Tag Archive for HerStory

Już jest nasza publikacja – zapraszamy na spotkanie promocyjne!

IMG_0155

Wydarzenie jest okazją do spotkania z biografiami i herstoriami znanych i nieznanych kobiet związanych z Lublinem. Sięgniemy po pełne kolorytu życiorysy lubelskich naukowczyń, artystek, działaczek i polityczek.
W trakcie spotkania zapoznamy się z dokonaniami i herstoriami wybranych kobiet, których aktywność przyczyniła się do rozwoju Lublina. Dowiemy się dlaczego Maria Skłodowska-Curie została patronką jednej z uczelni i jakie były jej związki z miastem, kim była Helena Mysakowska i dlaczego Władysław Kunicki jest patronem jednej z ulic, ale jego siostra Józefa Kunicka już nie. Dowiemy się ile w Lublinie jest tablic upamiętniających wybitne lublinianki i ile ulic w mieście nazwanych jest na cześć kobiet.

Na spotkaniu odbędzie się również premiera pierwszej lubelskiej publikacji herstorycznej “Lubelskie Szlaki Herstoryczne”. W czasie spotkanie będzie można bezpłatnie otrzymać egzemplarz książki.

Spotkanie poprowadzi Julita Juros.

O publikacji:

Publikacja „Lubelskie Szlaki Herstoryczne” jest zebraniem dotychczasowych działań Fundacji HerStory w obszarze odzyskiwania pamięci o kobietach związanych z Lublinem i włączenia ich w równoważną narrację o mieście oraz jego mieszkankach i mieszkańcach.
Przez 3 lata istnienia inicjatywy Lubelskie Szlaki Herstoryczne przeprowadziłyśmy kilkadziesiąt spacerów, w czasie których przybliżyłyśmy mieszkańcom i mieszkankom miasta opowieści o tych (nie)zwykłych i (nie)znanych bohaterkach, które mieszkały (lub pomieszkiwały), działały (często wbrew zakazom lub konwenansom), realizowały się (lub były zmuszone zrezygnować ze swoich ambicji), walczyły i tworzyły w Lublinie. Śledziłyśmy ich życiowe perypetie, decyzje (i przymusy), próby pogodzenia obowiązków (czasem oczekiwań) z własnymi aspiracjami. Ich herstorie są bardzo różne, wielowymiarowe, często zaskakujące.
Stworzyłyśmy publikację, którą można zabrać ze sobą na spacer po lubelskich ulicach jako pomoc w eksplorowaniu jego herstorycznej przeszłości. Można ją podarować sobie lub znajomym i bliskim mieszkającym w innych miejscowościach – niech będzie to dla nich zaproszenie do Lublina! Można a nawet warto pozostawić ją w bibliotece, szkole, instytucji kultury – herstoria i historia to coś, w czym uczestniczy każda osoba.

Autorki: Lena Bielska, Julita Juros, Magda Szewciów

Spacery herstoryczne na Sezonie Lublin 2017!

Zapraszamy do uczestnictwa w naszych herstorycznych spacerach na tegorocznym Sozonie Lublin. Będzie to już drugi raz, kiedy Fundacja przygotowuje spacery na jedną z największych turystyczną imprezę Lublina. Tym razem zaplanowałyśmy trzy spacery tematyczne śladami lubelskich artystek i działaczek kultury, kobiet nauki i edukacji oraz Żydówek. Szczegółowy program wydarzeń do pobrania tutaj:  Sezon_Lublin_Folder.

Już teraz możecie zobaczyć folder Sezonu Lublin 2017, zapraszamy!

Ostatni w sezonie żydowski spacer herstoryczny

kinetic

Żydowski Spacer Herstoryczny to spotkanie z biografiami i herstoriami mieszkanek Lublina żydowskiego pochodzenia. Będzie to okazja do poznania smaczków życia codziennego z życia lubelskich Żydówek: ich twórczości, kryminalnych przypadków, pracy, zawodów miłosnych, etc. Sięgniemy do pełnych kolorytu życiorysów, artystek, intelektualistek, ale też „zwykłych” dziewcząt i kobiet, którym niekiedy przytrafiały się nietuzinkowe herstorie”.

Naszymi bohaterkami będą m.in.: Krystyna Modrzewska (naukowczyni, antropolożka, pisarka, Żydówka, transseksualistka), Anna Langfus (francuska pisarka, z pochodzenia polska Żydówka, laureatka Nagrody Goncourtów), Bela Szpiro –Nissenbaum (polityczka, społeczniczka działaczka oświatowa).

Spacer przebiegać będzie ulicami Starego Miasta oraz Śródmieścia, gdzie odwiedzimy kamienice, podwórka czy też zakamarki kryjące nieznane lub zapomniane opowieści. i potrwa około 2,5 godzin.

Start: Hotel Europa, 10:00, 03/12/2016
Spacer w języku polskim.
Możliwość organizacji spacerów herstorycznych w j. niemieckim, ukraińskim i angielskim po uprzedniej organizacji grupy i umówieniu się z nami na termin :)

Żydowski spacer herstoryczny jest częścią cyklu Herstorie Wielu Kultur.

Oprowadza: Paula Krzykowska – studentka historii sztuki (KUL), przewodniczka w Państwowym Muzeum na Majdanku, współpracowniczka Fundacji HerStory. Interesuje się historią Lublina podczas II Wojny Światowej oraz wielokulturowością regionu. W wolnym czasie podróżuje szlakiem opuszczonych miejsc na Lubelszczyźnie.

Spacery odbywają się w ramach projektu realizowanego przy pomocy finansowej Miasta Lublin.

“Życie codzienne żydowskich kobiet w przedwojennym Lublinie”

W tym miesiącu startujemy z nowym projektem herstorycznym, który zrealizujemy przy wsparciu finansowym Miasta Lublin w ramach współpracy z Wydziałem Sportu i Turystyki. Projekt obejmie stworzenie nowego szlaku oraz folderu najważniejszych informacji i ciekawostek związanych z życiem codziennym żydowskich kobiet w przedwojennym Lublinie. Tym samym pogłębimy też nasz istniejący już szlak śladami (nie)znanych lublinianek żydowskiego pochodzenia. Projekt uważamy za początek większej pracy związanej z tym tematem i zamierzamy go rozwijać w 2017r.

copy-of-kinetic-1

Już jest mapka do naszego nowego szlaku herstorycznego!

Oto i jest całkiem nowa, prosto spod graficznej ręki i drukarni mapka herstoryczna dla szlaku o lubelskich kobietach nauki i działaczek edukacji. Mapka wydana została w ramach projektu, który realizujemy przy wsparciu finansowym Miasta Lublin. Inauguracyjny spacer odbędzie się w sobotę (12/11) o godz. 10:00, start spod pomnika Marii Skłodowskiej-Curie przy rektoracie (szczegóły: https://www.facebook.com/events/216431435457507/).
Mapkę można pobrać tutaj: lubelskie-kobiety-nauki