Tag Archive for Herstorie

Rozpoczął się nowy projekt herstoryczny!

getto foto projekt

Pracujemy już nad nowym projektem herstorycznym: Herstorie Lubelskiego Getta, w którym planujemy wydać folder informacyjny o kobietach w lubelskim getcie wraz z najważniejszymi informacjami o lubelskim getcie. Stworzymy też nowy szlak kobiecymi śladami herstorii lubelskiego getta. A wszystko już na początku jesieni!

Projekt realizujemy w ramach rozwoju Lubelskich Szlaków Herstorycznych przy wsparciu finansowym miasta Lublin.

Zapraszamy na spacer herstoryczny nowym szlakiem!

dzialaczkiSpotykamy się w najbliższą sobotę (22/07), żeby ponownie pospacerować nowym szlakiem o lubelskich przedwojennych działaczkach społecznych i politycznych. Dołącz do nas i odkrywaj z nami nowe zaplecze historii/herstorii miasta!

Miejsce zbiórki: Hotel Europa przy ul. Krakowskie Przedmieście

Godz. 10:00

Spacer potrwa ok. 2 godziny.

Fotogaleria z I Ogólnopolskiego Forum Hestorycznego

Fot. L. Bielska, S. Chodyniecka

Zapraszamy na I Ogólnopolskie Forum Herstoryczne!

plakat small png

Fundacja HerStory ma zaszczyt zaprosić na I Ogólnopolskie Forum Herstoryczne, które odbędzie się w Lublinie 27-28.05.2017.

Herstoria to perspektywa włączająca opowieści kobiet do równoważnej narracji historycznej. Polega na poszukiwaniu zapomnianych i przemilczanych w dziejach kobiet, ich dokonań, zasług, życia codziennego i przywróceniu ich powszechnej pamięci.

Celem I Forum Herstorycznego jest popularyzacja wiedzy dotyczącej herstorii, wymiana doświadczeń i wzajemna inspiracja. Chciałybyśmy/chciellibyśmy wspólnie zastanowić się nad metodami pracy z zapomnianymi biografiami kobiet, odzyskiwaniem narracji herstorycznych oraz porozmawiać o mechanizmach kulturowych, które prowadzą do wykluczenia kobiet z historii, zatarcia ich obecności i dokonań. Forum będzie również okazją do opowiedzenia zebranych/odzyskanych herstorii: miejskich, indywidualnych, rodzinnych, wojennych.

I Forum Herstoryczne odbywa się w ramach projektu “Lubelskie herstorie – zbiory otwarte, zbiory dla wszystkich. Utrwalenie dorobku herstorycznego miasta w ramach rocznicy 700-lecia nadania praw miejskich dla Lublina”, który jest kontynuacją i rozwojem Lubelskich Szlaków Herstorycznych. Organizatorką wydarzenia i autorką projektu jest Fundacja HerStory. Wydarzenie będzie miało charakter otwarty i bezpłatny, wystąpieniom będzie towarzyszyć spacer herstoryczny trasą przygotowaną w ramach działań zespołu Fundacji i Lubelskich Szlaków Herstorycznych. Drugiego dnia będzie kontynuacja wystąpień, a także podsumowanie dotychczasowych działań Lubelskich Szlaków Herstorycznych oraz inauguracja Lubelskiego Archiwum Herstorycznego.

Podczas Forum wystąpią herstoryczny z Lublina, Warszawy, Krakowa, Łodzi i Poznania.

Wszystkie ważne informacje oraz program wydarzenia będziemy publikować na bieżąco! Wszelkie pytania prosimy kierować w wiadomości lub w postach wydarzenia :)

Wydarzenie dofinansowano ze środków Miasta Lublin.
Współorganizatorką Forum jest Galeria Labirynt.