Tag Archive for Fundacja HerStory

We are starting herstorical tours in ukrainian!

baby-shower-1

Прогулянка Herstoryслідами (не)відомих люблінянок.

Шлях (не)відомих люблінянок – це зустріч, на якій можна довідатись про видатних жінок Любліна, які займались мистецтвом, суспільною і культурною діяльністю. Їхні біографії охоплюють не тільки будні, а й захоплюючі історії та різні цікавинки. Можна дізнатись про їх творчість, натхнення, вклад в розвиток міста. Опис життя відважних інтелектуалісток, художниць, поетес, солдаток втілюється в незвичайних історіях, званих herstory.

Нашими героїнями будуть: Кристина Моджевська (жидівська науковиця, антроположка, письменниця, транссексуалістка), Анна Лангфус (французька письменниця єврейського походження, лауреатка нагороди Goncourt), Аліна Вавжонек (художниця, фармацевтка). Прогулянка відбудеться на вулицях Старого Міста і Центру, де відвідаємо кам’яниці, подвір’ячка і куточки, які приховують незнані або забуті розповіді. Прогулянка триватиме близько 2,5 години.

Чим є Herstory?

Herstory (її історія) – протилежність history (його історія), погляд у минуле з перспективи жінок. Народження цього типу оповідей пов’язана з другою хвилею фемінізму, коли жінки почали виступати за свої права: рівність перед законом та соціумом, автономність, можливість самостійно приймати рішення. З цього часу чимало праці було вкладено, щоб відкрити і показати вклад жінок в розвиток цивілізації, що мало допомогти зміцнити індивідуальність жінки та протидіяти її виключенню. Herstory це не тільки доповнення розділу про жінок в загальній історії, але передусім політичний чин, який несе ідею емансипації, відкритість на минуле тa представлення сучасності усіх тих, чиє місце в історії було маргінальне.

For more information visit our site HERSTORICAL TOURS IN LUBLIN

Małe podsumowanie pierwszych wieczorów herstorycznych

Za nami kolejne wieczory herstoryczne, na których wystąpiły wspaniałe gościnie – artystki związane z Lublinem. Odwiedziła nas instrumentalistka, wokalistka i DJka Marta Baum, wokalistka i instrumentalistka Sylwia Lasok oraz reżyserka teatralna Joanna Lewicka. Na spotkaniach opowiadały o swojej pracy, inspiracjach, początkach, o wszystkim, co może podobać się i nie podobać w Lublinie i jego atmosferze. Było super ciekawie, za co dziękujemy gościniom i publiczności! Zapraszamy na kolejne wieczory, o których dowiecie się z fanpage’a naszego projektu – znajdziecie nas na Facebooku pod hasłem Lubelskie Szlaki Herstoryczne!

Przygotowania do 30. rocznicy katastrofy w Czarnobylu

W Odargowie na Kaszubach spotkała się grupa działaczy i działaczek z Polski i Niemiec zaangażowanych
w „Tydzień Akcji dla Przyszłości bez Czarnobyla i Fukuszimy”. Spotkanie, na które przyjechała reprezentacja niemieckiej organizacji IBB koordynującej projekt w 10 państwach Europy, było okazją do podsumowania tegorocznych działań, ale przede wszystkim zastanowieniem się nad organizacją – przypadającej w przyszłym roku – 30. rocznicy katastrofy w Czarnobylu. Pomysłów jest wiele: spotkania ze świadkami i świadkiniami, konferencje, działania teatralne. Przewiduje się, że przedsięwzięcie zostanie zrealizowane  na szerszą skalę
i w większej – niż dotychczas – liczbie ośrodków.

Dyskusji towarzyszyło również zwiedzanie Europejskiego Centrum Solidarności w Gdańsku, w którym można prześledzić historie i herstorie strajków, związków zawodowych i przemian ustrojowych. Zapraszamy do śledzenia aktualności.

fot. E. Dryjańska

1. Wieczór Herstoryczny już 10 września!

Zapraszamy na pierwsze spotkanie herstoryczne do Kawiarni Kawka, którego gościnią będzie Katarzyna Babis: rysowniczka, graficzka, miłośniczka kotów, a przede wszystkim autorka popularnego bloga Kącik Kiciputka!

Wieczory Herstoryczne są częścią projektu “(Nie)znane herstorie Lublina – artystyczne i kulturowe szlaki lublinianek”, który realizowany jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin. Spotkania te będą prezentować lubelskie artystki i inne kobiety, które działają w szeroko pojętej kulturze miejskiej.

image-14

Gościnne szkolenie antydyskryminacyjne HerStory w Gorajcu

Fundacja prowadziła w grudniu gościnnie dwudniowe szkolenie antydyskryminacyjne dla młodzieży w ramach projektu Średni Obywatel Duża Sprawa, który realizowany jest przez Stowarzyszenie Inicjatyw Trawnickich. Szkolenie odbyło się we wspaniałym miejscu, może niektórym już znanym z Folkowiska i innych imprez w  tym regionie – w Gorajcu. Niesamowita atmosfera Chutoru, świetna młodzież i gościnność naszej gospodyni sprawiła, że były to dni, których długo nie zapomnimy. Gorajec ma  niezwykłą historię, co sprawia, że chcemy tam wracać nie jeden raz, może kiedyś zostać i popracować nawet na dłużej. Wszystkim, którzy szukają miejsca na szkolenia, wypoczynek, rekreację, zdrowej żywności, pięknych krajobrazów i wiele innych wrażeń polecamy serdecznie Gorajec i zapraszamy do Chutoru! Dołączone przez nas linki na pewno pomogą wam odnaleźć to miejsce.

Natomiast wszystkim uczestniczkom i uczestnikom szkolenia życzymy pomyślnej realizacji własnych pomysłów!