Tag Archive for (Nie)znane herstorie Lublina

Zapraszamy na I Ogólnopolskie Forum Herstoryczne!

plakat small png

Fundacja HerStory ma zaszczyt zaprosić na I Ogólnopolskie Forum Herstoryczne, które odbędzie się w Lublinie 27-28.05.2017.

Herstoria to perspektywa włączająca opowieści kobiet do równoważnej narracji historycznej. Polega na poszukiwaniu zapomnianych i przemilczanych w dziejach kobiet, ich dokonań, zasług, życia codziennego i przywróceniu ich powszechnej pamięci.

Celem I Forum Herstorycznego jest popularyzacja wiedzy dotyczącej herstorii, wymiana doświadczeń i wzajemna inspiracja. Chciałybyśmy/chciellibyśmy wspólnie zastanowić się nad metodami pracy z zapomnianymi biografiami kobiet, odzyskiwaniem narracji herstorycznych oraz porozmawiać o mechanizmach kulturowych, które prowadzą do wykluczenia kobiet z historii, zatarcia ich obecności i dokonań. Forum będzie również okazją do opowiedzenia zebranych/odzyskanych herstorii: miejskich, indywidualnych, rodzinnych, wojennych.

I Forum Herstoryczne odbywa się w ramach projektu “Lubelskie herstorie – zbiory otwarte, zbiory dla wszystkich. Utrwalenie dorobku herstorycznego miasta w ramach rocznicy 700-lecia nadania praw miejskich dla Lublina”, który jest kontynuacją i rozwojem Lubelskich Szlaków Herstorycznych. Organizatorką wydarzenia i autorką projektu jest Fundacja HerStory. Wydarzenie będzie miało charakter otwarty i bezpłatny, wystąpieniom będzie towarzyszyć spacer herstoryczny trasą przygotowaną w ramach działań zespołu Fundacji i Lubelskich Szlaków Herstorycznych. Drugiego dnia będzie kontynuacja wystąpień, a także podsumowanie dotychczasowych działań Lubelskich Szlaków Herstorycznych oraz inauguracja Lubelskiego Archiwum Herstorycznego.

Podczas Forum wystąpią herstoryczny z Lublina, Warszawy, Krakowa, Łodzi i Poznania.

Wszystkie ważne informacje oraz program wydarzenia będziemy publikować na bieżąco! Wszelkie pytania prosimy kierować w wiadomości lub w postach wydarzenia :)

Wydarzenie dofinansowano ze środków Miasta Lublin.
Współorganizatorką Forum jest Galeria Labirynt.

Małe podsumowanie pierwszych wieczorów herstorycznych

Za nami kolejne wieczory herstoryczne, na których wystąpiły wspaniałe gościnie – artystki związane z Lublinem. Odwiedziła nas instrumentalistka, wokalistka i DJka Marta Baum, wokalistka i instrumentalistka Sylwia Lasok oraz reżyserka teatralna Joanna Lewicka. Na spotkaniach opowiadały o swojej pracy, inspiracjach, początkach, o wszystkim, co może podobać się i nie podobać w Lublinie i jego atmosferze. Było super ciekawie, za co dziękujemy gościniom i publiczności! Zapraszamy na kolejne wieczory, o których dowiecie się z fanpage’a naszego projektu – znajdziecie nas na Facebooku pod hasłem Lubelskie Szlaki Herstoryczne!

Wystartowały wieczory herstoryczne!

Pierwszy wieczór herstoryczny już za nami :) Gościłyśmy Katarzynę Babis – ilustratorkę, graficzkę, malarkę, twórczynię komiksów i autorkę bloga “Kącik Kiciputka”. Było ciekawie, śmiesznie i trochę poważnie. Dziękujemy naszej gościni a wszystkich zapraszamy na kolejne wieczory!

fot. L. Bielska