Tag Archive for WenDo

Zrobiłyśmy Warsztaty WenDo i antydyskryminacyjne w Żytomierzu!

Jakiś czas temu wróciłyśmy z tygodniowego wyjazdu do Żytomierza (UA) w ramach projektu RITA  Przemiany w Regionie. Przeprowadziłyśmy tam warsztaty antydyskryminacyjne i warsztaty samoobrony i asertywności dla kobiet WenDo. Były to nasze pierwsze warsztaty na Ukrainie i już teraz wiemy, że chcemy tam pracować więcej i na dłużej, a już 4 czerwca zaczynamy pracę z tą samą grupą w Lublinie!

WenDo: samoobrona i asertywność dla kobiet / Lublin 21-22.05

Zapraszamy na niezwykłą możliwość uczestnictwa w warsztatach WenDo: samoobrona i asertywność dla kobiet* w Lublinie! Jest to prawdopodobnie jedyna okazja na przestrzeni kilku miesięcy, tym bardziej zachęcamy do uczestnictwa :)

WenDo pomoże odnaleźć Twoją wewnętrzną siłę, pewność siebie, odpowiedzieć na pytania i wątpliwości związane z przekraczaniem granic i z przemocą. Na warsztatach zdobędziesz praktyczne umiejętności samoobrony w formie uwolnień, ciosów, kopnięć i trików pomocnych w sytuacjach zagrożenia. W ciągu tych kilku dni będziesz mieć okazję nawiązać nowe znajomości, spędzić dobrze czas w bezpiecznej przestrzeni zarezerwowanej tylko dla naszej grupy.

Wszystkie potrzebne informacje znajdują się tutaj – https://web.facebook.com/events/242003409491066/

* oraz dla osób socjalizowanych do roli kobiety.

Nasze podsumowanie akcji 16 Dni…

Tegoroczna kampania 16 Dni Przeciwdziałania Przemocy Ze Względu Na Płeć była pełna wydarzeń, które przyciągnęły niemało osób. Rozpoczęłyśmy pokazem filmu “Za kratami nie nosimy burek”. Odbyły się dwa warsztaty Consent – czyli świadomej zgody, dwa warsztaty samoobrony i asertywności dla kobiet* WenDo, po których uczestniczki czekają już na trening drugiego stopnia. Spora grupa ucieszyła nas na pokazie filmu “Solidarność Według Kobiet”, po którym odbyło się spotkanie autorskie z Piotrem Śliwowski – jednym z twórców filmu oraz Magdą Bielską – autorską pracy naukowej o lubelskiej Solidarności.  W końcu kampanii odbył się warsztat antydyskryminacyjny i podsumowanie akcji, którego główną gościnią była Joanna Piotrowska – prezeska Feminoteki opowiadająca o swojej pracy w zakresie przeciwdziałania przemocy.

O naszej kampanii możecie przeczytać też w mediach, w radiu słyszałyście/słyszeliście pewnie już nie raz!

Zobacz Radio Centrum Radio Lublin Radio ER

Akcja była współorganizowana ze Stowarzyszeniem Klub XXI Wieku i Stowarzyszeniem Dobrych Praktyk Społecznych “Zmiana” .

Kolejne warsztaty antydyskryminacyjne i warsztaty WenDo planujemy jeszcze w zimowej części 2016 roku!

*WenDo są warsztatami samoobrony i asertywności dla kobiet i osób z doświadczeniem życia jako kobieta.

fot. L.Bielska

Rusza Kampania BEZ PRZEMOCY w ramach 16 Dni…

Niedługo zaczynamy Kampanię 16 Dni Przeciwdziałania Przemocy Ze Względu Na Płeć (25.11.-10.12.) ale już od początku listopada ruszymy z naszymi działaniami!

Głownym rdzeniem 16 Dni w Lublinie będzie projekt „Kampania BEZ PRZEMOCY”, współfinansowany ze środków Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Lublinie, daje możliwość skorzystania z niekonwencjonalnego wsparcia, adresowanego do dorosłych kobiet doświadczających przemocy i/lub będących ich świadkiniami. Działania skierowane są do mieszkanek woj. lubelskiego, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet z terenów wiejskich, narażonych na tzw. dyskryminację krzyżową.

W ramach przedsięwzięcia zaplanowano nowatorską formę wsparcia w formie warsztatów WenDo oraz Consent (zgoda), dzięki którym uczestniczki będą w stanie w asertywny i skuteczny sposób bronić się w sytuacjach narażających ich dobrostan, komfort psychiczny, emocjonalny, fizyczny, etc. oraz wyznaczać swoje granice fizyczne i psychiczne.

Wśród zaplanowanych działań, których realizacja przewidziana jest od 08/2015 do 12/2015, znajdują się:

• warsztaty WenDo – jest to metoda przeciwdziałania przemocy wobec kobiet (i osób z doświadczeniem życia jako kobieta). Uczy jak w każdej sytuacji: w miejscu publicznym, na ulicy, w pracy, w domu – przestać czuć się bezradną i bezbronną. Uczy także, jak reagować na przemoc. Wzmacnia poczucie pewności siebie i poczucie własnej wartości. Pomaga rozwiązywać konflikty, przełamać stereotypy i obawy, poczucie winy i wstyd. WenDo jako sztuka samoobrony psychicznej pokazuje, jak istotna jest umiejętność rozwiązywania konfliktów, a przede wszystkim podtrzymywanie komunikacji, niezrywanie kontaktu. Jest to ważny aspekt WenDo jako profilaktyki przemocy. WenDo jest po prostu sposobem na to, jak nie stać się ofiarą;
  • warsztaty Consent – Consent czyli zgoda. Zgoda czyli dobra komunikacjaWarsztat służy odpowiedzi na następujące pytania: Czy rozmawianie o dotyku może nie być krępujące? A czy może być seksi? Dlaczego i po co rozmawiać o dotyku? Jak aktywnie się zgadzać i świadomie mówić nie? Czy seks to tylko działanie bez gadania? Czym jest komunikacja w intymnej sytuacji? Czym jest naruszenie czyjejś granicy cielesnej?
  • poradnictwo – jego celem będzie informowanie wszystkich zainteresowanych kobiet na temat tego, gdzie możliwe jest uzualnie pomocy, wsparcia, specjalistycznej porady
    w przypadku zaistnienia sytuacji przemocowej. Będzie to swoistego rodzaju mapowanie kluczowych podmiotów oraz dostępnych narzędzi możliwych do wykorzystania,
    w sytuacji gdy dojdzie do przemocy.
  • działania informacyjno-promocyjne – kampania w mediach społecznościowych dedykowana przeciwdziałania przemocy (kulminacyjny moment przypadnie na Akcję 16 Dni Przeciwdziałania Przemocy ze względu na Płeć).

Ponadto w ramach lubelskich 16 Dni odbędą się jeszcze we współpracy ze Stowarzyszeniem Klub XXI Wieku i Stowarzyszeniem Dobrych Praktyk Społecznych “Zmiana”:

• Warsztaty antydyskryminacyjne
  • Projekcja Filmu “Za kratami nie nosimy burek”
  • Debata, podsumowanie i wręczenie nagród równości
  • Projekcja filmu Solidarność Według Kobiet + spotkanie autorskie z Martą Dzido i Piotrem Śliwowskim (05.12. godz. 17:00, Galeria Labirynt)

(Wydarzenia szczęśliwie mogą ulec rozmnożeniu!)

ZAPISZ SIĘ NA NASZE WYDARZENIA:     LINK DO ZAPISÓW

KALENDARIUM:

NAZWA WYDARZENIA

DATA

I GODZINA

MIEJSCE

WCZEŚNIEJSZE ZAPISY

PORADNICTWO

01.11.-10.12.

KONTAKT@FUNDACJAHERSTORY.ORG

WWW.FUNDACJAHERSTORY.ORG

TYLKO KONTAKT

MAILOWY/SPOTKANIE

FILM „ZA KRATAMI NIE NOSIMY BUREK”

25.11., GODZ. 18:00

KAMPANIA NA FACEBOOK

25.11.-10.12.

WARSZTATY WENDO

28.-29.11.

GODZ. 9:00-15:00

Link Formularza

Pokaz filmu “Solidarność według kobiet” i spotkanie z reżyserem Piotrem Śliwowskim

05.12.2015, GODZ. 18:00

Galeria Labirynt

WARSZTATY CONSENT

01.12., GODZ. 17:00

WARSZTATY CONSENT

02.12., GODZ. 17:00

WARSZTATY WENDO

05.-06.12.

GODZ. 9:00-15:00

Link Formularza

WARSZTAT ANTYDYSKRYMINACY – Silne Razem – Szkolenie wzmacniające dla kobiet, zapewniające wyposażenie uczestniczek w wiedzę w zakresie przeciwdziałania dyskryminacji ze względu na płeć, zapoznanie z narzędziami obrony.

(Stowarzyszenie Klub XXI Wieku)

08.12., GODZ. 16:00-20:00

PODSUMOWANIE AKCJI I WRĘCZENIE NAGRODY KOBIETA LUBELSZCZYZNY 2015

(Stowarzyszenie Klub XXI Wieku)

09.12., GODZ. 18:00

HOTEL WIENIAWSKI, UL. SĄDOWA 4

Matronaty/Patronaty

Pełnomocniczka Rządu ds. Równego Traktowania

Pełnomocniczka Wojewody Lubelskiego ds. Równego Traktowania

rlbiale

Wsparcie finansowe

logo_rops

Lubelska Kampania 16 Dni Przeciwdziałania Przemocy ze Względu na Płeć

organizowana jest we współpracy z

Stowarzyszeniem Dobrych Praktyk Społecznych “Zmiana”

Stowarzyszeniem Klub XXI Wieku

kogo stowarzyszenie xxi w

Bubbles Beyond Borders Kraków 2015!

W ostatnią sobotę (22/08/2015) w Krakowie wiceprezeska HerStory miała niesamowitą przyjemność współorganizować i uczestniczyć w wydarzeniu Bańki Ponad Granicami – polską odsłonę międzynarodowej kampanii Bubbles Beyond Borders, która powstała w 2014 roku w ramach sprzeciwu wobec dyskryminacji kobiet i dziewcząt oraz ograniczania im dostępu do edukacji. Wydarzeniem zapalnym było porwanie nigeryjskich uczennic przez organizację terrorystyczną Boko Haram, która sprzeciwia się prawu do edukacji dziewcząt. Inicjatywa #BubblesBeyondBorders ma miejsca w różnych krajach na całym świecie. W Krakowie zorganizowała ją ekipa Akademii Treningu WenDo, której jedna ze współzałożycielek HerStory jest szczęśliwą uczestniczką. Więcej o samej inicjatywie oraz obszerna galeria zdjęć do odnalezienia -> tutaj.

fot. L. Bielska

Grant dla HerStory na realizację wydarzeń w ramach “16 Dni Przeciwdziałania…” 2015

Fundacja HerStory otrzymała grant na realizację działań w ramach tegorocznych obchodów 16 Dni Przeciwdziałania Przemocy ze Względu na Płeć. Głównym punktem programu będą warsztaty Consent (Zgody) oraz warsztaty asertywności i samoobrony dla kobiet WenDo. Grant został otrzymany w ramach otwartego konkursu ofert na wspieranie realizacji zadań z zakresu pomocy społecznej w 2015 roku. Konkurs był organizowany przez Regionalny Ośrodek Pomocy… Zobacz więcej →

Dobry rok – rok z WenDo!