Tag Archive for Lublin

Pokaz filmu Niezłomne + dyskusja (Fotorelacja)

Dziękujemy wszystkim przybyłym, oglądającym i dyskutującym za czynny udział w naszym wydarzeniu przygotowanym z okazji rocznicy pierwszych polskich wyborów, w których mogły głosować kobiety. Dziękujemy za współorganizację i wsparcie Galerii Labirynt i Lubelskiemu Klubowi Krytyki Politycznej.

fot. J. Szafrański

Zapraszamy na pokaz filmu “Niezłomne” i dyskusję o roli kobiet w polityce i przestrzeni publicznej!

26 stycznia 1919 odbyły się pierwsze wybory parlamentarne, w których wzięły udział kobiety. Do Sejmu trafiło wówczas 8 posłanek, które stanowiły zaledwie ok. 2% ogólnej liczby polskiego Sejmu. W ciągu dwóch pierwszych miesięcy swojej parlamentarnej pracy wykorzystały wszystkie możliwe formy aktywności sejmowej: wnioski, interpelacje, przemówienia. Najczęściej na mównicy sejmowej przemawiała Zofia Sokolnicka, a pierwszą kobietą, która zabrała głos w sejmie była Maria Moczydłowska.

Aby uczcić rocznicę wywalczenia przez kobiety praw wyborczych zapraszamy na pokaz filmu “Niezłomne” połączony z dyskusją na temat obecności kobiet w dyskursie publicznym. “Niezłomne” (Iron Jawed Angels) to opowieść o grupie amerykańskich sufrażystek, które na przełomie XIX i XX wieku podjęły walkę o prawa kobiet.

Oparta na faktach historia znanej amerykańskiej bojowniczki o prawa kobiet, Alice Paul (Hilary Swank). W 1913 roku Alice wraz z przyjaciółką (Molly Parker) powołały do życia komitet ds. obrony kobiet. Aby zwrócić uwagę opinii publicznej na drażliwą społecznie kwestię emancypacji, jego członkinie organizowały liczne akcje protestacyjne, w tym demonstracje pod Białym Domem. Najważniejszym celem sufrażystek było uzyskanie przez kobiety prawa głosu w wyborach. Mimo iż Alice wielokrotnie była szykanowana i zatrzymywana przez policję, nie poddała się i nigdy nie zaprzestała walki o równouprawnienie. Jeszcze za życia stała się ikoną feminizmu. Świetnie zrealizowany i zagrany dramat historyczny w reżyserii pochodzącej z Niemiec Katji von Garnier.

Po projekcji zapraszamy na dyskusję poświęconą obecności kobiet w dyskursie publicznym.
Porozmawiamy o kobietach w przestrzeni społecznej, politycznej, medialnej oraz kulturowej.
Czy można mówić o modelu przywództwa politycznego kobiet? Czy płeć determinuje sposób uprawiania polityki? Dlaczego, 99 lat po wywalczeniu praw wyborczych, kobiet w polityce jest dalej tak mało? Czemu kobiety zabierają głos jako ekspertki w mediach ok. 3 razy rzadziej niż mężczyźni? Jakie przesłanki kulturowe warunkują nie(obecność) kobiet w dyskursie publicznym?

Panelistki:
Magdalena Długosz – członkini partii Razem i asystentka w Instytucie Kulturoznawstwa UMCS. Po wielu latach prywatnej niezgody na pozycję kobiet w społeczeństwie, w ostatnim czasie współorganizuje i współprowadzi protesty oraz spotkania na rzecz praw kobiet i ich obecności w życiu publicznym.
Magdalena Łuczyn – członkini lubelskiej Krytyki Politycznej, filozofka, aktywistka, feministka, działaczka kultury, organizatorka wielu miejskich eventów w obszarze spraw społecznych oraz kultury i sztuki.
Agnieszka Ziętek – adiunktka w Zakładzie Filozofii i Socjologii Polityki UMCS, zajmuje się problematyką z pogranicza socjologii, politologii i teorii kultury. Realizuje badania (jakościowe i ilościowe) z zakresu polityki kulturalnej i równościowej, jak również społecznych oddziaływań sztuki.
Moderatorka: Julita Juros – wiceprezeska Fundacji HerStory, trenerka antydyskryminacyjna, aktywistka, feministka.

Pokaz filmu jest możliwy dzięki uprzejmości HBO Polska.
POKAZ FILMU-NIEZŁOMNE- (3)

We are starting herstorical tours in ukrainian!

baby-shower-1

Прогулянка Herstoryслідами (не)відомих люблінянок.

Шлях (не)відомих люблінянок – це зустріч, на якій можна довідатись про видатних жінок Любліна, які займались мистецтвом, суспільною і культурною діяльністю. Їхні біографії охоплюють не тільки будні, а й захоплюючі історії та різні цікавинки. Можна дізнатись про їх творчість, натхнення, вклад в розвиток міста. Опис життя відважних інтелектуалісток, художниць, поетес, солдаток втілюється в незвичайних історіях, званих herstory.

Нашими героїнями будуть: Кристина Моджевська (жидівська науковиця, антроположка, письменниця, транссексуалістка), Анна Лангфус (французька письменниця єврейського походження, лауреатка нагороди Goncourt), Аліна Вавжонек (художниця, фармацевтка). Прогулянка відбудеться на вулицях Старого Міста і Центру, де відвідаємо кам’яниці, подвір’ячка і куточки, які приховують незнані або забуті розповіді. Прогулянка триватиме близько 2,5 години.

Чим є Herstory?

Herstory (її історія) – протилежність history (його історія), погляд у минуле з перспективи жінок. Народження цього типу оповідей пов’язана з другою хвилею фемінізму, коли жінки почали виступати за свої права: рівність перед законом та соціумом, автономність, можливість самостійно приймати рішення. З цього часу чимало праці було вкладено, щоб відкрити і показати вклад жінок в розвиток цивілізації, що мало допомогти зміцнити індивідуальність жінки та протидіяти її виключенню. Herstory це не тільки доповнення розділу про жінок в загальній історії, але передусім політичний чин, який несе ідею емансипації, відкритість на минуле тa представлення сучасності усіх тих, чиє місце в історії було маргінальне.

For more information visit our site HERSTORICAL TOURS IN LUBLIN

Po spotkaniach ze świadkinią wydarzeń w Czarnobylu

Zakończył się już pobyt naszej gościni z Białorusi, która drugi raz przyjechała do lubelskich szkół i uczelni opowiadać o historii wybuchu reaktora w Czarnobylu. Prelekcje odbyły się w Wyższej szkole Przedsiębiorczości i Administracji, I Liceum ogólnokształcącym im. S. Batorego, IX Liceum Ogólnokształcącym im. M. Kopernika, IX Gimnazjum im. H. Dekutowskiego. Projekt realizowałyśmy we współpracy z Internationales Bildungs – und Begegnungswerk in Dortmund – IBB! Do zobaczenia w przyszłym roku!

Podsumowanie “(Nie)znanych herstorii Lublina…”

Podsumowanie projektu przyniosło nam wiele pomysłów na następne działania, a ponieważ nasz projekt był pierwszym tak szerokim o tej tematyce w Lublinie, wiemy już w jakim kierunku podążać. Pewne jest natomiast, że mamy za sobą cykl warsztatów herstorycznych, które objęły takie zagadnienia, jak: herstorię i historię mówioną, pracę z kamerą czy montaż materiału; zrealizowałyśmy 2 spacery herstoryczne: jeden poświęcony lubelskim artystkom i działaczkom kultury a drugi lubelskim Żydówkom; rozpoczęłyśmy naszą nową facebookow’ą stronę Lubelskie Szlaki Herstoryczne, na którą wrzucamy wszystkie ciekawostki herstoryczne z Lublina i okolic oraz informujemy o naszych bieżących herstorycznych działaniach.

W ramach projektu odbyło się też 10 wieczorów herstorycznych, które zgromadziły łącznie ok. 100 osób. Na cykliczne spotkania zaproszone zostały zarówno znane jak i te mniej znane lubelskie artystki, zajmujące się różnymi dziedzinami sztuki. Wśród gościn znalazły się m.in. rysowniczka komiksów, reżyserka, graficzka, śpiewaczka, malarka, animatorka społeczno-kulturalna. Miałyśmy przyjemność gościć Katarzynę Babis, Martę Baum, Sylwię Lasok, Joannę Lewicką, Agnieszkę Szokaluk-Gorczycę, Justynę Kieruzalską, Małgorzatę Rybicką, Magdę Franczak, Anetę Chmielewską i Paulinę Pagę. Na spotkaniach rozmawiałyśmy zarówno o sztuce, którą tworzą, ich inspiracjach i poglądach na sztukę, jak i o ich zainteresowaniach, Lublinie, planach na przyszłość. Każdy wieczór herstoryczny był spotkaniem z ciekawą osobowością z pasją, ciekawością świata i kreatywnością. Spotkania urozmaicane były pokazem zdjęć i krótkich filmów przygotowanych przez zaproszone artystki. Dziękujemy zaproszonym artystkom oraz uczestnikom i uczestniczkom wieczorów herstorycznym za inspirujące spotkania.

Nasze herstoryczne działania uważamy za otwarte! Już niedługo kolejne wydarzenia i spacery!

Lubelskie spotkanie wokół bazy “Kobiety-Ekspertki”

frejpolityakemdian

Grafika: Marta Frej

Zapraszamy na otwarte spotkanie poświęcone (nie)obecności kobiet w debacie publicznej. Niedoreprezentowanie kobiet często tłumaczy się brakiem kobiet-ekspertek. Podczas spotkania będziemy odczarowywać ten pogląd. W dyskusji udział wezmą: Anna Dryjańska – ekspertka równościowa, socjolożka, publicystka; dr Agnieszka Ziętek – socjolożka, badaczka kultury, trenerka równościowa, Wydział Politologii UMCS; Magdalena Łuczyn – aktywistka, feministka. Bazę ekspertki.org zaprezentuje Dominika Wróblewska z Krytyki Politycznej.

Baza ekspertki.org to wielobranżowa, elektroniczna baza kobiet posiadających wiedzę, kwalifikacje i doświadczenie, którymi mogą i chcą się dzielić z innymi, reprezentując ważny – kobiecy punkt widzenia w różnych okolicznościach, m.in. występując w mediach, uczestnicząc w panelach dyskusyjnych, debatach lub spotkaniach otwartych, zaznaczając tym samym swój głos w debacie publicznej dot. wielu ważnych społecznie tematów, które bez tego mogłyby zostać pominięte, zbagatelizowane lub pozbawione zrównoważonego kontekstu. Baza jest narzędziem ułatwiającym szybkie odszukanie i skuteczne dotarcie do specjalistek z rozmaitych dziedzin, dyscyplin i specjalności obecnych we wszystkich regionach Polski, również w Gnieźnie.

Projekt “Głos kobiet się liczy” realizowany w ramach programu Obywatele dla Demokracji, finansowanego
z Funduszy EOG. Projekt “
Ekspertki.org – przebijamy „szklany sufit” dofinansowano przez Ministerstwo Pracy
i Polityki Społecznej.

Zapraszamy do śledzenia wydarzenia na Facebook! Spotkanie odbędzie się 30 września o godz. 19:00
w siedzibie HerStory przy ul. Peowiaków 8/4.

Lubelsko-żytomierskiego siostrzaństwa ciąg dalszy

Przez 2 tygodnie (24/08/205 – 04/09/2015) HerStory miała gościnie z Żytomierza reprezentujące tamtejsze organizacje polonijne. Ira, Bogdana i Karina przyjechały na wizytę studyjną, podczas której miały okazję poznać specyfikę działalności Fundacji, jej codzienną pracę oraz realizowane projekty. Program pobytu był bardzo różnorodny, wizytatorki uczestniczyły w warsztatach na temat feminizmu, social media, ewaluacji projektu, stereotypów kobiet w mediach, oraz w spacerach śladami społeczności żydowskiej oraz aktywistek lubelskich. Ten ostatni przygotowała Anna Sykała – stażystka Fundacji, która współpracuje z nami przy szlakach herstorycznych. Pobytowi towarzyszyła też praktyczna możliwość popracowania nad tym, z jakich programów współpracy polsko-ukraińskiej można skorzystać, w jaki sposób prawidłowo opracować wniosek aplikacyjny czy też pismo matronackie/patronackie.  Na koniec dziewczyny zrobiły niezłą niespodziankę – sprayowe malowidła :)

fot. L. Bielska, I. Koval, B. Zaritskaya

Przygotowania do 30. rocznicy katastrofy w Czarnobylu

W Odargowie na Kaszubach spotkała się grupa działaczy i działaczek z Polski i Niemiec zaangażowanych
w „Tydzień Akcji dla Przyszłości bez Czarnobyla i Fukuszimy”. Spotkanie, na które przyjechała reprezentacja niemieckiej organizacji IBB koordynującej projekt w 10 państwach Europy, było okazją do podsumowania tegorocznych działań, ale przede wszystkim zastanowieniem się nad organizacją – przypadającej w przyszłym roku – 30. rocznicy katastrofy w Czarnobylu. Pomysłów jest wiele: spotkania ze świadkami i świadkiniami, konferencje, działania teatralne. Przewiduje się, że przedsięwzięcie zostanie zrealizowane  na szerszą skalę
i w większej – niż dotychczas – liczbie ośrodków.

Dyskusji towarzyszyło również zwiedzanie Europejskiego Centrum Solidarności w Gdańsku, w którym można prześledzić historie i herstorie strajków, związków zawodowych i przemian ustrojowych. Zapraszamy do śledzenia aktualności.

fot. E. Dryjańska

1. Wieczór Herstoryczny już 10 września!

Zapraszamy na pierwsze spotkanie herstoryczne do Kawiarni Kawka, którego gościnią będzie Katarzyna Babis: rysowniczka, graficzka, miłośniczka kotów, a przede wszystkim autorka popularnego bloga Kącik Kiciputka!

Wieczory Herstoryczne są częścią projektu “(Nie)znane herstorie Lublina – artystyczne i kulturowe szlaki lublinianek”, który realizowany jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin. Spotkania te będą prezentować lubelskie artystki i inne kobiety, które działają w szeroko pojętej kulturze miejskiej.

image-14