Tag Archive for Żydzi z Krasnegostawu

Pobierz audioprzewodnik po żydowskim Krasnymstawie!

Z przyjemnością udostępniamy Wam przygotowany przez nas audioprzewodnik po przedwojennym żydowskim Krasnymstawie. Słuchowisko zrealizowano w Radiu Lublin w ramach projektu Krasnystaw – utracony sztetl współfinansowanego ze środków EOG w programie Obywatele dla Demokracji Fundacji im. Stefana Batorego. Audioprzewodnik można pobierać TUTAJ do własnego niekomercyjnego wykorzystania. Wszystkie prawa autorskie należą do Fundacji HerStory.

Partnerem projektu jest Stowarzyszenie Inicjatyw Trawnickich.

Realizacja: Radio Lublin
Czytają: Ewa Mateuszuk, Jacek Dragun
Tekst: Krzysztof Kowalczyk
Redakcja: Lena Bielska

logo projektu grungeink

Mamy już książkę o losach społeczności żydowskiej z Krasnegostawu!

Z przyjemnością udostępniamy Wam elektroniczną wersję naszej publikacji wydanej w ramach projektu Krasnystaw – utracony sztetl! Jest to tym samym pierwsza publikacja dotycząca krasnostawskiej społeczności żydowskiej wydana w tak szerokim kontekście! Wersja elektroniczna na ISSUU – Losy Żydów z Krasnegostawu i okolic. Zbiór artykułów i scenariuszy zajęć z zakresu antydyskryminacji i edukacji o Zagładzie. Poza ogólnodostępną wersją elektroniczną mamy do… Zobacz więcej →

Szukamy historii rodziny gościni z Argentyny

Na zaproszenie Sławka Nowodworskiego z DoorToPoland, HerStory miała przyjemność oprowadzać i opowiadać o przedwojennym Krasnymstawie oraz mieszkającej tam społeczności żydowskiej. Z Argentyny przyjechały pani Alejandra Swan oraz Roxana Sztemberg – potomkini krasnostawskich Żydów, którzy wyemigrowali w latach 30. do Argentyny. Wspólnymi siłami z DoorToPoland od ponad tygodnia poszukujemy wszelkich informacji na temat rodzin Sztemberg, Rozenkranz/Rosenkranz i Hochman z Krasnegostawu i okolic. Udało nam się nieco ustalić, ale wciąż jest więcej pytań niż odpowiedzi. Dołoży zatem jak najwięcej starań by odnaleźć historię rodziny pani Roxany, dla której przyjazd od Polski i do miasta jej przodków był poruszającym wydarzeniem. Specjalne podziękowania kierujemy dla Konrada Grocheckiego z Muzeum Regionalnego w Krasnymstawie, który towarzyszył nam, wspierał merytorycznie oraz zaprosił do Muzeum. Dziękujemy też Sławkowi za możliwość pomocy i przekazania wiedzy paniom Roxanie i Alejandrze. Szukamy teraz historii rodziny Sztemberg, każda pomoc i wskazówka będzie przydatna!