Tag Archive for lubelskie kobiety nauki

Fotogaleria z I Ogólnopolskiego Forum Hestorycznego

Fot. L. Bielska, S. Chodyniecka

Zapraszamy na I Ogólnopolskie Forum Herstoryczne!

plakat small png

Fundacja HerStory ma zaszczyt zaprosić na I Ogólnopolskie Forum Herstoryczne, które odbędzie się w Lublinie 27-28.05.2017.

Herstoria to perspektywa włączająca opowieści kobiet do równoważnej narracji historycznej. Polega na poszukiwaniu zapomnianych i przemilczanych w dziejach kobiet, ich dokonań, zasług, życia codziennego i przywróceniu ich powszechnej pamięci.

Celem I Forum Herstorycznego jest popularyzacja wiedzy dotyczącej herstorii, wymiana doświadczeń i wzajemna inspiracja. Chciałybyśmy/chciellibyśmy wspólnie zastanowić się nad metodami pracy z zapomnianymi biografiami kobiet, odzyskiwaniem narracji herstorycznych oraz porozmawiać o mechanizmach kulturowych, które prowadzą do wykluczenia kobiet z historii, zatarcia ich obecności i dokonań. Forum będzie również okazją do opowiedzenia zebranych/odzyskanych herstorii: miejskich, indywidualnych, rodzinnych, wojennych.

I Forum Herstoryczne odbywa się w ramach projektu “Lubelskie herstorie – zbiory otwarte, zbiory dla wszystkich. Utrwalenie dorobku herstorycznego miasta w ramach rocznicy 700-lecia nadania praw miejskich dla Lublina”, który jest kontynuacją i rozwojem Lubelskich Szlaków Herstorycznych. Organizatorką wydarzenia i autorką projektu jest Fundacja HerStory. Wydarzenie będzie miało charakter otwarty i bezpłatny, wystąpieniom będzie towarzyszyć spacer herstoryczny trasą przygotowaną w ramach działań zespołu Fundacji i Lubelskich Szlaków Herstorycznych. Drugiego dnia będzie kontynuacja wystąpień, a także podsumowanie dotychczasowych działań Lubelskich Szlaków Herstorycznych oraz inauguracja Lubelskiego Archiwum Herstorycznego.

Podczas Forum wystąpią herstoryczny z Lublina, Warszawy, Krakowa, Łodzi i Poznania.

Wszystkie ważne informacje oraz program wydarzenia będziemy publikować na bieżąco! Wszelkie pytania prosimy kierować w wiadomości lub w postach wydarzenia :)

Wydarzenie dofinansowano ze środków Miasta Lublin.
Współorganizatorką Forum jest Galeria Labirynt.

Już jest mapka do naszego nowego szlaku herstorycznego!

Oto i jest całkiem nowa, prosto spod graficznej ręki i drukarni mapka herstoryczna dla szlaku o lubelskich kobietach nauki i działaczek edukacji. Mapka wydana została w ramach projektu, który realizujemy przy wsparciu finansowym Miasta Lublin. Inauguracyjny spacer odbędzie się w sobotę (12/11) o godz. 10:00, start spod pomnika Marii Skłodowskiej-Curie przy rektoracie (szczegóły: https://www.facebook.com/events/216431435457507/).
Mapkę można pobrać tutaj: lubelskie-kobiety-nauki