Tag Archive for Krasnystaw – utracony sztetl

Pobierz audioprzewodnik po żydowskim Krasnymstawie!

Z przyjemnością udostępniamy Wam przygotowany przez nas audioprzewodnik po przedwojennym żydowskim Krasnymstawie. Słuchowisko zrealizowano w Radiu Lublin w ramach projektu Krasnystaw – utracony sztetl współfinansowanego ze środków EOG w programie Obywatele dla Demokracji Fundacji im. Stefana Batorego. Audioprzewodnik można pobierać TUTAJ do własnego niekomercyjnego wykorzystania. Wszystkie prawa autorskie należą do Fundacji HerStory.

Partnerem projektu jest Stowarzyszenie Inicjatyw Trawnickich.

Realizacja: Radio Lublin
Czytają: Ewa Mateuszuk, Jacek Dragun
Tekst: Krzysztof Kowalczyk
Redakcja: Lena Bielska

logo projektu grungeink

Słuchowisko Krasnystaw – szlak dziedzictwa żydowskiego

Słuchowisko zrealizowano w ramach projektu Krasnystaw – utracony sztetl współfinansowanego ze środków EOG w programie Obywatele dla Demokracji, którego operatorem jest Fundacja im. S. Batorego.

Partnerem projektu jest Stowarzyszenie Inicjatyw Trawnickich.

Realizacja: Radio Lublin
Czytają: Ewa Mateuszuk, Jacek Dragun
Tekst: Krzysztof Kowalczyk
Redakcja: Lena Bielska

Mamy już książkę o losach społeczności żydowskiej z Krasnegostawu!

Z przyjemnością udostępniamy Wam elektroniczną wersję naszej publikacji wydanej w ramach projektu Krasnystaw – utracony sztetl! Jest to tym samym pierwsza publikacja dotycząca krasnostawskiej społeczności żydowskiej wydana w tak szerokim kontekście! Wersja elektroniczna na ISSUU – Losy Żydów z Krasnegostawu i okolic. Zbiór artykułów i scenariuszy zajęć z zakresu antydyskryminacji i edukacji o Zagładzie. Poza ogólnodostępną wersją elektroniczną mamy do… Zobacz więcej →

HerStory na Youtube!

Od niedawna zapraszamy do naszego nowego kanału YouTube. Zaczynamy od dokumentowania naszych szkoleń w ramach projektu “Krasnystaw – utracony sztetl”. Niebawem powstanie też biblioteka historii mówionej z zakresu pamięci o społeczności żydowskiej z tamtego regionu. Wraz z nowymi pomysłami i projektami pojawią się kolejne działy na naszym kanale i wiele innych multimedialnych inicjatyw! Zobacz więcej →

Projekt „Krasnystaw – utracony sztetl”