Tag Archive for Szlaki herstoryczne

Nasza nowa publikacja herstoryczna – zapraszamy do pobierania!

folder1

Mamy dla Was nową publikację herstoryczną – Życie codzienne kobiet żydowskich w przedwojennym Lublinie w dwóch wersjach językowych! Wersję elektroniczną znajdziecie na ISSUU, a wersję drukowaną przekazujemy w Lublinie i Wrocławiu, niedługo będzie można też ją dostać w niektórych punktach w Lublinie. Egzemplarze są bezpłatne. Na wiosnę zapraszamy na nasze szlaki o tym samym tytule!

Publikacja została zrealizowana w ramach projektu finansowanego przez Miasto Lublin.

Opracowanie treści: Lena Bielska

Grafika i wykonanie: Liliana Piskorska

Sezon Lublin 2016 / Lubelskie Szlaki Herstoryczne

Jakiś czas temu zakończyła się 5. edycja Sezonu Lublin, w trakcie której realizowałyśmy aż 4 spacery herstoryczne. Były to specjalnie przygotowane przez nas trasy, które łączyły w sobie nasz szlak lubelskich artystek i działaczek kultury oraz szlak zasłużonych kobiet żydowskiego pochodzenia. Przez 11 przystanków przeszłyśmy przez herstorie m.in. Anny Langfus (Szternfinkiel), lubelskich fotografek z końca XIX wieku czy Krystyny Modrzewskiej (Mandelbaum). Odwiedziłyśmy stare miasto, okolice Placu Litewskiego oraz Placu Zamkowego. Dziękujemy wszystkim przybyłym i zapraszamy na kolejne spacery! Mamy nadzieję, że już niedługo pojawią się nowe szlaki!

fot. M. Łuczyn, Sz. Juros

HerStory na Festiwalu Równych Praw we Wrocławiu

Ostatni weekend był dla nas niesamowicie emocjonujący i pracowity we wspaniałym towarzystwie. Na zaproszenie Stowarzyszenia Kultura Równości z Wrocławia Lena prowadziła zajęcia pt. Warsztaty Herstoryczne – odzyskujemy pamięć i przestrzeń. W sobotę odbył się też 7 Marsz Równości, który uważamy za wielki wrocławski sukces i gratulujemy organizacji Kulturze Równości. Dziękujemy przybyłym gościom i gościniom na warsztaty oraz za wspaniałą atmosferę podczas całego Festiwalu Równych Praw, który odbywał się we Wrocławiu cały zeszły tydzień. Dziękujemy też za świetne niedzielne wegańskie śniadanie pomarszowe w Księgarni Hiszpańskiej!

Pokaźną galerię zdjęć ze wszystkich wydarzeń znajdziecie na fanpage’u Kultury Równości!

fot. M. Kempczyńska

Lubelsko-żytomierskiego siostrzaństwa ciąg dalszy

Przez 2 tygodnie (24/08/205 – 04/09/2015) HerStory miała gościnie z Żytomierza reprezentujące tamtejsze organizacje polonijne. Ira, Bogdana i Karina przyjechały na wizytę studyjną, podczas której miały okazję poznać specyfikę działalności Fundacji, jej codzienną pracę oraz realizowane projekty. Program pobytu był bardzo różnorodny, wizytatorki uczestniczyły w warsztatach na temat feminizmu, social media, ewaluacji projektu, stereotypów kobiet w mediach, oraz w spacerach śladami społeczności żydowskiej oraz aktywistek lubelskich. Ten ostatni przygotowała Anna Sykała – stażystka Fundacji, która współpracuje z nami przy szlakach herstorycznych. Pobytowi towarzyszyła też praktyczna możliwość popracowania nad tym, z jakich programów współpracy polsko-ukraińskiej można skorzystać, w jaki sposób prawidłowo opracować wniosek aplikacyjny czy też pismo matronackie/patronackie.  Na koniec dziewczyny zrobiły niezłą niespodziankę – sprayowe malowidła :)

fot. L. Bielska, I. Koval, B. Zaritskaya