Tag Archive for forum herstoryczne

Fotogaleria z I Ogólnopolskiego Forum Hestorycznego

Fot. L. Bielska, S. Chodyniecka

Zapraszamy na I Ogólnopolskie Forum Herstoryczne!

plakat small png

Fundacja HerStory ma zaszczyt zaprosić na I Ogólnopolskie Forum Herstoryczne, które odbędzie się w Lublinie 27-28.05.2017.

Herstoria to perspektywa włączająca opowieści kobiet do równoważnej narracji historycznej. Polega na poszukiwaniu zapomnianych i przemilczanych w dziejach kobiet, ich dokonań, zasług, życia codziennego i przywróceniu ich powszechnej pamięci.

Celem I Forum Herstorycznego jest popularyzacja wiedzy dotyczącej herstorii, wymiana doświadczeń i wzajemna inspiracja. Chciałybyśmy/chciellibyśmy wspólnie zastanowić się nad metodami pracy z zapomnianymi biografiami kobiet, odzyskiwaniem narracji herstorycznych oraz porozmawiać o mechanizmach kulturowych, które prowadzą do wykluczenia kobiet z historii, zatarcia ich obecności i dokonań. Forum będzie również okazją do opowiedzenia zebranych/odzyskanych herstorii: miejskich, indywidualnych, rodzinnych, wojennych.

I Forum Herstoryczne odbywa się w ramach projektu “Lubelskie herstorie – zbiory otwarte, zbiory dla wszystkich. Utrwalenie dorobku herstorycznego miasta w ramach rocznicy 700-lecia nadania praw miejskich dla Lublina”, który jest kontynuacją i rozwojem Lubelskich Szlaków Herstorycznych. Organizatorką wydarzenia i autorką projektu jest Fundacja HerStory. Wydarzenie będzie miało charakter otwarty i bezpłatny, wystąpieniom będzie towarzyszyć spacer herstoryczny trasą przygotowaną w ramach działań zespołu Fundacji i Lubelskich Szlaków Herstorycznych. Drugiego dnia będzie kontynuacja wystąpień, a także podsumowanie dotychczasowych działań Lubelskich Szlaków Herstorycznych oraz inauguracja Lubelskiego Archiwum Herstorycznego.

Podczas Forum wystąpią herstoryczny z Lublina, Warszawy, Krakowa, Łodzi i Poznania.

Wszystkie ważne informacje oraz program wydarzenia będziemy publikować na bieżąco! Wszelkie pytania prosimy kierować w wiadomości lub w postach wydarzenia :)

Wydarzenie dofinansowano ze środków Miasta Lublin.
Współorganizatorką Forum jest Galeria Labirynt.

Zapraszamy na I Forum Herstoryczne!

forum2

Fundacja HerStory ma zaszczyt zaprosić na I Forum Herstoryczne, które odbędzie się w Lublinie 27-28.05.2017.

Herstoria to perspektywa włączająca opowieści kobiet do równoważnej narracji historycznej. Polega na poszukiwaniu zapomnianych i przemilczanych w dziejach kobiet, ich dokonań, zasług, życia codziennego

i przywróceniu ich powszechnej pamięci.

Zapraszamy do włączenia się w uczestnictwo w Forum i przygotowanie 45-minutowego wystąpienia poświęconego szeroko pojętemu tematowi herstorii. Lista zagadnień jest bardzo szeroka. Podajemy kilka przykładowych, mając nadzieję, że przyszłe uczestniczki oraz uczestnicy zechcą ją wzbogacić o własne propozycje: metodologia herstorii, herstoria rodzinna, wojenna, miejska, indywidualna, stan badań nad perspektywą herstoryczną, kulturowe aspekty opowiadania o przeszłości.

Do udziału w Forum zapraszamy specjalistki i specjalistów, osoby zainteresowane tematem z różnych dziedzin. Prosimy o przesyłanie propozycji wystąpienia przy użyciu formularza: https://goo.gl/forms/rOl83Bvp2xeKpUHH2 wraz z imieniem i nazwiskiem, afiliacją, tytułem wystąpienia oraz streszczeniem na adres forumherstoryczne@gmail.com  do 20 kwietnia. Potwierdzenie przyjęcia zgłoszenia i akceptacji wystąpienia zostanie wysłane do 30 kwietnia.

Wydarzenia będzie miało charakter otwarty i bezpłatny.

Dodatkowe pytania proszę kierować na adres:

forumherstoryczne2017@gmail.com