Tag Archive for warsztaty

Zrobiłyśmy Warsztaty WenDo i antydyskryminacyjne w Żytomierzu!

Jakiś czas temu wróciłyśmy z tygodniowego wyjazdu do Żytomierza (UA) w ramach projektu RITA  Przemiany w Regionie. Przeprowadziłyśmy tam warsztaty antydyskryminacyjne i warsztaty samoobrony i asertywności dla kobiet WenDo. Były to nasze pierwsze warsztaty na Ukrainie i już teraz wiemy, że chcemy tam pracować więcej i na dłużej, a już 4 czerwca zaczynamy pracę z tą samą grupą w Lublinie!

Rusza Kampania BEZ PRZEMOCY w ramach 16 Dni…

Niedługo zaczynamy Kampanię 16 Dni Przeciwdziałania Przemocy Ze Względu Na Płeć (25.11.-10.12.) ale już od początku listopada ruszymy z naszymi działaniami!

Głownym rdzeniem 16 Dni w Lublinie będzie projekt „Kampania BEZ PRZEMOCY”, współfinansowany ze środków Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Lublinie, daje możliwość skorzystania z niekonwencjonalnego wsparcia, adresowanego do dorosłych kobiet doświadczających przemocy i/lub będących ich świadkiniami. Działania skierowane są do mieszkanek woj. lubelskiego, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet z terenów wiejskich, narażonych na tzw. dyskryminację krzyżową.

W ramach przedsięwzięcia zaplanowano nowatorską formę wsparcia w formie warsztatów WenDo oraz Consent (zgoda), dzięki którym uczestniczki będą w stanie w asertywny i skuteczny sposób bronić się w sytuacjach narażających ich dobrostan, komfort psychiczny, emocjonalny, fizyczny, etc. oraz wyznaczać swoje granice fizyczne i psychiczne.

Wśród zaplanowanych działań, których realizacja przewidziana jest od 08/2015 do 12/2015, znajdują się:

• warsztaty WenDo – jest to metoda przeciwdziałania przemocy wobec kobiet (i osób z doświadczeniem życia jako kobieta). Uczy jak w każdej sytuacji: w miejscu publicznym, na ulicy, w pracy, w domu – przestać czuć się bezradną i bezbronną. Uczy także, jak reagować na przemoc. Wzmacnia poczucie pewności siebie i poczucie własnej wartości. Pomaga rozwiązywać konflikty, przełamać stereotypy i obawy, poczucie winy i wstyd. WenDo jako sztuka samoobrony psychicznej pokazuje, jak istotna jest umiejętność rozwiązywania konfliktów, a przede wszystkim podtrzymywanie komunikacji, niezrywanie kontaktu. Jest to ważny aspekt WenDo jako profilaktyki przemocy. WenDo jest po prostu sposobem na to, jak nie stać się ofiarą;
  • warsztaty Consent – Consent czyli zgoda. Zgoda czyli dobra komunikacjaWarsztat służy odpowiedzi na następujące pytania: Czy rozmawianie o dotyku może nie być krępujące? A czy może być seksi? Dlaczego i po co rozmawiać o dotyku? Jak aktywnie się zgadzać i świadomie mówić nie? Czy seks to tylko działanie bez gadania? Czym jest komunikacja w intymnej sytuacji? Czym jest naruszenie czyjejś granicy cielesnej?
  • poradnictwo – jego celem będzie informowanie wszystkich zainteresowanych kobiet na temat tego, gdzie możliwe jest uzualnie pomocy, wsparcia, specjalistycznej porady
    w przypadku zaistnienia sytuacji przemocowej. Będzie to swoistego rodzaju mapowanie kluczowych podmiotów oraz dostępnych narzędzi możliwych do wykorzystania,
    w sytuacji gdy dojdzie do przemocy.
  • działania informacyjno-promocyjne – kampania w mediach społecznościowych dedykowana przeciwdziałania przemocy (kulminacyjny moment przypadnie na Akcję 16 Dni Przeciwdziałania Przemocy ze względu na Płeć).

Ponadto w ramach lubelskich 16 Dni odbędą się jeszcze we współpracy ze Stowarzyszeniem Klub XXI Wieku i Stowarzyszeniem Dobrych Praktyk Społecznych “Zmiana”:

• Warsztaty antydyskryminacyjne
  • Projekcja Filmu “Za kratami nie nosimy burek”
  • Debata, podsumowanie i wręczenie nagród równości
  • Projekcja filmu Solidarność Według Kobiet + spotkanie autorskie z Martą Dzido i Piotrem Śliwowskim (05.12. godz. 17:00, Galeria Labirynt)

(Wydarzenia szczęśliwie mogą ulec rozmnożeniu!)

ZAPISZ SIĘ NA NASZE WYDARZENIA:     LINK DO ZAPISÓW

KALENDARIUM:

NAZWA WYDARZENIA

DATA

I GODZINA

MIEJSCE

WCZEŚNIEJSZE ZAPISY

PORADNICTWO

01.11.-10.12.

KONTAKT@FUNDACJAHERSTORY.ORG

WWW.FUNDACJAHERSTORY.ORG

TYLKO KONTAKT

MAILOWY/SPOTKANIE

FILM „ZA KRATAMI NIE NOSIMY BUREK”

25.11., GODZ. 18:00

KAMPANIA NA FACEBOOK

25.11.-10.12.

WARSZTATY WENDO

28.-29.11.

GODZ. 9:00-15:00

Link Formularza

Pokaz filmu “Solidarność według kobiet” i spotkanie z reżyserem Piotrem Śliwowskim

05.12.2015, GODZ. 18:00

Galeria Labirynt

WARSZTATY CONSENT

01.12., GODZ. 17:00

WARSZTATY CONSENT

02.12., GODZ. 17:00

WARSZTATY WENDO

05.-06.12.

GODZ. 9:00-15:00

Link Formularza

WARSZTAT ANTYDYSKRYMINACY – Silne Razem – Szkolenie wzmacniające dla kobiet, zapewniające wyposażenie uczestniczek w wiedzę w zakresie przeciwdziałania dyskryminacji ze względu na płeć, zapoznanie z narzędziami obrony.

(Stowarzyszenie Klub XXI Wieku)

08.12., GODZ. 16:00-20:00

PODSUMOWANIE AKCJI I WRĘCZENIE NAGRODY KOBIETA LUBELSZCZYZNY 2015

(Stowarzyszenie Klub XXI Wieku)

09.12., GODZ. 18:00

HOTEL WIENIAWSKI, UL. SĄDOWA 4

Matronaty/Patronaty

Pełnomocniczka Rządu ds. Równego Traktowania

Pełnomocniczka Wojewody Lubelskiego ds. Równego Traktowania

rlbiale

Wsparcie finansowe

logo_rops

Lubelska Kampania 16 Dni Przeciwdziałania Przemocy ze Względu na Płeć

organizowana jest we współpracy z

Stowarzyszeniem Dobrych Praktyk Społecznych “Zmiana”

Stowarzyszeniem Klub XXI Wieku

kogo stowarzyszenie xxi w

Zapraszamy na Akademię Herstorii!

Projekt “(Nie)znane herstorie Lublina – artystyczne i kulturowe szlaki lublinianek” zaczynamy od Akademii Herstorii – będą to trzy spotkania warsztatowe poświęcone herstoriom, jako nowej perspektywie, herstorii/historii mówionej, storytelling oraz związanej z tym pracy technicznej (kamera, montaż, multimedia).

Od jakiegoś czasu działa również fanpage na Facebook’u Lubelskie Szlaki Herstoryczne, które będziemy sukcesywnie promować i rozwijać. Warsztaty w ramach Akademii Herstorii będą bezpłatne i rozpoczną się już w drugiej połowie sierpnia. Zapraszamy wszystkie/wszystkich chętne/chętnych! Limit miejsc wynosi 10, a deadline zgłoszeń to 10 sierpnia.

Można zrobić to już teraz poprzez podlinkowany formularz!

akademia herstoryczna plakat

Infografika: L.Bielska

Siostrzaństwo Lublina i Żytomierza

Za Fundacją HerStory weekend (03/07/2015 – 05/07/2015) pełen energii, aktywności i intensywnej pracy
z tematem fundraisingu, nowych mediów, interaktywnych aplikacji, design’u. Nie zabrakło też energizerów wprawiających grupę w świetny nastrój. Swoją wiedzą i praktyką z uczestnikami i uczestniczkami Szkoły Polonijnych Liderów Lokalnych z Żytomierza, na zaproszenie Fundacji Sempre a Frente, dzieliły się Katarzyna Zabratańska i Lena Bielska.

Dla grupy 18 działaczy i działaczek polonijnych 3-dniowe spotkanie było szansą na zdobycie nowych doświadczeń, inspiracji, odkrycia innowacyjnych ścieżek rozwoju własnych projektów i organizacji; zaś dla trenerek z Fundacji HerStory okazją do podzielania się know-how i pracy networking’owej z pomysłowymi
i ciekawymi ludźmi. W efekcie, każda ze stron powróciła natchniona nowymi ideami, motywacją i
power’em do podejmowania kolejnych wyzwań.

Jednak to nie koniec pracy – być może niedługo znów spotykamy się w Lublinie :)

fot. Alina Dembicka