Tag Archive for lubelskie archiwum herstoryczne

Zapraszamy na I Ogólnopolskie Forum Herstoryczne!

plakat small png

Fundacja HerStory ma zaszczyt zaprosić na I Ogólnopolskie Forum Herstoryczne, które odbędzie się w Lublinie 27-28.05.2017.

Herstoria to perspektywa włączająca opowieści kobiet do równoważnej narracji historycznej. Polega na poszukiwaniu zapomnianych i przemilczanych w dziejach kobiet, ich dokonań, zasług, życia codziennego i przywróceniu ich powszechnej pamięci.

Celem I Forum Herstorycznego jest popularyzacja wiedzy dotyczącej herstorii, wymiana doświadczeń i wzajemna inspiracja. Chciałybyśmy/chciellibyśmy wspólnie zastanowić się nad metodami pracy z zapomnianymi biografiami kobiet, odzyskiwaniem narracji herstorycznych oraz porozmawiać o mechanizmach kulturowych, które prowadzą do wykluczenia kobiet z historii, zatarcia ich obecności i dokonań. Forum będzie również okazją do opowiedzenia zebranych/odzyskanych herstorii: miejskich, indywidualnych, rodzinnych, wojennych.

I Forum Herstoryczne odbywa się w ramach projektu “Lubelskie herstorie – zbiory otwarte, zbiory dla wszystkich. Utrwalenie dorobku herstorycznego miasta w ramach rocznicy 700-lecia nadania praw miejskich dla Lublina”, który jest kontynuacją i rozwojem Lubelskich Szlaków Herstorycznych. Organizatorką wydarzenia i autorką projektu jest Fundacja HerStory. Wydarzenie będzie miało charakter otwarty i bezpłatny, wystąpieniom będzie towarzyszyć spacer herstoryczny trasą przygotowaną w ramach działań zespołu Fundacji i Lubelskich Szlaków Herstorycznych. Drugiego dnia będzie kontynuacja wystąpień, a także podsumowanie dotychczasowych działań Lubelskich Szlaków Herstorycznych oraz inauguracja Lubelskiego Archiwum Herstorycznego.

Podczas Forum wystąpią herstoryczny z Lublina, Warszawy, Krakowa, Łodzi i Poznania.

Wszystkie ważne informacje oraz program wydarzenia będziemy publikować na bieżąco! Wszelkie pytania prosimy kierować w wiadomości lub w postach wydarzenia :)

Wydarzenie dofinansowano ze środków Miasta Lublin.
Współorganizatorką Forum jest Galeria Labirynt.

O kobietach nauki, edukacji i oświaty – ostatni raz w sezonie!

nauki-1
i herstoriami znanych i nieznanych kobiet związanych z Lublinem. Jest to okazja do poznania smaczków oraz anegdot z ich życia codziennego, ich twórczości, pracy, inspiracji oraz wkładu w rozwój Lublina. Sięgniemy po pełne kolorytu życiorysy lubelskich naukowczyń, intelektualistek i działaczek oświatowych.

W trakcie spaceru zapoznamy się z kontekstem powstania pierwszego Uniwersytetu w Lublinie, wspomnień jego pierwszych studentek i wykładowczyń. Dowiemy się dlaczego Maria Skłodowska-Curie została patronką jednej z uczelni i czy Lublin miał kiedyś jakąś rektorkę uniwersytecką. Odpowiemy na pytania jaki procent kadry akademickiej stanowią kobiety dzisiaj oraz ile studentek w ogóle kształci się w Lublinie.

Poznamy związki z Lublinem Wandy Półtawskiej, znanej lekarki, specjalistki w dziedzinie psychiatrii oraz Narcyzy Żmichowskiej uważanej za matkę polskiego ruchu emancypacji kobiet. Zatrzymamy się przy życiorysach Krystyny Modrzewskiej, Heleny Mysakowskiej, Józefy Kunickiej oraz wielu innych.
Zapraszamy 6/12/2016 o godz. 16:00, start: Pomnik Marii Skłodowskiej-Curie przy Rektoracie UMCS.
Spacery odbywają się w ramach projektu realizowanego przy pomocy Miasta Lublin.

“Życie codzienne żydowskich kobiet w przedwojennym Lublinie”

W tym miesiącu startujemy z nowym projektem herstorycznym, który zrealizujemy przy wsparciu finansowym Miasta Lublin w ramach współpracy z Wydziałem Sportu i Turystyki. Projekt obejmie stworzenie nowego szlaku oraz folderu najważniejszych informacji i ciekawostek związanych z życiem codziennym żydowskich kobiet w przedwojennym Lublinie. Tym samym pogłębimy też nasz istniejący już szlak śladami (nie)znanych lublinianek żydowskiego pochodzenia. Projekt uważamy za początek większej pracy związanej z tym tematem i zamierzamy go rozwijać w 2017r.

copy-of-kinetic-1

Już jest mapka do naszego nowego szlaku herstorycznego!

Oto i jest całkiem nowa, prosto spod graficznej ręki i drukarni mapka herstoryczna dla szlaku o lubelskich kobietach nauki i działaczek edukacji. Mapka wydana została w ramach projektu, który realizujemy przy wsparciu finansowym Miasta Lublin. Inauguracyjny spacer odbędzie się w sobotę (12/11) o godz. 10:00, start spod pomnika Marii Skłodowskiej-Curie przy rektoracie (szczegóły: https://www.facebook.com/events/216431435457507/).
Mapkę można pobrać tutaj: lubelskie-kobiety-nauki

Już w sobotę startuje nowy szlak herstoryczny!

Zapraszamy na spacer o 10:00, startujemy pod pomnikiem Marii Skłodowskiej-Curie pod UMCS.

Spacer śladami lubelskich naukowczyń i działaczek na rzecz edukacji jest okazją do spotkania z biografiami i herstoriami znanych i nieznanych kobiet związanych z Lublinem.

W trakcie spaceru zapoznamy się z kontekstem powstania pierwszego Uniwersytetu w Lublinie, wspomnień jego pierwszych studentek i wykładowczyń. Dowiemy się dlaczego Maria Curie Skłodowska została patronką jednej z uczelni i czy Lublin miał kiedyś jakąś rektorkę uniwersytecką. Odpowiemy na pytania jaki procent kadry akademickiej stanowią kobiety dzisiaj oraz ile studentek w ogóle kształci się w Lublinie.

nowy-szlak-herstoryczny