Tag Archive for Feminizm

Pokaz filmu Niezłomne + dyskusja (Fotorelacja)

Dziękujemy wszystkim przybyłym, oglądającym i dyskutującym za czynny udział w naszym wydarzeniu przygotowanym z okazji rocznicy pierwszych polskich wyborów, w których mogły głosować kobiety. Dziękujemy za współorganizację i wsparcie Galerii Labirynt i Lubelskiemu Klubowi Krytyki Politycznej.

fot. J. Szafrański

Zapraszamy na pokaz filmu “Niezłomne” i dyskusję o roli kobiet w polityce i przestrzeni publicznej!

26 stycznia 1919 odbyły się pierwsze wybory parlamentarne, w których wzięły udział kobiety. Do Sejmu trafiło wówczas 8 posłanek, które stanowiły zaledwie ok. 2% ogólnej liczby polskiego Sejmu. W ciągu dwóch pierwszych miesięcy swojej parlamentarnej pracy wykorzystały wszystkie możliwe formy aktywności sejmowej: wnioski, interpelacje, przemówienia. Najczęściej na mównicy sejmowej przemawiała Zofia Sokolnicka, a pierwszą kobietą, która zabrała głos w sejmie była Maria Moczydłowska.

Aby uczcić rocznicę wywalczenia przez kobiety praw wyborczych zapraszamy na pokaz filmu “Niezłomne” połączony z dyskusją na temat obecności kobiet w dyskursie publicznym. “Niezłomne” (Iron Jawed Angels) to opowieść o grupie amerykańskich sufrażystek, które na przełomie XIX i XX wieku podjęły walkę o prawa kobiet.

Oparta na faktach historia znanej amerykańskiej bojowniczki o prawa kobiet, Alice Paul (Hilary Swank). W 1913 roku Alice wraz z przyjaciółką (Molly Parker) powołały do życia komitet ds. obrony kobiet. Aby zwrócić uwagę opinii publicznej na drażliwą społecznie kwestię emancypacji, jego członkinie organizowały liczne akcje protestacyjne, w tym demonstracje pod Białym Domem. Najważniejszym celem sufrażystek było uzyskanie przez kobiety prawa głosu w wyborach. Mimo iż Alice wielokrotnie była szykanowana i zatrzymywana przez policję, nie poddała się i nigdy nie zaprzestała walki o równouprawnienie. Jeszcze za życia stała się ikoną feminizmu. Świetnie zrealizowany i zagrany dramat historyczny w reżyserii pochodzącej z Niemiec Katji von Garnier.

Po projekcji zapraszamy na dyskusję poświęconą obecności kobiet w dyskursie publicznym.
Porozmawiamy o kobietach w przestrzeni społecznej, politycznej, medialnej oraz kulturowej.
Czy można mówić o modelu przywództwa politycznego kobiet? Czy płeć determinuje sposób uprawiania polityki? Dlaczego, 99 lat po wywalczeniu praw wyborczych, kobiet w polityce jest dalej tak mało? Czemu kobiety zabierają głos jako ekspertki w mediach ok. 3 razy rzadziej niż mężczyźni? Jakie przesłanki kulturowe warunkują nie(obecność) kobiet w dyskursie publicznym?

Panelistki:
Magdalena Długosz – członkini partii Razem i asystentka w Instytucie Kulturoznawstwa UMCS. Po wielu latach prywatnej niezgody na pozycję kobiet w społeczeństwie, w ostatnim czasie współorganizuje i współprowadzi protesty oraz spotkania na rzecz praw kobiet i ich obecności w życiu publicznym.
Magdalena Łuczyn – członkini lubelskiej Krytyki Politycznej, filozofka, aktywistka, feministka, działaczka kultury, organizatorka wielu miejskich eventów w obszarze spraw społecznych oraz kultury i sztuki.
Agnieszka Ziętek – adiunktka w Zakładzie Filozofii i Socjologii Polityki UMCS, zajmuje się problematyką z pogranicza socjologii, politologii i teorii kultury. Realizuje badania (jakościowe i ilościowe) z zakresu polityki kulturalnej i równościowej, jak również społecznych oddziaływań sztuki.
Moderatorka: Julita Juros – wiceprezeska Fundacji HerStory, trenerka antydyskryminacyjna, aktywistka, feministka.

Pokaz filmu jest możliwy dzięki uprzejmości HBO Polska.
POKAZ FILMU-NIEZŁOMNE- (3)

Spacer herstoryczny – śladami lubelskich artystek i działaczek kultury!

11231822_1711732229039830_5507778288462928098_o

Szlak artystycznych i kulturowych lublinianek to spotkanie z biografiami i herstoriami (nie)znanych działaczek sztuki i kultury miasta, będący okazją do poznania smaczków oraz anegdot życia codziennego z życia artystek i działaczek kultury: ich twórczości, pracy, inspiracji, wkładu w rozwój potencjału miasta, etc. Sięgniemy do pełnych kolorytu życiorysów lubelskich twórczyń, intelektualistek, krzewicielek sztuki, życiu których towarzyszyły niezwykłe „herstorie”.

Naszymi bohaterkami będą m.in.: Krystyna Modrzewska (naukowczyni, antropolożka, pisarka, Żydówka, transseksualistka), Anna Langfus (francuska pisarka, z pochodzenia polska Żydówka, laureatka Nagrody Goncourtów), Alina Wawrzosek (plastyczka-amatorka, farmaceutka).Spacer przebiegać będzie ulicami Starego Miasta oraz Śródmieścia, gdzie odwiedzimy kamienice, podwórka czy też zakamarki kryjące nieznane lub zapomniane opowieści i potrwa około 2,5 godzin.

Spotykamy się w najbliższą sobotę (07/11/2015) o godz. 11.30 pod Biblioteką KUL, ul. Chopina 27. Opowiadaczkami będą Julita Maciocha i Katarzyna Zabratańska z Fundacji HerStory. Zapisów można dokonywać mailowo pod adresem: kontakt@fundacjaherstory.org. Spacer jest częścią projektu (Nie)znane herstorie Lublina – artystyczne i kulturowe szlaki lublinianek, finansowanego ze środków Miasta Lublin.

CZYM SĄ HERSTORIE?

Herstorie (herstory – jej opowieść, w opozycji do history, czyli męskiej percepcji dziejów) to wizja
i sposób kreowania przeszłości z uwzględnieniem roli i perspektywy kobiet. Ich powstanie
i rozwój ma związek z II falą feminizmu, kiedy to kobiety zaczęły manifestować swoje dążenia do równego traktowania, dostępu pełni praw publicznych, autonomiczności, samodecydowania, etc. Od tego czasu zainicjowano szereg projektów, które odkrywają i pokazują wkład kobiet w rozwój cywilizacji, dają przestrzeń do budowania ich tożsamości, przeciwdziałają ich wykluczeniu. Herstoria to nie tylko akt dopisania rozdziału o kobietach w historii powszechnej, ale przede wszystkim akt polityczny, ideowy, wyrastający z przekonania o możliwości emancypacji jednostki czy grupy, gest otwarcia na przeszłość i osadzenia w teraźniejszości wszystkich tych, których miejsce w historii było na marginesie.

Rusza Kampania BEZ PRZEMOCY w ramach 16 Dni…

Niedługo zaczynamy Kampanię 16 Dni Przeciwdziałania Przemocy Ze Względu Na Płeć (25.11.-10.12.) ale już od początku listopada ruszymy z naszymi działaniami!

Głownym rdzeniem 16 Dni w Lublinie będzie projekt „Kampania BEZ PRZEMOCY”, współfinansowany ze środków Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Lublinie, daje możliwość skorzystania z niekonwencjonalnego wsparcia, adresowanego do dorosłych kobiet doświadczających przemocy i/lub będących ich świadkiniami. Działania skierowane są do mieszkanek woj. lubelskiego, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet z terenów wiejskich, narażonych na tzw. dyskryminację krzyżową.

W ramach przedsięwzięcia zaplanowano nowatorską formę wsparcia w formie warsztatów WenDo oraz Consent (zgoda), dzięki którym uczestniczki będą w stanie w asertywny i skuteczny sposób bronić się w sytuacjach narażających ich dobrostan, komfort psychiczny, emocjonalny, fizyczny, etc. oraz wyznaczać swoje granice fizyczne i psychiczne.

Wśród zaplanowanych działań, których realizacja przewidziana jest od 08/2015 do 12/2015, znajdują się:

• warsztaty WenDo – jest to metoda przeciwdziałania przemocy wobec kobiet (i osób z doświadczeniem życia jako kobieta). Uczy jak w każdej sytuacji: w miejscu publicznym, na ulicy, w pracy, w domu – przestać czuć się bezradną i bezbronną. Uczy także, jak reagować na przemoc. Wzmacnia poczucie pewności siebie i poczucie własnej wartości. Pomaga rozwiązywać konflikty, przełamać stereotypy i obawy, poczucie winy i wstyd. WenDo jako sztuka samoobrony psychicznej pokazuje, jak istotna jest umiejętność rozwiązywania konfliktów, a przede wszystkim podtrzymywanie komunikacji, niezrywanie kontaktu. Jest to ważny aspekt WenDo jako profilaktyki przemocy. WenDo jest po prostu sposobem na to, jak nie stać się ofiarą;
  • warsztaty Consent – Consent czyli zgoda. Zgoda czyli dobra komunikacjaWarsztat służy odpowiedzi na następujące pytania: Czy rozmawianie o dotyku może nie być krępujące? A czy może być seksi? Dlaczego i po co rozmawiać o dotyku? Jak aktywnie się zgadzać i świadomie mówić nie? Czy seks to tylko działanie bez gadania? Czym jest komunikacja w intymnej sytuacji? Czym jest naruszenie czyjejś granicy cielesnej?
  • poradnictwo – jego celem będzie informowanie wszystkich zainteresowanych kobiet na temat tego, gdzie możliwe jest uzualnie pomocy, wsparcia, specjalistycznej porady
    w przypadku zaistnienia sytuacji przemocowej. Będzie to swoistego rodzaju mapowanie kluczowych podmiotów oraz dostępnych narzędzi możliwych do wykorzystania,
    w sytuacji gdy dojdzie do przemocy.
  • działania informacyjno-promocyjne – kampania w mediach społecznościowych dedykowana przeciwdziałania przemocy (kulminacyjny moment przypadnie na Akcję 16 Dni Przeciwdziałania Przemocy ze względu na Płeć).

Ponadto w ramach lubelskich 16 Dni odbędą się jeszcze we współpracy ze Stowarzyszeniem Klub XXI Wieku i Stowarzyszeniem Dobrych Praktyk Społecznych “Zmiana”:

• Warsztaty antydyskryminacyjne
  • Projekcja Filmu “Za kratami nie nosimy burek”
  • Debata, podsumowanie i wręczenie nagród równości
  • Projekcja filmu Solidarność Według Kobiet + spotkanie autorskie z Martą Dzido i Piotrem Śliwowskim (05.12. godz. 17:00, Galeria Labirynt)

(Wydarzenia szczęśliwie mogą ulec rozmnożeniu!)

ZAPISZ SIĘ NA NASZE WYDARZENIA:     LINK DO ZAPISÓW

KALENDARIUM:

NAZWA WYDARZENIA

DATA

I GODZINA

MIEJSCE

WCZEŚNIEJSZE ZAPISY

PORADNICTWO

01.11.-10.12.

KONTAKT@FUNDACJAHERSTORY.ORG

WWW.FUNDACJAHERSTORY.ORG

TYLKO KONTAKT

MAILOWY/SPOTKANIE

FILM „ZA KRATAMI NIE NOSIMY BUREK”

25.11., GODZ. 18:00

KAMPANIA NA FACEBOOK

25.11.-10.12.

WARSZTATY WENDO

28.-29.11.

GODZ. 9:00-15:00

Link Formularza

Pokaz filmu “Solidarność według kobiet” i spotkanie z reżyserem Piotrem Śliwowskim

05.12.2015, GODZ. 18:00

Galeria Labirynt

WARSZTATY CONSENT

01.12., GODZ. 17:00

WARSZTATY CONSENT

02.12., GODZ. 17:00

WARSZTATY WENDO

05.-06.12.

GODZ. 9:00-15:00

Link Formularza

WARSZTAT ANTYDYSKRYMINACY – Silne Razem – Szkolenie wzmacniające dla kobiet, zapewniające wyposażenie uczestniczek w wiedzę w zakresie przeciwdziałania dyskryminacji ze względu na płeć, zapoznanie z narzędziami obrony.

(Stowarzyszenie Klub XXI Wieku)

08.12., GODZ. 16:00-20:00

PODSUMOWANIE AKCJI I WRĘCZENIE NAGRODY KOBIETA LUBELSZCZYZNY 2015

(Stowarzyszenie Klub XXI Wieku)

09.12., GODZ. 18:00

HOTEL WIENIAWSKI, UL. SĄDOWA 4

Matronaty/Patronaty

Pełnomocniczka Rządu ds. Równego Traktowania

Pełnomocniczka Wojewody Lubelskiego ds. Równego Traktowania

rlbiale

Wsparcie finansowe

logo_rops

Lubelska Kampania 16 Dni Przeciwdziałania Przemocy ze Względu na Płeć

organizowana jest we współpracy z

Stowarzyszeniem Dobrych Praktyk Społecznych “Zmiana”

Stowarzyszeniem Klub XXI Wieku

kogo stowarzyszenie xxi w

Lubelskie spotkanie wokół bazy “Kobiety-Ekspertki”

frejpolityakemdian

Grafika: Marta Frej

Zapraszamy na otwarte spotkanie poświęcone (nie)obecności kobiet w debacie publicznej. Niedoreprezentowanie kobiet często tłumaczy się brakiem kobiet-ekspertek. Podczas spotkania będziemy odczarowywać ten pogląd. W dyskusji udział wezmą: Anna Dryjańska – ekspertka równościowa, socjolożka, publicystka; dr Agnieszka Ziętek – socjolożka, badaczka kultury, trenerka równościowa, Wydział Politologii UMCS; Magdalena Łuczyn – aktywistka, feministka. Bazę ekspertki.org zaprezentuje Dominika Wróblewska z Krytyki Politycznej.

Baza ekspertki.org to wielobranżowa, elektroniczna baza kobiet posiadających wiedzę, kwalifikacje i doświadczenie, którymi mogą i chcą się dzielić z innymi, reprezentując ważny – kobiecy punkt widzenia w różnych okolicznościach, m.in. występując w mediach, uczestnicząc w panelach dyskusyjnych, debatach lub spotkaniach otwartych, zaznaczając tym samym swój głos w debacie publicznej dot. wielu ważnych społecznie tematów, które bez tego mogłyby zostać pominięte, zbagatelizowane lub pozbawione zrównoważonego kontekstu. Baza jest narzędziem ułatwiającym szybkie odszukanie i skuteczne dotarcie do specjalistek z rozmaitych dziedzin, dyscyplin i specjalności obecnych we wszystkich regionach Polski, również w Gnieźnie.

Projekt “Głos kobiet się liczy” realizowany w ramach programu Obywatele dla Demokracji, finansowanego
z Funduszy EOG. Projekt “
Ekspertki.org – przebijamy „szklany sufit” dofinansowano przez Ministerstwo Pracy
i Polityki Społecznej.

Zapraszamy do śledzenia wydarzenia na Facebook! Spotkanie odbędzie się 30 września o godz. 19:00
w siedzibie HerStory przy ul. Peowiaków 8/4.

Wystartowały wieczory herstoryczne!

Pierwszy wieczór herstoryczny już za nami :) Gościłyśmy Katarzynę Babis – ilustratorkę, graficzkę, malarkę, twórczynię komiksów i autorkę bloga “Kącik Kiciputka”. Było ciekawie, śmiesznie i trochę poważnie. Dziękujemy naszej gościni a wszystkich zapraszamy na kolejne wieczory!

fot. L. Bielska

Lubelsko-żytomierskiego siostrzaństwa ciąg dalszy

Przez 2 tygodnie (24/08/205 – 04/09/2015) HerStory miała gościnie z Żytomierza reprezentujące tamtejsze organizacje polonijne. Ira, Bogdana i Karina przyjechały na wizytę studyjną, podczas której miały okazję poznać specyfikę działalności Fundacji, jej codzienną pracę oraz realizowane projekty. Program pobytu był bardzo różnorodny, wizytatorki uczestniczyły w warsztatach na temat feminizmu, social media, ewaluacji projektu, stereotypów kobiet w mediach, oraz w spacerach śladami społeczności żydowskiej oraz aktywistek lubelskich. Ten ostatni przygotowała Anna Sykała – stażystka Fundacji, która współpracuje z nami przy szlakach herstorycznych. Pobytowi towarzyszyła też praktyczna możliwość popracowania nad tym, z jakich programów współpracy polsko-ukraińskiej można skorzystać, w jaki sposób prawidłowo opracować wniosek aplikacyjny czy też pismo matronackie/patronackie.  Na koniec dziewczyny zrobiły niezłą niespodziankę – sprayowe malowidła :)

fot. L. Bielska, I. Koval, B. Zaritskaya