu. Pomysłów jest wiele: spotkania ze świadkami i świadkiniami, konferencje, działania teatralne. Przewiduje się, że przedsięwzięcie zostanie zrealizowane  na szerszą skalę
i w większej – niż dotychczas – liczbie ośrodków.

Dyskusji towarzyszyło również zwiedzanie Europejskiego Centrum Solidarności w Gdańsku, w którym można prześledzić historie i herstorie strajków, związków zawodowych i przemian ustrojowych. Zapraszamy do śledzenia aktualności.

fot. E. Dryjańska

Bubbles Beyond Borders Kraków 2015!

W ostatnią sobotę (22/08/2015) w Krakowie wiceprezeska HerStory miała niesamowitą przyjemność współorganizować i uczestniczyć w wydarzeniu Bańki Ponad Granicami – polską odsłonę międzynarodowej kampanii Bubbles Beyond Borders, która powstała w 2014 roku w ramach sprzeciwu wobec dyskryminacji kobiet i dziewcząt oraz ograniczania im dostępu do edukacji. Wydarzeniem zapalnym było porwanie nigeryjskich uczennic przez organizację terrorystyczną Boko Haram, która sprzeciwia się prawu do edukacji dziewcząt. Inicjatywa #BubblesBeyondBorders ma miejsca w różnych krajach na całym świecie. W Krakowie zorganizowała ją ekipa Akademii Treningu WenDo, której jedna ze współzałożycielek HerStory jest szczęśliwą uczestniczką. Więcej o samej inicjatywie oraz obszerna galeria zdjęć do odnalezienia -> tutaj.

fot. L. Bielska

Szukamy historii rodziny gościni z Argentyny

Na zaproszenie Sławka Nowodworskiego z DoorToPoland, HerStory miała przyjemność oprowadzać i opowiadać o przedwojennym Krasnymstawie oraz mieszkającej tam społeczności żydowskiej. Z Argentyny przyjechały pani Alejandra Swan oraz Roxana Sztemberg – potomkini krasnostawskich Żydów, którzy wyemigrowali w latach 30. do Argentyny. Wspólnymi siłami z DoorToPoland od ponad tygodnia poszukujemy wszelkich informacji na temat rodzin Sztemberg, Rozenkranz/Rosenkranz i Hochman z Krasnegostawu i okolic. Udało nam się nieco ustalić, ale wciąż jest więcej pytań niż odpowiedzi. Dołoży zatem jak najwięcej starań by odnaleźć historię rodziny pani Roxany, dla której przyjazd od Polski i do miasta jej przodków był poruszającym wydarzeniem. Specjalne podziękowania kierujemy dla Konrada Grocheckiego z Muzeum Regionalnego w Krasnymstawie, który towarzyszył nam, wspierał merytorycznie oraz zaprosił do Muzeum. Dziękujemy też Sławkowi za możliwość pomocy i przekazania wiedzy paniom Roxanie i Alejandrze. Szukamy teraz historii rodziny Sztemberg, każda pomoc i wskazówka będzie przydatna!

(Nie)znane herstorie Lublina już od lipca!

Znane są już nam wyniki oceny merytorycznej konkursu Miasto Kultury 2015, w którym Fundacja HerStory otrzymała grant na projekt (Nie)znane herstorie Lublina – Artystyczne i kulturowe szlaki lublinianek. Półroczny projekt rozpoczynamy w lipcu, niemniej już teraz mamy wiele planów i pomysłów na dalszą rozbudowę różnorodnego i bogatego szlaku lubelskich herstorii. Szczegóły o projekcie na pewno już niebawem, a w lipcu… Zobacz więcej →

Podsumowanie spotkań z panią Haliną Kalashnikową

Współpraca w ramach Tygodnia Akcji dla przyszłości bez Czarnobyla i Fukuszimy przyniosła nam wiele satysfakcji i zainspirowała do kontynuowania podobnych działań w następnym roku. Warto wspomnieć, że w przyszłym roku przypada 30-ta rocznica wybuchu reaktora elektrowni atomowej w Czarnobylu. Nasza gościni z Białorusi – Pani Halina Kalashnikowa – opowiedziała, w każdym odwiedzonym przez nas miejscu, niezwykle ciekawe historie związane z tą ekologiczną katastrofą. Wspominała o ówczesnej sytuacji geopolitycznej, która wpłynęła na wydłużenie czasu dezinformacji na temat wybuchu, o konsekwencjach zdrowotnych dla ludzi i zwierząt czy też mutacjach roślinnych. Wspomniała również o procesie likwidacji szkód i stacji badawczej, która mieści się w zamkniętej, w promieniu 30 km wokół reaktora, strefie. Jest to jednak tylko część informacji, jakie przekazała nam świadkini – każda prelekcja była przez nas nagrywana i tłumaczona z języka rosyjskiego. W niedługim czasie planujemy więc zamieścić na naszym kanale You Tube obszerny materiał , który być może odkryje wiele tajemnic czarnobylskiej katastrofy. Nie zapomniałyśmy też o fotorelacji!

fot. L. Bielska, P. Sewruk, E. Salak