Tag Archive for lubelskie herstorie

Już jest nasza publikacja – zapraszamy na spotkanie promocyjne!

IMG_0155

Wydarzenie jest okazją do spotkania z biografiami i herstoriami znanych i nieznanych kobiet związanych z Lublinem. Sięgniemy po pełne kolorytu życiorysy lubelskich naukowczyń, artystek, działaczek i polityczek.
W trakcie spotkania zapoznamy się z dokonaniami i herstoriami wybranych kobiet, których aktywność przyczyniła się do rozwoju Lublina. Dowiemy się dlaczego Maria Skłodowska-Curie została patronką jednej z uczelni i jakie były jej związki z miastem, kim była Helena Mysakowska i dlaczego Władysław Kunicki jest patronem jednej z ulic, ale jego siostra Józefa Kunicka już nie. Dowiemy się ile w Lublinie jest tablic upamiętniających wybitne lublinianki i ile ulic w mieście nazwanych jest na cześć kobiet.

Na spotkaniu odbędzie się również premiera pierwszej lubelskiej publikacji herstorycznej “Lubelskie Szlaki Herstoryczne”. W czasie spotkanie będzie można bezpłatnie otrzymać egzemplarz książki.

Spotkanie poprowadzi Julita Juros.

O publikacji:

Publikacja „Lubelskie Szlaki Herstoryczne” jest zebraniem dotychczasowych działań Fundacji HerStory w obszarze odzyskiwania pamięci o kobietach związanych z Lublinem i włączenia ich w równoważną narrację o mieście oraz jego mieszkankach i mieszkańcach.
Przez 3 lata istnienia inicjatywy Lubelskie Szlaki Herstoryczne przeprowadziłyśmy kilkadziesiąt spacerów, w czasie których przybliżyłyśmy mieszkańcom i mieszkankom miasta opowieści o tych (nie)zwykłych i (nie)znanych bohaterkach, które mieszkały (lub pomieszkiwały), działały (często wbrew zakazom lub konwenansom), realizowały się (lub były zmuszone zrezygnować ze swoich ambicji), walczyły i tworzyły w Lublinie. Śledziłyśmy ich życiowe perypetie, decyzje (i przymusy), próby pogodzenia obowiązków (czasem oczekiwań) z własnymi aspiracjami. Ich herstorie są bardzo różne, wielowymiarowe, często zaskakujące.
Stworzyłyśmy publikację, którą można zabrać ze sobą na spacer po lubelskich ulicach jako pomoc w eksplorowaniu jego herstorycznej przeszłości. Można ją podarować sobie lub znajomym i bliskim mieszkającym w innych miejscowościach – niech będzie to dla nich zaproszenie do Lublina! Można a nawet warto pozostawić ją w bibliotece, szkole, instytucji kultury – herstoria i historia to coś, w czym uczestniczy każda osoba.

Autorki: Lena Bielska, Julita Juros, Magda Szewciów

Zapraszamy na I Ogólnopolskie Forum Herstoryczne!

plakat small png

Fundacja HerStory ma zaszczyt zaprosić na I Ogólnopolskie Forum Herstoryczne, które odbędzie się w Lublinie 27-28.05.2017.

Herstoria to perspektywa włączająca opowieści kobiet do równoważnej narracji historycznej. Polega na poszukiwaniu zapomnianych i przemilczanych w dziejach kobiet, ich dokonań, zasług, życia codziennego i przywróceniu ich powszechnej pamięci.

Celem I Forum Herstorycznego jest popularyzacja wiedzy dotyczącej herstorii, wymiana doświadczeń i wzajemna inspiracja. Chciałybyśmy/chciellibyśmy wspólnie zastanowić się nad metodami pracy z zapomnianymi biografiami kobiet, odzyskiwaniem narracji herstorycznych oraz porozmawiać o mechanizmach kulturowych, które prowadzą do wykluczenia kobiet z historii, zatarcia ich obecności i dokonań. Forum będzie również okazją do opowiedzenia zebranych/odzyskanych herstorii: miejskich, indywidualnych, rodzinnych, wojennych.

I Forum Herstoryczne odbywa się w ramach projektu “Lubelskie herstorie – zbiory otwarte, zbiory dla wszystkich. Utrwalenie dorobku herstorycznego miasta w ramach rocznicy 700-lecia nadania praw miejskich dla Lublina”, który jest kontynuacją i rozwojem Lubelskich Szlaków Herstorycznych. Organizatorką wydarzenia i autorką projektu jest Fundacja HerStory. Wydarzenie będzie miało charakter otwarty i bezpłatny, wystąpieniom będzie towarzyszyć spacer herstoryczny trasą przygotowaną w ramach działań zespołu Fundacji i Lubelskich Szlaków Herstorycznych. Drugiego dnia będzie kontynuacja wystąpień, a także podsumowanie dotychczasowych działań Lubelskich Szlaków Herstorycznych oraz inauguracja Lubelskiego Archiwum Herstorycznego.

Podczas Forum wystąpią herstoryczny z Lublina, Warszawy, Krakowa, Łodzi i Poznania.

Wszystkie ważne informacje oraz program wydarzenia będziemy publikować na bieżąco! Wszelkie pytania prosimy kierować w wiadomości lub w postach wydarzenia :)

Wydarzenie dofinansowano ze środków Miasta Lublin.
Współorganizatorką Forum jest Galeria Labirynt.

Już jest mapka do naszego nowego szlaku herstorycznego!

Oto i jest całkiem nowa, prosto spod graficznej ręki i drukarni mapka herstoryczna dla szlaku o lubelskich kobietach nauki i działaczek edukacji. Mapka wydana została w ramach projektu, który realizujemy przy wsparciu finansowym Miasta Lublin. Inauguracyjny spacer odbędzie się w sobotę (12/11) o godz. 10:00, start spod pomnika Marii Skłodowskiej-Curie przy rektoracie (szczegóły: https://www.facebook.com/events/216431435457507/).
Mapkę można pobrać tutaj: lubelskie-kobiety-nauki