Tag Archive for Szlak herstoryczny

Już w sobotę startuje nowy szlak herstoryczny!

Zapraszamy na spacer o 10:00, startujemy pod pomnikiem Marii Skłodowskiej-Curie pod UMCS.

Spacer śladami lubelskich naukowczyń i działaczek na rzecz edukacji jest okazją do spotkania z biografiami i herstoriami znanych i nieznanych kobiet związanych z Lublinem.
Jest to okazja do poznania smaczków oraz anegdot z ich życia codziennego, ich twórczości, pracy, inspiracji oraz wkładu w rozwój Lublina. Sięgniemy po pełne kolorytu życiorysy lubelskich naukowczyń, intelektualistek i działaczek oświatowych.

W trakcie spaceru zapoznamy się z kontekstem powstania pierwszego Uniwersytetu w Lublinie, wspomnień jego pierwszych studentek i wykładowczyń. Dowiemy się dlaczego Maria Curie Skłodowska została patronką jednej z uczelni i czy Lublin miał kiedyś jakąś rektorkę uniwersytecką. Odpowiemy na pytania jaki procent kadry akademickiej stanowią kobiety dzisiaj oraz ile studentek w ogóle kształci się w Lublinie.

Poznamy związki z Lublinem Wandy Półtawskiej, znanej lekarki, specjalistki w dziedzinie psychiatrii oraz Narcyzy Żmichowskiej uważanej za matkę polskiego ruchu emancypacji kobiet. Zatrzymamy się przy życiorysach Krystyny Modrzewskiej, Heleny Mysakowskiej, Józefy Kunickiej oraz wielu innych.

nowy-szlak-herstoryczny

(Nie)znane herstorie Lublina już od lipca!

Znane są już nam wyniki oceny merytorycznej konkursu Miasto Kultury 2015, w którym Fundacja HerStory otrzymała grant na projekt (Nie)znane herstorie Lublina – Artystyczne i kulturowe szlaki lublinianek. Półroczny projekt rozpoczynamy w lipcu, niemniej już teraz mamy wiele planów i pomysłów na dalszą rozbudowę różnorodnego i bogatego szlaku lubelskich herstorii. Szczegóły o projekcie na pewno już niebawem, a w lipcu… Zobacz więcej →