Tag Archive for Szlaki kobiet

Zapraszamy na spacer herstoryczny nowym szlakiem!

dzialaczkiSpotykamy się w najbliższą sobotę (22/07), żeby ponownie pospacerować nowym szlakiem o lubelskich przedwojennych działaczkach społecznych i politycznych. Dołącz do nas i odkrywaj z nami nowe zaplecze historii/herstorii miasta!

Miejsce zbiórki: Hotel Europa przy ul. Krakowskie Przedmieście

Godz. 10:00

Spacer potrwa ok. 2 godziny.

Fotogaleria z I Ogólnopolskiego Forum Hestorycznego

Fot. L. Bielska, S. Chodyniecka

Zapraszamy na I Forum Herstoryczne!

forum2

Fundacja HerStory ma zaszczyt zaprosić na I Forum Herstoryczne, które odbędzie się w Lublinie 27-28.05.2017.

Herstoria to perspektywa włączająca opowieści kobiet do równoważnej narracji historycznej. Polega na poszukiwaniu zapomnianych i przemilczanych w dziejach kobiet, ich dokonań, zasług, życia codziennego

i przywróceniu ich powszechnej pamięci.

Celem I Forum Herstorycznego jest popularyzacja wiedzy dotyczącej herstorii, wymiana doświadczeń

i wzajemna inspiracja. Chciałybyśmy/chciellibyśmy wspólnie zastanowić się nad metodami pracy

z zapomnianymi biografiami kobiet, odzyskiwaniem narracji herstorycznych oraz porozmawiać

o mechanizmach kulturowych, które prowadzą do wykluczenia kobiet z historii, zatarcia ich obecności

i dokonań. Forum będzie również okazją do opowiedzenia zebranych/odzyskanych herstorii: miejskich, indywidualnych, rodzinnych, wojennych.

Zapraszamy do włączenia się w uczestnictwo w Forum i przygotowanie 45-minutowego wystąpienia poświęconego szeroko pojętemu tematowi herstorii. Lista zagadnień jest bardzo szeroka. Podajemy kilka przykładowych, mając nadzieję, że przyszłe uczestniczki oraz uczestnicy zechcą ją wzbogacić o własne propozycje: metodologia herstorii, herstoria rodzinna, wojenna, miejska, indywidualna, stan badań nad perspektywą herstoryczną, kulturowe aspekty opowiadania o przeszłości.

Do udziału w Forum zapraszamy specjalistki i specjalistów, osoby zainteresowane tematem z różnych dziedzin. Prosimy o przesyłanie propozycji wystąpienia przy użyciu formularza: https://goo.gl/forms/rOl83Bvp2xeKpUHH2 wraz z imieniem i nazwiskiem, afiliacją, tytułem wystąpienia oraz streszczeniem na adres forumherstoryczne@gmail.com  do 20 kwietnia. Potwierdzenie przyjęcia zgłoszenia i akceptacji wystąpienia zostanie wysłane do 30 kwietnia.

Wydarzenia będzie miało charakter otwarty i bezpłatny.

Dodatkowe pytania proszę kierować na adres:

forumherstoryczne2017@gmail.com

O kobietach nauki, edukacji i oświaty – ostatni raz w sezonie!

nauki-1
Spacer śladami lubelskich naukowczyń i działaczek na rzecz edukacji jest okazją do spotkania z biografiami
i herstoriami znanych i nieznanych kobiet związanych z Lublinem. Jest to okazja do poznania smaczków oraz anegdot z ich życia codziennego, ich twórczości, pracy, inspiracji oraz wkładu w rozwój Lublina. Sięgniemy po pełne kolorytu życiorysy lubelskich naukowczyń, intelektualistek i działaczek oświatowych.

W trakcie spaceru zapoznamy się z kontekstem powstania pierwszego Uniwersytetu w Lublinie, wspomnień jego pierwszych studentek i wykładowczyń. Dowiemy się dlaczego Maria Skłodowska-Curie została patronką jednej z uczelni i czy Lublin miał kiedyś jakąś rektorkę uniwersytecką. Odpowiemy na pytania jaki procent kadry akademickiej stanowią kobiety dzisiaj oraz ile studentek w ogóle kształci się w Lublinie.

Poznamy związki z Lublinem Wandy Półtawskiej, znanej lekarki, specjalistki w dziedzinie psychiatrii oraz Narcyzy Żmichowskiej uważanej za matkę polskiego ruchu emancypacji kobiet. Zatrzymamy się przy życiorysach Krystyny Modrzewskiej, Heleny Mysakowskiej, Józefy Kunickiej oraz wielu innych.
Zapraszamy 6/12/2016 o godz. 16:00, start: Pomnik Marii Skłodowskiej-Curie przy Rektoracie UMCS.
Spacery odbywają się w ramach projektu realizowanego przy pomocy Miasta Lublin.

Ostatni w sezonie żydowski spacer herstoryczny

kinetic

Żydowski Spacer Herstoryczny to spotkanie z biografiami i herstoriami mieszkanek Lublina żydowskiego pochodzenia. Będzie to okazja do poznania smaczków życia codziennego z życia lubelskich Żydówek: ich twórczości, kryminalnych przypadków, pracy, zawodów miłosnych, etc. Sięgniemy do pełnych kolorytu życiorysów, artystek, intelektualistek, ale też „zwykłych” dziewcząt i kobiet, którym niekiedy przytrafiały się nietuzinkowe herstorie”.

Naszymi bohaterkami będą m.in.: Krystyna Modrzewska (naukowczyni, antropolożka, pisarka, Żydówka, transseksualistka), Anna Langfus (francuska pisarka, z pochodzenia polska Żydówka, laureatka Nagrody Goncourtów), Bela Szpiro –Nissenbaum (polityczka, społeczniczka działaczka oświatowa).

Spacer przebiegać będzie ulicami Starego Miasta oraz Śródmieścia, gdzie odwiedzimy kamienice, podwórka czy też zakamarki kryjące nieznane lub zapomniane opowieści. i potrwa około 2,5 godzin.

Start: Hotel Europa, 10:00, 03/12/2016
Spacer w języku polskim.
Możliwość organizacji spacerów herstorycznych w j. niemieckim, ukraińskim i angielskim po uprzedniej organizacji grupy i umówieniu się z nami na termin :)

Żydowski spacer herstoryczny jest częścią cyklu Herstorie Wielu Kultur.

Oprowadza: Paula Krzykowska – studentka historii sztuki (KUL), przewodniczka w Państwowym Muzeum na Majdanku, współpracowniczka Fundacji HerStory. Interesuje się historią Lublina podczas II Wojny Światowej oraz wielokulturowością regionu. W wolnym czasie podróżuje szlakiem opuszczonych miejsc na Lubelszczyźnie.

Spacery odbywają się w ramach projektu realizowanego przy pomocy finansowej Miasta Lublin.

“Życie codzienne żydowskich kobiet w przedwojennym Lublinie”

W tym miesiącu startujemy z nowym projektem herstorycznym, który zrealizujemy przy wsparciu finansowym Miasta Lublin w ramach współpracy z Wydziałem Sportu i Turystyki. Projekt obejmie stworzenie nowego szlaku oraz folderu najważniejszych informacji i ciekawostek związanych z życiem codziennym żydowskich kobiet w przedwojennym Lublinie. Tym samym pogłębimy też nasz istniejący już szlak śladami (nie)znanych lublinianek żydowskiego pochodzenia. Projekt uważamy za początek większej pracy związanej z tym tematem i zamierzamy go rozwijać w 2017r.

copy-of-kinetic-1