Tag Archive for herstorie Lublina

Już jest nasza publikacja – zapraszamy na spotkanie promocyjne!

IMG_0155

Wydarzenie jest okazją do spotkania z biografiami i herstoriami znanych i nieznanych kobiet związanych z Lublinem. Sięgniemy po pełne kolorytu życiorysy lubelskich naukowczyń, artystek, działaczek i polityczek.
W trakcie spotkania zapoznamy się z dokonaniami i herstoriami wybranych kobiet, których aktywność przyczyniła się do rozwoju Lublina. Dowiemy się dlaczego Maria Skłodowska-Curie została patronką jednej z uczelni i jakie były jej związki z miastem, kim była Helena Mysakowska i dlaczego Władysław Kunicki jest patronem jednej z ulic, ale jego siostra Józefa Kunicka już nie. Dowiemy się ile w Lublinie jest tablic upamiętniających wybitne lublinianki i ile ulic w mieście nazwanych jest na cześć kobiet.

Na spotkaniu odbędzie się również premiera pierwszej lubelskiej publikacji herstorycznej “Lubelskie Szlaki Herstoryczne”. W czasie spotkanie będzie można bezpłatnie otrzymać egzemplarz książki.

Spotkanie poprowadzi Julita Juros.

O publikacji:

Publikacja „Lubelskie Szlaki Herstoryczne” jest zebraniem dotychczasowych działań Fundacji HerStory w obszarze odzyskiwania pamięci o kobietach związanych z Lublinem i włączenia ich w równoważną narrację o mieście oraz jego mieszkankach i mieszkańcach.
Przez 3 lata istnienia inicjatywy Lubelskie Szlaki Herstoryczne przeprowadziłyśmy kilkadziesiąt spacerów, w czasie których przybliżyłyśmy mieszkańcom i mieszkankom miasta opowieści o tych (nie)zwykłych i (nie)znanych bohaterkach, które mieszkały (lub pomieszkiwały), działały (często wbrew zakazom lub konwenansom), realizowały się (lub były zmuszone zrezygnować ze swoich ambicji), walczyły i tworzyły w Lublinie. Śledziłyśmy ich życiowe perypetie, decyzje (i przymusy), próby pogodzenia obowiązków (czasem oczekiwań) z własnymi aspiracjami. Ich herstorie są bardzo różne, wielowymiarowe, często zaskakujące.
Stworzyłyśmy publikację, którą można zabrać ze sobą na spacer po lubelskich ulicach jako pomoc w eksplorowaniu jego herstorycznej przeszłości. Można ją podarować sobie lub znajomym i bliskim mieszkającym w innych miejscowościach – niech będzie to dla nich zaproszenie do Lublina! Można a nawet warto pozostawić ją w bibliotece, szkole, instytucji kultury – herstoria i historia to coś, w czym uczestniczy każda osoba.

Autorki: Lena Bielska, Julita Juros, Magda Szewciów

Książka o twórczyniach inicjatyw herstorycznych do pobrania!

Zapraszamy do czytania online oraz pobierania publikacji (KLIKNIJ I POBIERZ) zawierającej zbiór wywiadów z polskimi herstoryczkami oraz opisy ich herstorycznych inicjatyw. Naprawdę warto dowiedzieć się, jak wiele wspaniałych rzeczy dzieje się na polskiej herstorycznej mapie dzięki tym osobom! Wśród wywiadów znajdą się też rozmowy z Leną i Julitą – twórczyniami Lubelskich Szlaków Herstorycznych. Publikacja została wydana przez Fundację Przestrzeń Kobiet w ramach działalności Sieci Herstorycznej.

typ3_normalny_herstoryczki-okladka

Rury – dzielnicowe herstorie

Uwaga, zaczynamy nowy lubelski projekt herstoryczny: Rury – dzielnicowe herstorie!

Celem projektu “Rury – dzielnicowe herstorie” jest zwiększenie aktywnego uczestnictwa w kulturze mieszkańców i mieszkanek dzielnicy Rury poprzez wspólne odkrywanie nieznanych biografii i historii lublinianek związanych z tym miejscem. Na podstawie zebranych informacji powstanie szlak herstoryczny, który cyklicznie będzie przybliżać ważne postacie kobiece zainteresowanym mieszkańcom i mieszkankom miasta. Zwieńczeniem projektu będzie także przeprowadzenie gry miejskiej dotyczącej historii lublinianek związanych z dzielnicą Rury, w której wezmą udział zainteresowani mieszkańcy miasta. Poprzez szeroką ofertę działań edukacyjnych, artystycznych i kulturalnych projekt ma podnosić kompetencje kulturowe lublinian i lublinianek i aktywować grupy rzadko lub w ogóle niekorzystające z oferty kulturalnej. Projekt, który kontynuuje działania “Lubelskich Szlaków Herstorycznych” koncentruje się na społeczności lokalnej i wzmacnia postawy partycypacyjne i obywatelskie w dzielnicy Rury. Nowe spojrzenie na historię miejsca umożliwia także włączenie opowieści o zwykłej codzienności do głównego nurtu historii. Projekt ma szerzyć również wartości związane z równością w działaniach kulturalnych i edukacyjnych i zwiększać poczucie odpowiedzialności za przestrzeń wspólną.

Bez tytułu2sand